Maliye Postası Dergisi
YURT DIŞINDAN SAĞLANAN KREDİ VEYA BORÇLARIN VERGİSEL BOYUTU
Günümüzde ülkeler arasında dış ticaret hacminin artması ve yabancı yatırımların genişlemesi yurtdışından kredi veya borç şeklinde fon temin edilmesini artırmıştır. Ülkemizde faaliyet gösteren firmalar da fon ihtiyacını karşılamak üzere; gerek yurtdışındaki merkez firmadan gerekse yurtdışındaki herhangi bir kurum veya banka vb. finans kuruluşundan kredi veya borç temin etmektedir.
Yurtdışından yapılan borçlanmalar Türk Vergi Sistemi’ne çeşitli şekillerde temas ederek borçlanma işlemi üzerinde vergi yükünün doğmasına neden olmakta, borçlanmanın maliyetini etkilemektedir. Biz de bu makalemizde yurtdışından sağlanan kredi veya borçların kurumlar vergisi, katma değer vergisi, damga vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi ve kaynak kullanımını destekleme fonu mevzuatı karşısındaki durumu hakkında bilgi vereceğiz.
KONUNUN VERGİ MEVZUATI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
Kurumlar Vergisi Kanunu Açısından Değerlendirilmesi
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu açısından yurtdışından kredi veya borç sağlanmasında, borçlanmanın yapıldığı yurtdışı kurumun ilişkili kişi olup olmaması veya yurtdışı kurumun ilişkili kişi olmamakla birlikte bank vb. finans kuruluşu dışında bir kurum olması önem arz etmektedir.