Dergiden Seçme Sorular
Basit usul mükellefler 2021 yılı için 2022 Şubat ayında beyanname verecek mi?
Abonemizin sorusu:
Merhaba basit usul mükellefler 2021 yılı için 2022 yılı Şubat ayında beyanname verecek mi? Basit usul mükelleflerin en son kanun değişikliklerine göre yükümlülükleri nelerdir?
Maliye Postası'nın Cevabı:
Vergi Usul Kanunu ve Bazı Kanunlarda değişiklik yapan 7338 sayılı Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu'na Mükerrer md 20/A eklenmiş ve basit usule tabi mükelleflerin, bu usule tabi olarak elde ettikleri kazançları vergiden istisna edilmiştir. 7338 sk.nın, 62. Maddesi ile basit usule tabi olan kimseler için getirilen istisnanın 2021 yılı kazançlarına da uygulanacağı öngörülmüştür. Buna göre mükellefler 2022 yılında 2021 yılı basit usule tabi ticari kazançları dolayısıyla yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyecekler ve gelir vergisi ödemeyeceklerdir.
Basit usule tabi mükelleflerden ticari kazançları yanında gayrimenkul sermaye iradı, ücret, menkul sermaye iradı gibi diğer gelir unsurlarından birini de elde edenlerin basit usule tabi ticari kazançları dışındaki gelirlerinin GVK 86. maddede düzenlenen beyan sınırını aşması halinde yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeleri ve gelir vergisi ödemeleri gerekir.
Örneğin, mükellef basit usule tabi ticari kazancı yanında mesken kira geliri de elde etmekteyse ticari kazancı nedeniyle yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyecek ve bu kazançlarından dolayı gelir vergisi ödemeyecektir. Ancak, bu mükellef elde ettiği mesken kira gelirinin beyan sınırının üstünde olması halinde kira geliri için yıllık gelir vergisi beyannamesi verecek ve hesaplanan gelir vergisini ödeyecektir.
Gelir Vergisi Kanununun 21 inci maddesinin ikinci fıkrası hükmüne göre, ticari kazançlarını yıllık beyanname ile bildirme yükümlülüğü kaldırılan basit usule tabi mükelleflerden mesken kirası elde edenler, diğer şartları da sağlamaları kaydıyla maddede belirtilen istisnadan faydalabilecekler.
Basit usule tabi olan mükellefler, GVK md. 46 ya göre, Vergi Usul Kanunu'nun defter tutma hükümleri hariç, bildirme, vesikalar, muhafaza, ibraz, diğer ödevler ve ceza hükümleri ile bu Kanun ve diğer kanunlarda yer alan ikinci sınıf tüccarlar hakkındaki hükümlere tabidirler.
Buna göre basit usul mükellefler beyanname vermeseler dahi
Mal alışlarında belge alıp saklamak ;
Mal satışı veya hizmet sunumlarında belge düzenlemek ve
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Seri No: 486'ya göre bunlara ilişkin kayıtlarını defter beyan sistemi üzerinden tutmak zorundadır.
Basit usul mükellefiyete ilişkin ayrıntılı açıklamalar Maliye Postası Dergisi'nde yayınlanan aşağıdaki makalelerde yapılmıştır :
10 SORUDA BASİT USULDE GELİR VERGİSİ İSTİSNASI VE DEVAM DEN YÜKÜMLÜLÜKLER
BASİT USULDE MÜKELLEFLERİN 7338 SAYILI KANUN BAĞLAMINDA SON DURUMU
BASİT USULDE VERGİLENDİRMEDE YENİ DÖNEM
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.
Bu ve diğer konularda abonelerimizin sorularına verdiğimiz cevapları okumak için tıklayın.
Dergimizde yayımlanmış bazı makaleler için tıklayın.
Eski sayılarımızı incelemek için tıklayın.
Yayımladığımız Özelge ve Danıştay Kararlarını incelemek için tıklayın.