Dergiden Seçme Sorular
Yeni alınan binek aracın amortisman giderlerini yenileme fonundan nasıl mahsup edeceğiz?
Abonemizin sorusu:
Binek araç satışından doğan karı yenileme fonuna aldık.Yeni alınan binek aracın amortisman bedeli yenileme fonundan nasıl mahsup edilecek? Gider kısıtlamasını dikkate alacak mıyız?
Maliye Postası'nın Cevabı:
Amortismana tabi iktisadi kıymet satışından doğan karın nasıl hesaplanacağı ve yenileme fonun uygulaması ilgili düzenlemeler VUK Madde 328 'de yapılmıştır. Maddeye göre yenileme fonunda tutulan kâr, iktisap edilen kıymetin ayrılacak amortismanlarına mahsup edilir. Pasifte geçici bir hesapta tutulan kâr, satışı yapılan iktisadi kıymetin yerine iktisap edilen yeni kıymetlerin amortisman ayrılabilecek tutarından fazla ise bu fazlalık, satışın yapıldığı yılı takip eden üçüncü takvim yılının kârına eklenir.
Binek otomobillerde gider kısıtlamasına ilişkin düzenlemeler GVK Madde 40 da ve gider kısıtlamasının uygulanmasına ilişkin açıklamalar ise GVK Genel Tebliğ Seri No:311'de yapılmıştır.
GVK Madde 40/7'ye göre faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, 2022 yılında satın alınan binek otomobillerin özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi hariç ilk iktisap bedeli 01.01.2022 yılı için 230.000 Türk lirasını, söz konusu vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hâllerde, amortismana tabi tutarı 430.000 Türk lirasını aşan binek otomobillerinin her birine ilişkin ayrılan amortismanın en fazla bu tutarlara isabet eden kısmı gider yazılabilir.
Buna göre her sene yenileme fonundan GVK 40/7'de belirtilen amortisman tutarına kadar olan tutarı mahsup edebilirsiniz. Yenileme fonundan mahsup edemediğiniz amortisman tutarı kanunen kabul edilmeyen gider olacaktır. Yenileme fonunun bakiyesi ise satışın yapıldığı yılı takip eden üçüncü takvim yılının kârına eklenecektir.
2022 yılında alınan binek otomobilin en fazla 86.000 T.L.lik (430.000 x 0,2) amortismanı gider yazılabilir.
Kıst amortisman uygulamasından dolayı binek otomobillerin aktife alındığı yılda gider konusu yapılamayan amortisman ise itfa süresinin son yılında, o yıl için amortismana esas bedel üzerinden ayrılan amortismandan ayrı olarak safi kazancın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılabilecektir.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.
Bu ve diğer konularda abonelerimizin sorularına verdiğimiz cevapları okumak için tıklayın.
Dergimizde yayımlanmış bazı makaleler için tıklayın.
Yayımladığımız Özelge ve Danıştay Kararlarını incelemek için tıklayın.