Dergiden Seçme Makaleler
HİZMET İHRACATINDA KDV İSTİSNASI UYGULAMASI - Mehmet YÜCEL
HİZMET İHRACATINDA KDV
İSTİSNASI UYGULAMASI
Mehmet YÜCEL
Vergi Müfettişi
1. GİRİŞ
HİZMET İHRACATINDA KDV
İSTİSNASI UYGULAMASI
Mehmet YÜCEL
Vergi Müfettişi
1. GİRİŞ
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun(1) 1/1’inci maddesinde, Türkiye' de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu, 4/1’inci maddesinde hizmetin; teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemler olduğu ve bu işlemlerin bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek, imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, kiralamak, bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi şekillerde gerçekleşebileceği, 6/b maddesinde, işlemlerin Türkiye'de yapılmasının, hizmetin Türkiye'de yapılmasını veya hizmetten Türkiye'de faydalanılmasını ifade ettiği, 11/1-a maddesinde, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler, yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler, serbest bölgelerdeki müşteriler için yapılan fason hizmetler ve karşılıklı olmak şartıyla uluslararası roaming anlaşmaları çerçevesinde yurt dışındaki müşteriler için Türkiye' de verilen roaming hizmetlerinin katma değer vergisinden istisna olduğu hüküm altına alınmıştır. Buna göre 11’inci maddenin 1-a bendinde yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetlerin katma değer vergisinden istisna olduğu belirtilmiştir. Diğer bir ifade ile mal ihracatı yanında, ihraç edilen mallara yönelik olarak yapılan hizmetler ile yurt dışında bulunan müşteriler için yapılan hizmetler vergiden istisna edilmiştir.
2. HİZMET İHRACATI İSTİSNASININ ŞARTLARI
Hizmet ihracatı, Katma Değer Vergisi Kanununun (KDVK) 11/a bendinde mal ihracı ile birlikte düzenlenmiş olup buna göre, yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetlerin vergiden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.
Burada belirtilen yurt dışındaki müşteri tabirinden, ne anlamamız gerektiği KDV Kanununun 12/2’nci maddesinde açıklanmıştır. Buna göre, yurt dışındaki müşteri; ikametgahı, iş yeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında olan alıcılar ile yurt içinde bulunan bir firmanın yurt dışında faaliyette bulunan şubesi olarak tanımlanmış, bir hizmetin yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmet sayılabilmesi için;
a) Hizmetin yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olması,
b) Hizmetten yurt dışında faydalanılması şartlarının yerine getirilmiş olması gerekmektedir.
Öte yandan hizmet ihracı konusunda 26 seri no.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin(2) (K) ve 30 seri no.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin(3) (A) bölümündeki açıklamalara göre, hizmet ihracatında katma değer vergisi istisnası uygulanabilmesi için aşağıdaki dört şartın birlikte gerçekleşmiş olması zorunludur.
2.1. Hizmet Türkiye'de yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır.
Yurt dışındaki müşteriden kasıt, hizmet sunulan kişinin ikametgahı, iş yeri, kanuni ve iş merkezinin yurt dışında bulunması veya yurt içinde bulunan bir firmanın, yurt dışında kendi adına müstakil olarak faaliyet gösteren şube, acente, temsilci ve bürosunun olması gerekmektedir.
2.2. Fatura veya benzeri nitelikteki belge yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmelidir.
Yapılan hizmet ile ilgili olarak düzenlenecek fatura veya benzeri belgenin, yukarıda özellikleri açıklanan yurt dışındaki bir müşteri adına olması zorunludur.
2.3. Hizmet bedeli, döviz olarak Türkiye'ye getirilmelidir.
Yurt dışındaki müşteri için yapılan hizmete ait bedelin, Türkiye'ye döviz olarak getirilmesi zorunludur. İstisnadan yararlanacak olanın döviz alım bordrosu veya dövizin Türkiye'ye getirildiğini tevsik eden, kambiyo mevzuatına göre geçerli diğer bir belge ile bunu tevsik etmesi gerekmektedir.
2.4. Hizmetten yurt dışında yararlanılmalıdır.
İstisnanın uygulanabilmesi için hizmetten, yurt dışında yararlanılmış olması gerekir. Diğer bir anlatımla, yurt dışındaki müşteri için verilen hizmetin bu müşterilerin, Türkiye'deki faaliyetleri ile ilgisinin olmaması gerekmektedir.
3. KONUYA İLİŞKİN ÖRNEKLER
Bu yazının tamamı Maliye Postası Dergisi'nin 15 Nisan 2012 tarihli sayısında yayımlanmıştır. Yazının tamamını ve Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik bunun gibi diğer makaleleri düzenli olarak takip etmek, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için siz de abonemiz olun.