Dergiden Seçme Makaleler
KDV İADE İŞLEMLERİNDE YÜKLENİLEN KDV
Kasım TOSUN
(15 Ekim 2017 tarihli Maliye Postası Dergisi'nde yayımlanmıştır)
1- GİRİŞ
3065 Sayılı KDV Kanun’un da yer alan iade hakkı tanınan işlemlerden dolayı mükellefler KDV iade talebinde bulunmakta ve alacağı iade rakamını da belirlerken Yüklenilen KDV listesi oluşturmaktadır. Yüklenilen KDV listesini oluştururken mükelleflerin Amortismana Tabi İktisadi Kıymetlerden(ATİK) ne şekilde pay verileceği yazımızın konusunu oluşturmaktadır.
2- YÜKLENİLEN KDV LİSTESİNİN OLUŞTURULMASI
3065 Sayılı KDV Kanunu ve KDV Genel Tebliğinde belirtildiği gibi iade hakkı doğuran işlemin bünyesine giren ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV mükellefe iade edilecektir. İade hesabında; iade hakkı doğuran işlemin bünyesine giren doğrudan giderler,( ham madde,yarı mamul vb,), iade hakkı doğuran işlemle ilişkili olan genel giderler (genel imal ve yönetim giderleri vb.) ve yine iade hakkı doğuran işlemde kullanılmak şartıyla Amortismana Tabi İktisadi Kıymetler yer alır.
Bura da dikkat edilmesi gereken önemli hususlar şunlardır:
a) Genel gider iade hesabına dahil edilirken ilgili dönem iade hakkı doğuran işlemin, ilgili dönem kümülatif işlemlere oranı dikkate alınarak pay verilmesi,
b) Genel gider ve Amortismana Tabi İktisadi Kıymetlerin iade hakkı doğuran işlemlerde kullanılması,
c) İade hakkı doğuran işlemin bünyesine girmesi,
d) İndirim yolu ile giderilememiş olması.
İade hesabına dahil edilecek KDV iade hakkı doğuran işlemlerin gerçekleştiği dönemde ortaya çıkması şart değildir. İade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemden önce olabileceği gibi faturanın geç gelmesi, iade hakkı doğuran işlemin gerçekleşmesinden sonra faturanın düzenlenmesi(213 Sayılı Vergi Usul Kanunun da belirtilen Fatura düzenleme süresine dikkat edilmesi gerekir) gibi nedenlerden dolayı iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemden sonraki KDV de iade hesabına dahil edilebilir. İade hakkı tanınan işlemin bünyesine girdiğinin ispatı aranmalıdır.
İade hakkı doğuran işlemle ilgisi bulunmayan giderler dolayısıyla yüklenilen KDV iade hesabına dahil edilmez.
3- AMORTİSMANA TABİ İKTİSADİ KIYMETLERDEN İADE HESABINA DAHİL EDİLMESİ
ATİK nedeniyle yüklenilen KDV’den iade hesabına pay verilebilmesi için, ATİK lerin iade hakkı doğuran işlemlerde kullanılması gerekir. ATİK lerin bizzat mükellef tarafından imal ve inşa edilmesi halinde ise imal ve inşa sırasında yüklenilen KDV’den, ATİK lerin aktife alınıp iade hakkı doğuran işlemlerde fiilen kullanılmaya başlandığı dönemden itibaren iade hesabına pay verilebilir.
ATİK dolayısıyla yüklenilen KDV’den iade hesabına pay verildiği durumda, bir vergilendirme döneminde iade konusu yapılabilir KDV (azami iade edilebilir vergi), kural olarak o dönemdeki iade hakkı doğuran işlemlere ait bedelin (% 18)'i (genel KDV oranı) olarak hesaplanan tutardan fazla olamaz.
3065 sayılı Kanunun (11/1-c) ve geçici 17 nci maddeleri kapsamında ihraç kaydıyla mal alan ihracatçının ödemediği KDV’yi iade olarak talep etmesi mümkün olmayıp, varsa genel giderler ve ATİK’ler nedeniyle iade talep etmesi mümkündür. Bu durumda ihracatçının genel giderler ve ATİK nedeniyle yüklendiği KDV için iade talebinde bulunabileceği KDV tutarı, ihracat bedeli ile ihraç kaydıyla teslim bedeli arasındaki farka genel vergi oranı uygulanmak suretiyle bulunacak tutarı aşamaz.
Konuyu bir örnekle açıklayacak olursak.
Erzurum A. Ş' nin 2016/Nisan dönemi bilgileri aşağıdaki gibi olsun.
İade Hakkı doğuran İşlemlerin matrahı : 200.000,00 TL
Teslim ve Hizmetlerin Karşılığını
Teşkil Eden Bedel (aylık): 800.000,00 TL
İade hakkı doğuran işlemin bünyesine
giren toplam KDV: 30.000,00 TL
2016/Nisan Genel Gider Toplamı: 20.000,00x0,18=3.600,00TL KDV
Genel Gider ve ATİK lerden verebileceği payın oranı 200.000,00/800.000,00= 0,25
Azami iade edilebilecek vergi 200.000,00x0,18= 36.000,00
Genel giderlerden iade hesabına dahil edilebilecek KDV= 3.600,00x0,25=900,00 TL
Doğrudan Giderler +Genel Gider 30.900,00TL olacaktır.
ATİK lerden yüklenebileceği tutar bu durumda 36.000,00-30.900,00=5.100,00TL
İşletme 2016 nisan döneminde ATİK lerden iade hesabına en fazla 5.100,00 TL dahil edebilecektir.
Bu yazının tamamı 15 Ekim 2017 tarihli Maliye Postası Dergisi'nde yayımlanmıştır. Yazının tamamını ve Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik bunun gibi diğer makaleleri düzenli olarak takip etmek, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için siz de abonemiz olun.
Diğer makaleler için tıklayın.
Maliye Postası'na abonelerin sordukları bazı sorular ve Maliye Postası'nın cevapları için tıklayın.