Dergiden Seçme Sorular
Yurt Dışına Verilen Hizmet Vergiden İstisna mı?
Abonemizin sorusu:
Bir kişi yurt dışına hizmet vermek üzere Gelir Vergisi mükellefiyeti açtırmak istiyor. Yurt dışına vereceği bu hizmette vergi istisnası var mı? Teşekkürler.
Maliye Postası'nın Cevabı:
Yurt dışına verilen her hizmet için Gelir Vergisi istisnası uygulanmaz . Aşağıda saydığımız hizmetlerde ise istisna veya indirim vardır:
Gelir Vergisi Kanunu Madde 89/13 de Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi gibi bazı işlerden elde edilen kazançların, %80'inin gelir vergisi beyannamesinde beyan edilen gelirden indirilmesi öngörülmüştür. İndirimden hakkından yararlanmak için kazancın elde edildiği takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar tamamının Türkiye’ye transfer edilmesi şarttır.
Bu konuda açıklamalar Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin 10.5.1. bölümünde yapılmıştır. (Söz konusu indirim Kurumlar Vergisi Kanununda da bulunmaktadır)
İndirimin uygulanması için bu hizmetlerin fiilen verilmesi gerekmektedir. Bu alanlarda sunulan asistanlık, danışmanlık ve aracılık vb. gibi hizmetler için indirim uygulanmaz. Şirketin ana sözleşmesinde yazılı esas faaliyet konuları arasında kapsama giren hizmetleri sunmak olmalıdır.
Faturanın yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi şarttır. Düzenlenen faturada yapılan işin mutlaka istisna kapsamına giren işlerden olduğunun belirtilmesi gerekir. Kocaeli Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 11.8.2020 tarih ve 93767041-120[24860224772]-E.67858 sayılı özelgesinde yurt dışına danışmanlık hizmeti yapan şirketin faaliyet konusunun “işletme ve diğer danışmanlık faaliyeti” olması ve düzenlediği faturanın da “danışmanlık bedeli” şeklinde düzenlenmesi nedeni ile söz konusu istisnadan yararlanılamayacağı yönünde görüş verilmiştir.
Ayrıca, Gelir Vergisi Kanunu Mükerrer Madde 20/B de yapılan düzenlemeyle sosyal hizmet üreticileri ile elektronik ortamda hizmet sunucusu mükelleflerin bu faaliyetlerden elde ettiği kazançlar, gelir vergisinden istisna edilmiştir. Söz konusu istisnaya dair ayrıntılı açıklamalar Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliğ No. 318 de yapılmıştır. Bu istisnadan söz konusu hizmetler Türkiye'de yerleşik kişilere verilse dahi yararlanılabilir . Hizmet üreticileri ile elektronik ortamda hizmet sunucusu mükellefler yurt dışına verecekleri hizmetler için de Tebliğdeki şartlar yerine getirilirse istisnadan yararlanabilirler.
İstisnadan; internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişiler, bu ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden kazanç sağlayan gerçek kişiler ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişiler yararlanabilecektir.
KDV Kanunu Madde 17/4-a'ya göre GVK Mükerrer Madde 20/B 'de sayılan hizmetler KDV den istisnadır.
Hizmet ihracatının, KDV den istisna edilmesine ait esaslar ise KDV Genel Uygulama Tebliğinin II/A-2 bölümünde yer almaktadır.
Tebliğe göre, hizmetin ihracat kapsamında değerlendirilmesi için hizmetin yurt dışındaki bir müşteri için yapılması, hizmetten yurt dışında yararlanılması ve fatura ve benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri için düzenlenmesi zorunludur. KDV iadesinde ise, dövizin Türkiye’ye getirilmesi gerekir. Tebliğde yazılı hizmet ihracına ilişkin şartların sağlanması halinde kesilecek fatura KDV siz olarak düzenlenir.
Yukarıdaki mevzuatı inceleyerek işlemlerinizi yapınız.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek ; |
Mevzuta hızlı ve güvenilir bir şekilde erişmek ; |
Ücretsiz danışmanlık hizmetimizle zaman kazanmak, |
Hediye fırsatlarından yararlanmak için siz de abonemiz olun. |
Abonemiz Olmak İçin Tıklayın. |
Elektronik yayınlarımıza eklenen Danıştay Kararları ve Özelgeleri incelemek için tıklayın. |
Abonelerimizin sorduğu diğer soruları ve bunlara verdiğimiz yanıtları incelemek için tıklayın. |
Dergimizde yayımlanmış bazı makaleler için tıklayın. |