Maliye Postası Dergisi
MOTORLU TAŞITLARIN SATIŞINDA ALINACAK BEDEL
Her türlü mal alım satımında ve hizmet ifasında gerçek ödeme esas alınır ve düzenlenen belgelere göre de deftere kaydedilir.
Ancak kimi zaman tarafların karşılıklı çıkarları nedeniyle alım satım işlerinde gerçek değer yerine daha düşük değer öngörülebilmektedir. Bu husus motorlu taşıtların satışlarında daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle GVK Gn.Teb. no: 170 ile bu konu şöyle düzenlenmiştir.
Harçlar Kanununun 43’üncü maddesine göre, “Motorlu kara taşıtları ile ilgili alım, satım ve taahhüt işlemlerinde gösterilecek değer, işleme konu taşıtın cinsi, markası, modeli, tipi ve yaşı itibariyle Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliğince tesbit edilen ve işlemin yapıldığı tarihte geçerli olan kasko sigortasına esas değerinden aşağı olamaz. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliğince düzenlenen listelerde yer almayan eski model taşıtların asgari değeri, o taşıtların listede yer alan en eski modelleri için belirlenen değerinden, her model için %10 indirim yapılmak suretiyle tesbit edilir.Birlikçe düzenlenen listelerde yer almayan taşıtların değerleri, emsal satışların değerlerinden aşağı olamaz."
Bu hükmün uygulanması, 17 seri no.lu Harçlar Kanunu Genel Tebliğinde açıklanmıştır.
Buna göre motorlu taşıtların kasko sigortasına esas bedelden daha düşük bedelle satılması halinde, Gelir ve Kurumlar vergisi açısından kasko bedelinin mi yoksa, gerçek satış bedelinin mi esas alınacağı konusunda tereddütler olmuştur.
Gelir ve Kurumlar Vergisi uygulaması bakımından mükelleflerin satışını yaptıkları motorlu kara taşıtlarına ilişkin esas alacakları tutar, gerçek satış bedeli olacaktır. Ancak, gerçek satış bedelinin emsallerine göre bariz şekilde düşük beyan edilmesi halinde idarece, taşıtın gerçek satış bedelinin tesbiti yoluna gidilebilecektir.
Bu tesbit işlemi sırasında, diğer unsurlarla birlikte taşıtın satış tarihi itibariyle geçerli olan, kasko sigortasına esas alınan bedelinden de yararlanılabilecektir.
Tebliğde yer alan “gerçek satış bedelinin emsallerine göre, bariz bir şekilde düşük beyan edilmesi” ibaresi yoruma ihtiyaç gösteren bir ifadedir.

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
