Maliye Postası Dergisi
DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA BAZI HUSUSLAR -II
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde özellikle cari açık problemi ile mücadelede döviz kazandırıcı faaliyetleri teşvik önemli bir yere sahiptir. Türkiye açısından döviz kazandırıcı faaliyetlerin teşviki kadar ithalatı azaltıcı önlemler de cari açık problemi ile mücadelede önemli bir yere sahiptir.
Dövizin bir kıt kaynak olarak gerek makro ekonomik göstergeler gerekse iktisadî kalkınma üzerindeki önemli etkisi bu alanda devlet tarafından çeşitli teşvik politikalarının uygulanmasını gerektirmiştir. Bu alanda uygulamaya konulan önemli bir teşvik tedbiri, 2015/8 sayılı "Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Karar" ile düzenlenmiştir.
2015/8 sayılı Karar; Türkiye'de yerleşik şirket ve kuruluşların karar kapsamındaki faaliyetler çerçevesinde yapmış oldukları bir kısım gider, harcama ve masraflarının DFİF'ndan karşılanmasını amaçlamaktadır. Mezkûr Kararda, bu kapsamdaki giderlerin desteklenmesine ilişkin esaslar düzenlenmiştir.
Bu kapsamda olmak üzere, "Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Karara İlişkin Esaslar ve Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Hususlar-I" başlıklı makalemizde, 2015/8 sayılı Kararın amacı, kapsamı, uygulama biçimi ve mezkûr Karar ile desteklenecek faaliyetlere ilişkin genel esaslar irdelenmiştir. Bu makalemizde ise, mezkûr Karar kapsamında bilişim ve film sektörlerine yönelik ilave destek unsurları ve yönetim danışmanlığı sektörüne yönelik destek unsurları genel hatları ile analiz edilecek; bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar üzerinde durulacaktır.
BİLİŞİM VE FİLM SEKTÖRLERİNE YÖNELİK İLAVE DESTEK UNSURLARI

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
