Maliye Postası Dergisi
KAMU KURUM VE KURULUŞLARINA YAPILAN YARDIMLAR VERGİDEN İNDİRİLEBİLİR Mİ?
Necati TORUN
Yardımlaşma toplumun ayakta kalmasının temel unsurlarından birisidir. Yardımlaşma yolu ile sosyal refah asgari düzeyde sağlanır, yardıma muhtaç insanlar ölüme terkedilmez veya çıkmaz yol bulamayınca işlenecek olası suçlar minimize edilmiş olur. Sonuç olarak toplumsal barışın sağlanması için yardıma muhtaç kişiler veya bu kişilere yardım eden kuruluşlara yardım yapılması toplumsal barışın sağlanabilmesi için olmazsa olmaz koşullardan bir tanesidir.
Kanun koyucular da toplumda yardımlaşma müeessesinin artmasını teşvik edebilmek amacıyla gerek şahıslara gerekse de şirketlere yapmış oldukları bu yardım ve bağışları devlete ödeyecekleri vergiden düşebilmelerine imkan veren düzenlemeler yapmaktadır.
Makalemizde kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan yardımların hangi koşullarla kurumlar vergisinden muaf tutulabileceği konusu irdelenmeye çalışılacaktır.
1. KAMU KURUM VE KURULUŞLARINA YAPILACAK YARDIMLAR
1.1. Kurumlar Vergisi Kanunundaki Yasal Düzenleme
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 10-1-c maddesinde “Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere, Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve kamu yararına çalışan dernekler ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlara makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımların toplamının o yıla ait kurum kazancının %5'ine kadar olan kısmı” hükmü yer almaktadır. Bu hüküm gereğince kurumlar vergisi mükelleflerince;
-Genel bütçeli kamu idarelerine
-Özel bütçeli kamu idarelerine
-İl özel idarelerine
-Belediyelere
-Köylere
-Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara
-Kamu yararına çalışan derneklere
-Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlara
makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımların toplamının o yıla ait kurum kazancının %5'ine kadar olan kısmı kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla indirim konusu yapılabilecektir.
1.2. Yasal Düzenlemenin Değerlendirilmesi