Maliye Postası Dergisi
PROMOSYON OLARAK VERİLEN MALLARDA KATMA DEĞER VERGİSİ VE ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ
Günümüzde gelişen ekonomiyle birlikte rekabetinde artması işletmeleri farklı pazarlama stratejilerine yöneltmiştir. Müşteri kitlesini artırmak isteyen işletmeler müşterilerine promosyon ürünler verebilmektedirler. Bu kapsamda, verilen promosyon ürünlerin katma değer vergisi ve özel tüketim vergisine tabi olup olmayacağı, söz konusu ürünler için yüklenilen KDV’nin indirim konusu yapılıp yapılmayacağı konularının önemi daha da artmaktadır. Bu çalışmamızda, promosyon olarak verilen malların katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi karşısındaki durumuna değinilecektir.
PROMOSYON OLARAK VERİLEN MALLARIN KDV KARŞISINDAKİ DURUMU
KDV Genel Uygulama Tebliğine göre; işletme tarafından promosyon malların müşterilere verilmesi sırasında KDV hesaplanmasına gerek bulunmayıp, bu ürünler için yüklenilen KDV indirim konusu yapılabilir. Ancak promosyon ürünü olarak verilen malın (aynı işletmede imal veya inşa edilenler dahil) tabi olduğu KDV oranının;
1. durum: Satışı yapılan mala ait KDV oranına eşit veya daha düşük oranda olması halinde promosyon ürünü için yüklenilen KDV’nin tamamı indirim konusu yapılır.
2. durum: Satışı yapılan malın tabi olduğu KDV oranından yüksek olması halinde promosyon ürünü için yüklenilen KDV’den, satışı yapılan malın tabi olduğu orana isabet eden kısmın indirim konusu yapılması, kalan kısmın gelir veya kurumlar vergisi açısından gider veya maliyet olarak dikkate alınması gerekir.
Her iki durumda da promosyon ürünü olarak satın alınan, ithal edilen ya da aynı işletmede imal veya inşa edilen malların ne kadarının aynı dönemde ayrıca bir bedel tahsil edilmeksizin verileceği, ne kadarının stoklarda kalacağı bilinemediğinden bu mallara ilişkin olarak yüklenilen vergi öncelikle “191-İndirilecek KDV” hesabına alınacaktır