Maliye Postası Dergisi
HUKUKTA İSPAT VE DELİLLER
Ahmet ESEN
Genel anlamı ile ispat, bir iddianın doğru olduğu konusunda karşı tarafı inandırma çabasıdır. Başarılı olursa iddia ispat edilmiş demektir.
Genel anlamı ile delil yani kanıt ise, bir iddianın doğru olduğu konusunda muhatabı ikna etmek için kullanılan bir araçtır.
2- DELİL ÇEŞİTLERİ
Deliller, kesin ve takdiri deliler olmak üzere ikiye ayrlır.
2.1. KESİN DELİLLER
Kesin deliller ikrar, kesin hüküm, senet ve yemin olmak üzere dört tanedir. Kesin delillerin başvurulması usulü ve sonuçları ayrıntılı olarak belirtilir ve bu haliyle yargıyı bağlar. Yargıyı bağlayan hükümler, dolayısıyla idareyi de bağlar.
2.2. TAKDİRİ DELİLLER
Takdiri deliller hakimi bağlamaz, hakim bu delilleri serbestçe tayin eder, değerlendirir ve kararını buna göre verir.
Takdiri deliller tanık ifadesi, bilir kişi incelemesi ve hakimin yaptığı keşif ve kanunlarla düzenlenmiş diğer delillerdir.
Takdiri deliller kesin delillerin aksine yargıyı bağlamaz, hakim olayın, mahallin konum ve durumuna göre kararını verir (Medeni Usul Hukuku-Prof. Dr. R.Arslan ve arkadaşları. Sh. 373, 374
HUKUK MAHKEMELERİNİN KARARI VERGİ MAHKEMELERİ İLE VERGİ İDARESİNİ BAĞLAR MI
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri , yargı kararları,genelgeleri ve özelgeleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.
Maliye Postası Dergilerini incelemek için tıklayın.
Abonelerin soruları ve Maliye Postası'nın yanıtlarından bazılarını incelemek için tıklayın.