Maliye Postası Dergisi
ELEKTRONİK BİLDİRİMLERDE ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI VE 449 VUK GENEL TEBLİĞİ İLE YAPILAN DÜZENLEME
Bilindiği üzere, elektronik beyanname uygulamasının amacı, mükelleflerin vergilendirmeye ilişkin ödevlerini yerine getirmede, gelinen bilgi işlem teknolojilerinden yararlanmak, vergi beyannameleri ile bildirim ve eklerinin kolay, hızlı, ekonomik ve güvenilir bir şekilde idareye intikalini sağlamak, vergi beyannamelerinin doldurulmasındaki hataları en aza indirerek mükellef mağduriyetini önlemek, vergi dairesinin beyanname kabul, tarh, tahakkuk ve tahsilat işlemlerini azaltarak iş ve işlemlerini kolaylaştırmak ve diğer alanlarda mükellefe daha iyi hizmet vermesini sağlamaktır.
Bu noktada, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 257. maddesinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye dayanılarak vergi beyannamelerinin ve belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarının Form Ba (Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu), mal ve hizmet satışlarının ise Form Bs (Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu) ile elektronik ortamda gönderilmesine ilişkin yükümlülükler getirilmiş ve bu yükümlülüklere ilişkin usul ve esaslar konuyla ilgili yayımlanan 340, 346, 357, 367, 373 ve 376 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu genel tebliğleriyle duyurulmuştur. Ayrıca, 350 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını “Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)” ile; mal ve hizmet satışlarını ise “Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)” ile bildirmeleri yükümlülüğü getirilmiş, 396 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde de: “Mükelleflerin 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerine ilişkin mal ve/veya hizmet alışları ile mal ve/veya hizmet satışlarına uygulanacak had 5.000 TL olarak yeniden belirlenmiştir. Buna göre, bir kişi veya kurumdan katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet alışları, “Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)” ile; bir kişi veya kuruma katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet satışları ise “Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)” ile Tablo II alanında bildirilecektir.” ifadesi ile mükelleflere 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerinde belirtilen tutarları aşan mal alış ve satışlarını bildirim yükümlüğü getirilmiştir. Söz konusu yükümlülüklere uyulmaması durumunda anılan Kanunun mükerrer 355. maddesine göre özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Bu çalışmada, geçmişe yönelik mükellefiyet tesis edilenlere elektronik beyanname ve bildirimleri vermemeleri nedeniyle kesilen özel usulsüzlük cezaları 449 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin açıklamaları doğrultusunda irdelenecektir.