Maliye Postası Dergisi
YURT DIŞINDAN SAĞLANAN KREDİ VEYA BORÇLARIN VERGİSEL BOYUTU
Günümüzde ülkeler arasında dış ticaret hacminin artması ve yabancı yatırımların genişlemesi yurtdışından kredi veya borç şeklinde fon temin edilmesini artırmıştır. Ülkemizde faaliyet gösteren firmalar da fon ihtiyacını karşılamak üzere; gerek yurtdışındaki merkez firmadan gerekse yurtdışındaki herhangi bir kurum veya banka vb. finans kuruluşundan kredi veya borç temin etmektedir.
Yurtdışından yapılan borçlanmalar Türk Vergi Sistemi’ne çeşitli şekillerde temas ederek borçlanma işlemi üzerinde vergi yükünün doğmasına neden olmakta, borçlanmanın maliyetini etkilemektedir. Biz de bu makalemizde yurtdışından sağlanan kredi veya borçların kurumlar vergisi, katma değer vergisi, damga vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi ve kaynak kullanımını destekleme fonu mevzuatı karşısındaki durumu hakkında bilgi vereceğiz.
KONUNUN VERGİ MEVZUATI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
Kurumlar Vergisi Kanunu Açısından Değerlendirilmesi
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu açısından yurtdışından kredi veya borç sağlanmasında, borçlanmanın yapıldığı yurtdışı kurumun ilişkili kişi olup olmaması veya yurtdışı kurumun ilişkili kişi olmamakla birlikte bank vb. finans kuruluşu dışında bir kurum olması önem arz etmektedir.

EKİM 2026 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
MEMURLARLA İLGİLİ SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNUN TESİS EDECEĞİ İŞLEMLERDE GÖREVLİ MAHKEME
BAĞIMSIZ BÖLÜMÜ KULLANMAYAN PAYDAŞIN PAYININ TAPUSUNUN İPTALİ VE TESCİLİ
TASFİYE SÜRECİNDE ÖZ SERMAYE KALEMLERİNE İLİŞKİN ENFLASYON DÜZELTMESİ FARKLARININ (502 VE 570 HESAPLARI) VERGİSEL BOYUTU
MESAFELİ SÖZLEŞMELERİN DAMGA VERGİSİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
DEVİR VE BÖLÜNME İLE HİSSE DEĞİŞİMİ İŞLEMLERİNİN DAMGA VERGİSİ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ
E-İHRACAT GÜMRÜK BEYANI
SOSYAL İÇERİK ÜRETİCİLERİNE YAPILAN ÖDEMELER ÜZERİNDEN GELİR VERGİSİ VE KDV TEVKİFATI YAPILIP YAPILMAYACAĞI
KİŞİSEL VERİLERİN YURT DIŞINA AKTARILMASI
BELEDİYE BÜNYESİNDE KURULAN İŞLETMEDE İSTİHDAM EDİLEN PERSONEL İÇİN YAPILAN ÖDEMELER
SGK UYGULAMALARINDA ALT İŞVERENLİK
KALP KRİZİ ve BEYİN KANAMASININ İŞ KAZASI SAYILIP SAYILMADIĞI
YARIM GÜN YILLIK ÜCRETLİ İZİN KULLANIMI
DEFTER-BEYAN SİSTEMİNE TABİ MÜKELLEFİN ÖLÜMÜ
