Maliye Postası Dergisi
GELİR VERGİSİ KANUNUNDA 7194 SAYILI KANUNLA YAPILAN SON DEĞİŞİKLİKLER
İmdat TÜRKAY
Bilindiği üzere, 05.12.2019 tarihinde TBMM’de kabul edilen 7194 sayılı Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 07.12.2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış bulunmaktadır.
7194 sayılı Kanun ile dijital hizmet vergisi, değerli konut vergisi ve konaklama vergisi, vergi sistemine dahil edilmiş olup, ayrıca 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu, 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile 213 sayılı Vergi Usul Kanununun bazı maddelerinde değişiklik ve eklemeler yapılmıştır. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda yapılan düzenlemeler, düzenlemenin gerekçesinde de belirtildiği üzere; vergi adaletini pekiştiren, vergi tabanını genişleten, mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu gözeten ve vergi güvenliğini güçlendiren düzenlemeler olmuştur. Şimdi kısaca 7194 sayılı Kanunla 193 sayılı GVK’da yapılan düzenlemeleri kısaca özetleyelim;
Telif kazançları istisnasında yapılan değişiklik
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesine, “Bu madde kapsamındaki kazançları toplamı 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşanlar bu istisnadan faydalanamazlar. Bu durumda olanların, 94 üncü maddenin birinci fıkrası kapsamında tevkifat yapma yükümlülüğü yoktur.” fıkrası eklenmiştir. Telif kazançları istisnasında, kişilerin istisna kapsamındaki kazançlarından sadece GVK’nın 94'üncü maddesinin 2/a bendi gereğince %17 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılmaktadır. Bu kişilerin bugüne kadar kazançlarından yapılan tevkifat dışında bir yükümlüğü yoktu. Yani, istisna kapsamında kazanç elde eden kişilerin ödedikleri stopaj dışında işe başlama, defter tutma ve makbuz düzenleme mecburiyetleri yoktu. 7194 sayılı Kanunla, GVK’nın 18. maddesinde yer alan telif hakkı ve ihtira beratı kazanç istisnasına eklenen bu hükümle, serbest meslek kazançlarındaki telif ve ihtira beratı kazanç istisnası, belirlenen kazanç tutarı olan 500.000 TL’yi aşılması durumunda uygulanmayacaktır. Örneğin telif kazancı elde eden bir sanatçı veya yazarın elde ettikleri telif kazancı yeni vergi tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutar olan 500.000 TL’yi aşarsa bu istisnadan yararlanamayacaklar ve serbest meslek faaliyeti yönünden mükellefiyet tesis ettirerek, defter tutup, yıllık beyanname vereceklerdir. Yapılan bu düzenleme, 1/1/2020 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere Kanunun yayımı tarihi olan 07.12.2019 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
-İşverenler tarafından çalışanlar için yapılan taşıma giderlerindeki değişiklik