Dergiden Seçme Makaleler
SAHTE FATURA KULLANILDIĞI TESPİT EDİLİRSE
SORU ŞÖYLE: VERGİ DAİRESİ, “SAHTE FATURA KULLANMIŞSINIZ, DEFTERDEN ÇIKARIN VE KDV’SİNİ ÖDEYİN” DEDİ. NE YAPALIM?
1- Sahte Fatura,
Sahte fatura, herhangi bir mal alınmadığı halde mal alınmış ve satılmış gibi düzenlenen faturadır. Bu faturalar, çoğunlukla bu işi komisyon karşılığında kesen kimseler tarafından kesilir.
Vergilemede vergiyi doğuran olayın gerçek mahiyeti esas alınır, gerçek olmayan hiçbir olay ve belge kabul edilmez ve bunları kullananlar vergi ziyaı cezası ve VUK.md.359’da yazılı hapis cezaları ile cezalandırılır.
Ayrıca bu tür işlemleri yapan mükellefler vergi müfettişleri tarafından incelenir ve re’sen veya ikmalen vergi salınır.
2- Vergi Dairesinin Uyarısı,
Son zamanlarda vergi daireleri, mükelleflere tolerans göstererek uyarıda bulunuyorlar ve diyorlar ki, “Belgelerin arasında ve kayıtlarında sahte fatura var ve bu fatura veya faturaları çıkar ve indirim konusu yaptığın KDV’yi öde” diye telefon ediyorlar.
Bu uyarıyı alanlardan bazıları bana telefon ederek “ne yapalım” diyor, tereddüt gösteriyorlar.
Hemen söyliyeyim, vergi daireleri bu uyarıyı yapmadan da ikmalen veya resen cezalı vergi salıp mükellefe tebliğ edebilir.
Bu halde ya dava ya da uzlaşma yoluna gidilebilir. Bu iki yol hem pahalı ve hem de uzun olabilir.
Eğer vergi dairesi mükellefe telefon eder ve belge ve kayıtların arasında sahte fatura var ve bu faturayı çıkar ve KDV’sini öde der ise hemen vergi dairesinin uyarısı doğrultusunda işlem yapmanızı öneririm.
1 EKİM 2014 tarihli Maliye Postası Dergisi'nde yayımlanan yazının bir bölümüdür . Yazının tamamını okumak ve Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik bunun gibi diğer makaleleri düzenli olarak takip etmek, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için siz de abonemiz olun.