Maliye Postası Dergisi
7194 SAYILI KANUNLA HAYATIMIZA GİREN KONAKLAMA VERGİSİNE GENEL BİR BAKIŞ
Kadir AYDIN
Vergi, kamu harcamalarının finanse edilmesi amacıyla mükelleflerden zorla tahsil edilen ve karşılıksız olan ayni veya nakdi değerlerdir. Devletler, bir araya gelerek kendisini oluşturan vatandaşlara belli kamu hizmetlerini sunma yükümlüğü altındadırlar. Fakat bu hizmetlerin finansmanını sağlamakta yine vatandaşlara düşmektedir. Şöyle ki, eğer bir ülkenin gelir elde edebileceği doğal kaynakları yoksa veya bu kaynaklar çok azsa o devlet ifa edeceği eğitim, sağlık, adalet vb. kamu hizmetlerine ilişkin giderleriniancak vatandaşlarından toplayacağı vergilerden elde edeceği gelirlerden karşılayacaktır.
Anayasamızın Vergi Ödevi başlıklı 73’üncü maddesinde vergi; “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür.” şeklinde hüküm altına alınmıştır. Böylece vergi, kamu giderlerinin finansmanı olarak tüm vatandaşlardan ödeme güçlerine göre alınan zorunlu bir ödeme olarak tanımlanmıştır. Yine aynı maddede “Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır.”hükmüne yer verilerek vergilendirmede kanunilik ilkesi benimsenmiştir. Böylelikle vatandaşlar idarenin vergi ile ilgili muhtemel keyfi uygulamaları karşısında anayasal güvence altına alınmıştır.
Ülkemiz vergi sistemi ana hatlarıyla incelendiğindetoplanan vergilerin gelir üzerinden alınan vergiler, servet üzerinden alınan vergiler ve harcamalar üzerinden alınan vergiler olmak üzere üç ana gruba ayrıldığı görülmektedir. Ülkemizde hali hazırda harcamalar üzerinden alınan ve devlet vergi gelirlerinin önemli kalemlerini oluşturan Katma Değer Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Özel İletişim Vergisi gibi vergilerin yanına 7194 sayılıDijital Hizmet Vergisi İle Bazı Kanunlarda Ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un ile birlikte6802 sayılıGider Vergileri Kanunu’nun mülga 34’uncumaddesinde değişiklik yapılarakkonaklamavergisi eklenmiştir.
Bu çalışmamızda 7194 sayılı kanun ile hayatımıza giren vekonaklama tesislerinde sunulan hizmetler karşılığında alınan bedeller üzerinden hesaplanıp tahsil edilecek olan konaklama vergisinin konuluş amacına, konusuna, mükelleflerine, matrahına, vergi oran ve muafiyetlerine yönelik açıklamalara yer verilecektir.
KONAKLAMA VERGİSİ’NİN KONULUŞUNDAKİ MAKSAT