Maliye Postası Dergisi
VERGİ İNCELEMESİ NEDİR?
Çağdaş vergi sistemleri beyan esasına dayanmaktadır. Mükellefler kazançlarını bağlı oldukları vergi dairesine bildirmeleri esasına dayanan bu sistem modern vergiciliğin temelini oluşturur. Ülkemizde de esas olan bu sistemdir. Ancak bu sistem suistimale açık olduğu için verilen beyannamelerin doğruluğunun araştırılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır.
Kısa soru ve cevap şeklinde Vergi İncelemesindeki amacın ne olduğu, ne zaman inceleme yapılacağını, Vergi İncelemesinin yapılacağı yerin neresi olduğu, incelemeye kimlerin tabi olduğu ve Vergi inceleme esaslarının neler oluğunu açıklamaya çalışacağız.
Vergi İncelemesinde Amaç Nedir?
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 134’üncü maddesine göre; “Vergi incelemesinden maksat, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak tespit etmek sağlamaktır. İncelemeye yetkili olanlar tarafından gerek görüldüğü takdirde inceleme, işletmeye dahil iktisadi kıymetlerin fiili envanterinin yapılmasına ve beyannamelerde gösterilmesi gereken unsurların tetkikine de teşmil edilebilir. Fiili envanterin yapılmasının gerektirdiği ve incelemeyi yapan tarafından tasdik edilen giderler Hazinece mükellefe ödenir.”
Yasal mevzuat hükmü gereği; vergi incelemesinden maksat sadece vergi kayıp ve kaçağını araştırıp bulmak değildir. İncelemeye yetkili olanlarca vergi mükellefi ve vergi sorumluları açısından vergi ödevleriyle ilgili yükümlülüklerini mevzuata uygun yerine getirip getirmediğinin kontrolünü yaparak, gerçek matrah tespitini sağlamaktır. Gerekli görürse defter, belge ve diğer kayıt ve hesapların incelenmesinin yanında fiili durumları araştırıp incelemek suretiyle de gerçekleştirebilir.
Vergi İncelemesi yapmaya yetkili olanlar kimlerdir?