Maliye Postası Dergisi
YANILTICI BELGE DÜZENLEYEN VEYA KULLANANLARIN ÖZEL ESASLAR KAPSAMINA ALINMASI VE GENEL ESASLARA DÖNÜŞÜ
Baki ALTUN
Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesine göre muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge, gerçek bir muamele veya duruma dayanmakla birlikte bu muamele veya durumu mahiyet veya miktar itibarıyla gerçeğe aykırı şekilde yansıtan belgedir.
26.04.2014 tarihinde yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliği ile daha önce yayımlanan tüm KDV tebliğleri yürürlükten kaldırılmış, iade edilecek KDV’nin gerçek olup olmadığının tespiti amacıyla uygulanan özel esaslar uygulamasını bu tebliğ ile yeniden düzenleyerek özel esaslara alınması ve genel esaslara dönüşü gereken mükelleflerin kriterleri netleştirilmeye çalışılmıştır.
RAPOR, TESPİT VE İADE
Mükelleflerin özel esaslar kapsamına alınabilmesi için yanıltıcı belge düzenleme raporu veya tespiti olması zorunludur.
1- Haklarında Muhteviyatı İtibariyle Yanıltıcı Belge Düzenleme Raporu Bulunanlar ;
Muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenlenmesine ilişkin olumsuz rapor, nezdinde inceleme yapılan hakkında muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenlediği yönünde belirlemelerin yer aldığı, vergi incelemesine yetkili olanlar tarafından düzenlenen rapordur.
Mükellefler hakkında muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenledikleri veya kullandıkları konusunda belirlemelerin yer aldığı vergi incelemesine yetkili olanlarca düzenlenen tüm raporlar (vergi inceleme raporu, vergi tekniği raporu, basit rapor gibi) "olumsuz rapor" sayılır.