Dergiden Seçme Sorular
Mükellefimiz işyerini korona virüs nedeni ile kapatmış ve kısa çalışma müraacatı yapmıştır.
Abonemizin Sorusu:
Mükellefimiz işyerini korona virüs salgını nedeni ile kapatmış bulunmaktadır ve kısa çalışma müraacatı yapmıştır. Çalışanlarımızın bordrolarını nasıl yapacağımız ve SGK'na verilecek bildirgede nelere dikkat edeceğimzi hakkında bilgi vermenizi rica ederiz.
02 Nisan 2020, Perşembe
Maliye Postası'nın Cevabı:
Sektörel veya bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle iş yerindeki çalışma sürelerini azaltan veya iş yerindeki faaliyetlerini tamamen durduran ve bu durumu gerçekleriyle birlikte Türkiye İş Kurumu'na bildirerek kısa çalışma talebinde bulunan işverenin talebinin uygunluğu iş müfettişleri tarafından kontrol edilir.
Talebin uygun görülmesi halinde işsizlik fonundan kısa çalışma ödeneği ödenir. Koronavirüs salgını nedeni ile işçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için işverenin talep tarihi itibariyle son üç yıl içinde 450 gün işsizlik priminin yatırılmış olması ve son 60 gün hizmet akdinin devam ediyor olması gerekmektedir.
Bu durumda çalışanlara , işsizlik fonundan PTT aracılığıyla almış olduğu maaşının %60 oranında kısa çalışma ödemesi yapılır.
Tamamen kapatılan iş yeri işverenleri işçiye kısmen de olsa çalıştırılmadığı için her hangi bir ücret ödemezler ise maaş bordrosunda söz konusu dönem için ücret , gelir vergisi ve sosyal güvenlik primi göstermez.
Öte yandan eksik günler için bildirim "kısa çalışma ödeneği (18) koduyla" girilir.
Kısa çalışma döneminde ücret bordrosunun düzenlenmesi konusunda ayrıntılı açıklamaların yer aldığı makale için tıklayın.
Kısa çalışma ödeneğine başvuruların nasıl yapılacağı hakkındaki haberimiz için tıklayın.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.
Dergiden Seçme Sorular
En Çok Okunanlar
-
İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞINDA ÖZEL MATRAHA GÖRE KDV UYGULAMASI
-
İKİNCİ EL ARAÇ VE TAŞINMAZ TİCARETİNDE KDV UYGULAMA ESASLARI BELİRLENDİ
-
E-DEFTER , E FATURA UYGULAMASINA GEÇİŞ HAKKINDA TEBLİĞLER
-
Mirasçıların Veraset ve İntikal Vergisi Beyanı
-
KDV İADE İŞLEMLERİNDE YÜKLENİLEN KDV
-
HUKUKTA İSPAT VE DELİLLER
-
YIL İÇİNDE BİRDEN FAZLA İŞVERENDEN ALINAN ÜCRETİN VERGİLENDİRİLMESİ
-
Bayan personel doğum yaptığında işsizlik maaşı alırken doğum rapor parası da alabilir mi?
-
Bilgisayarda Mevzuat Setini Bu Sayfadan İndirin
-
ARAÇLARIN TRAFİK TESCİLLERİ NOTERDE YAPILACAK