Dergiden Seçme Sorular
Mal satışlarımıza ilişkin faturaları döviz cinsinden düzenleyebilir miyiz?
Abonemizin sorusu:
1. Mal satışlarımıza ilişkin faturaları döviz cinsinden düzenleyebilir miyiz? Döviz cinsinden fatura düzenleyebilirsek bunları TL olarak mı tahsil etmemiz gerekiyor ? Tahsil aşamasında faturanın hangi kurdan TL’ye çevrilmesi gerekir?
2. İhracatı bedelinin ne kadarının Merkez Bankasına satılması zorunludur?
Maliye Postası'nın Cevabı:
Türkiye’de yerleşik kişilerin dövize endeksli sözleşme yapma yasağına ilişkin esaslar TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2008-32/34) ile belirlenmiştir.
Türkiye’de yerleşik kişiler kendi aralarında taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırabilecekler. Ancak bu sözleşmelere ilişkin ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunludur. Tebliğ’de geçen “menkul” ibaresi gayrimenkul tanımına girmeyen her türlü mal ve eşyayı kapsamaktadır.
Buna göre taşıtlar hariç mal satışlarınız için döviz cinsinden fatura düzenleyebilirsiniz. Ancak fatura döviz cinsinden düzenlense dahi alıcı fatura bedelini Türk Lirası ile ödemek zorundadır. Alıcı tarafından döviz cinsinden çek düzenlenemez .
Döviz cinsi fatura bedelinin hangi kur üzerinden ödeneceği satış sözleşmesinde kararlaştırılır. Fatura bedeli TCMB döviz alış kuru ya da serbest piyasa döviz kuru üzerinden ödenebilir.
1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun’un 3. Maddesinde bu kanuna dayanılarak çıkarılan genel ve düzenleyici işlemlerdeki yükümlülüklere uyulmaması halinde Cumhuriyet Savcıları tarafından idari para cezası verileceği düzenlenmiştir.
Öte yandan VUK'un 280. Maddesinde yabancı paraların borsa rayici ile değerleneceği belirtilmiştir. Ülkemizde yabancı para işlemlerinin yapıldığı bir kambiyo borsası olmadığı için değerlemeye uygulanacak kur her sene Maliye Bakanlığınca tespit olunmaktadır. 217 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde geçici vergiye tabi kazançların tespitinde yabancı paralar ile yabancı para cinsinden olan alacak ve borçların T.C. Merkez Bankasınca Resmi Gazetede geçici vergi döneminin kapandığı tarih itibariyle yayımlanan döviz alış kurları esas alınarak değerlenmesi gerektiği belirtilmiştir.
Döviz cinsi düzenlenmiş faturadan kaynaklanan alacaklarınızı dönem sonlarında yukarıdaki esaslara göre değerlemeniz gerekir.
Merkez Bankası İhracat Genelgesinde yaptığı değişiklikle 10 Haziran 2024 tarihinden itibaren ihracat bedelinin %30 u bankalara satılacak. Söz konusu oran daha önce %40 olarak uygulanıyordu.
Ayrıca Merkez Bankası'nın ihracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen İhracat Genelgesinin 22. Maddesine göre hizmet ihracatı, transit ticaret, Türkiye’de ikamet etmeyenlere özel fatura ile yapılan satış, Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satış, mikro ihracat ve serbest bölge işlem formu kapsamında gerçekleştirilen 5.000,- ABD doları veya karşılığı döviz ya da Türk lirasını geçmeyen tutardaki ihracat işlemlerinde bedellerin tamamının tasarrufu serbesttir.
Yukarıdaki mevzuat hükümlerine göre mal ihracatı kapsamında olmayan ve hizmet ihracatı kabul edilen ihracat nedeni ile tahsil edilen dövizin bankalara satılma zorunluluğunun olmadığını değerlendiriyoruz.
- Güncel mevzuatı hızlı ve güvenilir olarak takip etmek ,
- Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak;
- Uygulamaya yönelik makaleleri okumak için siz de abonemiz olun.
Abonelerimizin sorularına verdiğimiz cevapları okumak için tıklayın.
Dergimizde yayımlanmış bazı makaleler için tıklayın.
Yayımladığımız Özelge ve Danıştay Kararlarını incelemek için tıklayın.