Maliye Postası Dergisi
MÜKELLEFİN TİCARİ FAALİYETE BAŞLAMADAN ÖNCE EDİNDİĞİ GAYRİMENKULLERİ SONRADAN SATMASI HALİNDE SATIŞ İŞLEMİ TİCARİ KAZANCA DÂHİL EDİLİR Mİ?
Son yıllarda inşat sektörünün hızla gelişip karlı bir sektör haline gelmesiyle birlikte, arsa, arazi, bina gibi gayrimenkullerin alınıp satılması çok fazla sayıda olmaktadır. Bu gayrimenkullerin bir kısmı alınıp karlı bir fiyatla satılmak veya arsanın üzerine inşaat yapmak amacıyla ya da servetin korunması, değerinin artması amacıyla yapılmaktadır. Bu alım-satım işlemlerinin çok fazla olması nedeniyle bu işlemlere ait vergisel yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğinin tespit edilmesi gerekmektedir. Aksi halde mükellefler zamanaşımı süresince her zaman vergi cezalarıyla karşı karşıya kalınabilmektedir.
Bu yazımızda ise, bir mükellefin ticari faaliyete başlamadan önce elde ettiği gayrimenkulleri, ticari faaliyete başladıktan sonra satması halinde elde edilen kazancın ticari kazanca dâhil edilip edilmeyeceği veya vergilendirilip vergilendirilmeyeceği bu makalemizde irdelenecektir.
GAYRİMENKUL SATIŞINA İLİŞKİN VERGİSEL DÜZENLEMELER
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 37’nci maddesinin birinci fıkrasında, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hükmüne yer verilmiş olup, aynı maddenin ikinci fıkrasının (4) numaralı bendinde ise, gayrimenkullerin alım, satım ve inşa işleriyle devamlı olarak uğraşanların bu işlerinden elde ettikleri kazancın ticari kazanç olduğu hükme bağlanmıştır.