Dergiden Seçme Makaleler
SERMAYE ŞİRKETLERİNİN GENEL KURULLARI - Aydın ERDİM - Yeminli Mali Müşavir ; Eski Maliye Müfettişi
Yeni Ticaret Kanunu, ortak sayısını 1’e indirdiğinden, bu genel kurul olayının da son bulduğu zannedilmişti.Sağda solda kulak misafiri olduğum konuşmalardan bu zannın halen de devam etmekte olduğunu anlıyorum. Milletin aklı, tek kişinin toplantı yapabileceğine bir türlü basmıyor, nedense!
Yeni Durum
Yeni Ticaret Kanununun 407 ve izleyen maddeleri ile 616 ve izleyen maddeleri, her iki şirket tipinde, genel kurulların görev ve yetkileri ile toplanma ve karar alma usullerinden bahsetmektedir. Bu maddeler esas itibariyle hemen hemen birbirinin aynıdır.Güncel durumda, “dolgu maddesiyle” kurulmuş tüm anonim ve limited şirketler, büyük bir süratle tek ortaklı hale geldiğinden, bu yazıda, böyle bir şirket genel kurulunun nasıl yapılacağını anlatmaya çalışacağım.Şurası unutulmamalı ki,anonim olsun, limited olsun, şirketlerin organları birbirinin aynıdır, teşekkül şekilleri de hemen hemen aynı hükümlere tabidir.
Her iki şirkette de genel kurullar ortaklardan oluşur.Genel kurulun görev ve yetkileri her iki şirket için de uzun uzadıya sayılmış olup hemen hemen birbirinin aynıdır.Bana kalırsa genel kurulun en önemli görevi, yönetim kurulunu seçmekten ibarettir.Asıl önemli görev kar dağıtımı kararı olmakla birlikte, kar dağıtma adeti olmadığından, bu iş görev sayılmayabilir Anonim şirketlerde bir de denetçi seçimi ve tescil ettirilmesi diye bir görev varsa da, kanun hükümleri tatbik ettirilmediğinden, (kim ettirmiyor bilemiyorum) bu görev kendiliğinden ortadan kalkmıştır.Hep biliyoruz ki bizim memlekette her hangi bir kanunun tatbiki,kanun hükümlerine tabi olmayıp, iktidar sahiplerinin ve onları etkileyenlerin istek ve arzularına bağlıdır.Bunun niye böyle olduğu kimse tarafından sorulmaz. İş oluruna varır gider.
Genel kurul toplantılarının hesap döneminin ilk 3 ayı içinde yapılması gerekir.Ama bu konuda kanunda açıkça hapis veya idari para cezası yazılı olmadığından, toplantı ne zaman yapılsa olur.Zaten ben de bu yazıyı onlar için yazıyorum.
Aslına bakılacak olursa ticaret sicil müdürlüklerinin ,kanunun tatbikini takip edip, tatbikatta eksiklikleri bulunanlara,bu eksiklikler tamamlanmadıkça istedikleri belgeleri vermemek gibi bir müeyyide uygulamaları gereklidir. Bugüne kadar böyle bir müeyyide uygulandığını görmedim ve duymadım. Belki de üst makamlardan , “bizim millet cahildir. Alışık olmadıkları işleri bilip yapamazlar,elleşmeyin gariplere!” diye bir uyarı gelmiş olabilir.Zaten işler yürüyüp gittiğine göre, kanun falan diye tutturmanın da alemi yok herhalde.
Genel Kurul Toplantıları
Önce şu hususu yeniden hatırlatayım: Limited şirket genel kurullarında hükümet temsilcisi zaten bulunmaz, anonim şirketlerde de bulunma zorunluluğu çok nadir hallere münhasırdır.Bu bakımdan ticaret il müdürlüklerine haber verilmesine gerek yoktur
Her iki şirkette de,28.11.2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmış olan Anonim Şirketlerin Genel Kurul Toplantılarının Usul ve Esasları İle Bu Toplantılarda Bulunacak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Temsilcileri Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre toplantı yapılır.Limited şirketler için böyle bir yönetmelik çıkarılmış değilse de,olayın mahiyeti aynı olduğundan ister istemez bu yönetmelik uygulanır. (Bu yönetmelik 775 sayılı Maliye Postası dergisinin ekinde bulunmaktadır.Çok uzun ve teferruatlı olduğundan,ben, sadece yapılacak işleri mevzuat maddesi belirtmeden çok özet olarak yazıyorum)
Genel kurul toplantısına hazırlık olarak, “yönetim kurulu faaliyet raporu” ile “iç yönerge”nin, yazılıp el altında bulundurulmasında fayda vardır.
Bir de “hazirun cetveli” vardır ve eskiden beri yapılan cetvelin aynısıdır.Yeni kanunda adı, “hazır bulunanlar listesi” olarak değiştirilmiştir.Bu yıla kadar anonim şirket genel kurulu yapmamış olan meslek mensupları için söyleyeyim: Bu cetvel, yukarıda belirttiğim yönetmeliğin 2 no.lu ekidir ve yukarıda belirttiğim 775 sayılı derginin 2 no.lu ekidir.
Genel kurul denilen olayın bir meslek mensubu tarafından gerçekleştirilmesi usulden ve esas olduğundan, aşağıdaki cümleler ona göre dizayn edilmiştir.
Önce bir A4 kağıdına aşağıdaki cümle yazılacak ve yönetim kurulu (limited ise müdürler kurulu) başkanına imzalatılacaktır.
01 Haziran 2014 tarihli Maliye Postası Dergisi'nde yayımlanan yazının bir bölümüdür . Yazının tamamını okumak ve Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik bunun gibi diğer makaleleri düzenli olarak takip etmek, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için siz de abonemiz olun.