Dergiden Seçme Makaleler
KOOPERATİFLERDE YÖNETİM KURULU KARARLARI ALEYHİNE DAVA AÇILABİLİR Mİ?
(1 Ağustos 2015 tarihli Maliye Postası Dergisi'nde yayımlanmıştır)
Kooperatiflerin temsil ve idaresi yönetim kurulunca yerine getirilmektedir. En az üç ortaktan teşekkül eden bu organın üyeleri genel kurulca seçilir. Genel kuruldan aldığı bu yetkiye istinaden yönetim kurulu kooperatif ile ortaklar ve personel arasındaki ilişkileri idare ettiği gibi, kooperatifi 3’üncü şahıslara, kurum ve kuruluşlara karşı temsil eder.
Kooperatifler Kanununda ortaklara belirli şartlar altında genel kurul kararları aleyhine doğrudan dava açma hakkı tanınmış olmakla birlikte, yönetim kurulu kararlarını doğrudan yargıya taşıma imkanı verilmemiştir.
KOOPERATİF ORTAĞI, YÖNETİM KURULU KARARLARINI İPTAL ETTİREBİLMEK İÇİN
NASIL BİR YOL İZLEYEBİLİR?
Bahsi geçen yasada ortaklara yönetim kurulu kararlarını doğrudan dava konusu yapma imkanı verilmemiş ise de bu yol tamamıyla kapatılmamıştır. Yasada getirilen kısıtlama sorunun öncelikle genel kurula götürülmesi, bu mecrada çözümlenemeyen yönetim kurulu kararlarının genel kurul kararına dönüştükten sonra iptal konusu yapılabilmesi yönündedir.
Şöyle ki; Kooperatifler Kanununda yönetim kurulu kararlarının iptali konusu açıkça ele alınıp ayrı bir madde halinde düzenlenmemiştir. Ancak belirli maddeler içinde geçen bazı cümlelerden hareketle yasanın yönetim kurulu kararlarının iptali için dolaylı bir yol gösterdiği anlaşılmaktadır.
Yasanın 46’ncı maddesi 3’üncü fıkrasında genel kurul gündeminde olmayan hususların görüşülemeyeceği, ancak kooperatife kayıtlı ortakların en az 1/10’unun gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce yazılı teklifte bulunmaları halinde, hesap tetkik komisyonunun seçilmesi, bilanço incelemesinin ve ibranın geriye bırakılması, çıkan veya çıkarılan ortaklar hakkında karar alınması, genel kurulun yeni bir toplantıya çağırılması ile kanun, anasözleşme ve iyi niyet esasları ile genel kurul kararlarına aykırı olduğu ileri sürülen yönetim kurulu kararlarının iptali, yönetim kurulu üyeleri ile denetçilerin azli ve yerlerine yenilerinin seçilmesi ile ilgili hususların genel kurula katılanların yarıdan bir fazlasının kabulü ile gündeme alınacağı belirtilmiştir.
Bu düzenleme 06/10/1988 tarih ve 3476 sayılı Yasa ile Kooperatifler Kanununa eklenmiştir. Değişiklikten önce kanun ve ilgili mevzuata aykırı olduğu düşünülen yönetim kurulu kararları aleyhine iptal davası açma imkanı bulunmamaktaydı.
1 Ağustos 2015 tarihli Maliye Postası Dergisi'nde yayımlanan yazının bir bölümüdür . Yazının tamamını okumak ve Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik bunun gibi diğer makaleleri düzenli olarak takip etmek, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için siz de abonemiz olun.