Dergiden Seçme Makaleler
NOTERLERCE FAZLA VE YERSİZ TAHSİL EDİLEN VERGİLERİN İADESİ
(15 Mayıs 2017 tarihli Maliye Postası Dergisi'nde yayımlanmıştır)
I-GİRİŞ
1512 sayılı Noterlik Kanunu'nun 118.maddesinde noterliklerde yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar dolayısıyla özel kanunları uyarınca ödenmesi gereken vergi, resim ve harçlar ile değerli kağıt bedellerinin makbuz karşılığında tahsil olunacağı ve noterlerin tahsil ettikleri vergi, resim ve harç tutarları üzerinden yüzde üç oranında noter hissesi alacağı, bu hissenin noterlere ödenmesinin beyiye aidatlarının ödenmesine ilişkin hükümler dairesinde yapılacağı, 119.maddenin birinci fıkrasında noterlerin tahsil ettikleri vergi, resim ve harçlar ile değerli kağıt bedellerinin ikinci fıkrada belirtilen süreler içinde ilgili vergi dairesine bir beyanname ile bildirmek ve aynı süre içinde ilgili yere yatırmakla yükümlü olacakları ikinci fıkrasında ise beyannamelerin her ayın 1 ile 15. ve 16 ile sonuncu günlerine ait iki devre için hazırlanarak her ayın 15. ve son gününü takip eden 7 iş günü içinde ilgili dairelere verileceği hükme bağlanmıştır.
492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 40.maddesinde ise noter harçlarını,harca mevzu olan işlemin yapılmasını isteyen kişilerin ödemekle mükellef olduğu belirtilmektedir. Bu hükmü göre, noter işlemlerinde harcın mükellefi işlemi yaptıran kişidir.
Ancak yapılan işlemler aşamasında noterler tarafından muhataplarından fazla ve yersiz olarak tahsil edilen vergi, resim ve harçlar ile değerli kağıtlar bedelinin iadesi edilmesi gerekmektedir. Yazımının konusunu iade talebinin kim tarafından yapılacağı ve hangi belgelerin ekleneceği oluşturmaktadır.
II-RED VE İADE İŞLEMLERİ
Kanunları gereğince mükelleflere yapılacak mahsup, ret ve iade işlemleri ilgili kanunlarında yapılan düzenlemelere ve bu kanunlarla ilgili genel tebliğ ve genelgelerde belirlenen esaslara göre yerine getirilir.
İlgili kanunlarında veya bu kanunlarla ilgili olarak çıkarılan genel tebliğ ve genelgelerde fazla ve yersiz tahsil edilen vergi, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin ret ve iadesi ile ilgili düzenleme bulunmaması halinde bunlardan yapılacak ret ve iadelerde düzeltme fişi ve dayanağı belgeler olarak;
-Tahsilinde alındı verilen paraların kısmen veya tamamen geri verilmesi durumunda alındının aslı veya vergi dairesince onaylanmış örneği,
- Daire ve kurumlarca sorumlu sıfatıyla mükellef adına yatırılan paraların iadesinde daire veya kurumun yatırılan paralara ait bilgileri içeren yazısı,
- Ret ve iade konusu işlemin iptal edilmesi veya işlemden vazgeçilmesi nedenleriyle vergiyi doğuran olayın ortadan kalkmış olması durumunda hataya, işlemin iptaline, işlemden vazgeçildiğine ilişkin olarak ibraz edilen belgeler aranır.
Aranması gereken belgelerin ibrazı halinde ilgili vergi dairesi tarafından ret ve iade işlemleri sonuçlandırılır.
Noterler tarafından muhataplarından fazla ve yersiz olarak tahsil edilen vergi, resim ve harçlar ile değerli kağıt bedelinin ret ve iadesinin yapılabilmesi için ödenen bu vergi resim ve harçlar ile değerli kağıt bedelinin fazla ve yersiz tahsil edildiğine ve iade edilmesi gerektiğine dair yazının mükellef tarafından ilgili noterden alınması ve iade edilecek tutarın aktarılacağı banka hesap numarası (IBAN) bilgilerinin yer aldığı 429 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ekli (6) numaralı “Diğer İadelere İlişkin Talep Dilekçesi”ne eklenmesi ve ilgili noterin bağlı olduğu vergi dairesine başvuru yapılması gerekmektedir.
Bu yazının tamamı 15 Mayıs2017 tarihli Maliye Postası Dergisi'nde yayımlanmıştır. Yazının tamamını ve Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik bunun gibi diğer makaleleri düzenli olarak takip etmek, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için siz de abonemiz olun.