Maliye Postası Dergisi
SERBEST MESLEK ERBABI YENİLEME FONUNDAN YARARLANIR MI?
İşletmeye alınan amortismana tabi iktisadi kıymetlerin değerleri Maliye Bakanlığınca belirlenen faydalı ömür nispetinde itfa edilerek gider hesaplarına aktarılır. Amortismana tabi iktisadi kıymetlerin satılması veya yangın, deprem, sel, su basması gibi afetler yüzünden tamamen veya kısmen ziyaa uğraması neticesinde bu kıymetler için sigorta tazminatı alınması halinde alınan bu bedeller ile iktisadi kıymetlerin envanter defterinde kayıtlı değerleri arasındaki fark vergi mevzuatımız açısından kar ve zarar hesabına geçirilir.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) 328 ve 329’uncu maddelerine göre, satılan veya hasara uğrayan iktisadi kıymetlerin yenilenmesi, işin mahiyetine göre zaruri bulunur veya bu hususta işletmeyi idare edenlerce karar verilmiş ve teşebbüse geçilmiş olursa bu takdirde, satıştan doğan kâr, yenileme giderlerini karşılamak üzere, pasifte geçici bir hesapta azami üç yıl süre ile tutulabilir. Her ne sebeple olursa olsun bu süre içinde kullanılmamış olan karlar üçüncü yılın vergi matrahına eklenir. Üç yıldan önce işin terki, devri veya işletmenin tasfiyesi halinde bu kârlar o yılın matrahına eklenir.
VUK’un 328 ve 329’uncu maddelerinde düzenlenen yenileme fonu bir nevi vergi erteleme müessesesidir. Mükellefler amortismana tabi iktisadi kıymetlerin satılması veya hasara uğramalarından dolayı tazminat alması halinde alınan bu bedellerin iktisadi kıymetlerin net defter değerlerini aşması halinde aşan kısım kar olarak kabul görülecek olup maddedeki şartların oluşması halinde gelir hesaplarına yansıtılmayacak ve pasifte özel bir fon hesabına aktarılacaktık. Vergi literatüründe aktırılan bu tutara yenileme fonu denilmektedir.

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
