Maliye Postası Dergisi
FAALİYETİ ÇERÇEVESİNDE SUÇ İŞLENEN ANONİM İLE LİMİTED ŞİRKETLERİN YÖNETİMİNE EL KONULMASI
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK)’nun 331’inci maddesi gereğince, anonim şirketler, kanunen yasaklanmamış her türlü ekonomik amaç ve konular için kurulabilir. Kanunun 339’uncu maddesinin ikinci fıkrası uyarınca “esaslı noktaları belirtilmiş ve tanımlanmış bir şekilde şirketin işletme konusu”na şirket esas sözleşmesinde yer verilmesi zorunludur. TTK’nın 573’üncü maddesinin üçüncü fıkrasında ise, 331’inci madde ile uyumlu olarak, “Limited şirket, kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilir.” denilmiş, 576’ncı maddesinde de “Esaslı noktaları belirtilmiş ve tanımlanmış bir şekilde, şirketin işletme konusu”nun limited şirket sözleşmesinde açıkça yer alması şart koşulmuştur.
Dolayısıyla, anonim ile limited şirketlerin kanunen yasak olmayan bir işletme konusu dahilinde kurulması ve faaliyette bulunması gerekir. Ancak, uygulamaya bakıldığında, sözleşmesinde yasal bir işletme konusu üzerine kurulduğu yazılı olsa da, kanunen yasaklanan bir fiilin şirketin faaliyeti çerçevesinde işlendiği ve şirketin adeta suça perde yapıldığı hallere rastlanabilmektedir. Bu durumda olan şirketler içinse 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ile bir koruma tedbiri olarak şirket yönetimine kayyım atanması gündeme gelmektedir. İşte bu çalışmada, faaliyeti çerçevesinde belirli bazı suçların işlendiği tespit edilen anonim ile limited şirketlere bir koruma tedbiri olarak kayyım atanması hususu ele alınmaktadır.
FAALİYETİ ÇERÇEVESİNDE SUÇ İŞLENMEKTE OLAN ANONİM İLE LİMİTED ŞİRKETLERE KAYYIM ATANMASI

TEMMUZ 2026 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
TAŞINMAZLARDA OLUŞAN DEĞER ARTIŞI NEDENİYLE DAVALIYA KARŞI AÇILAN SEBEPSİZ ZENGİNLEŞME DAVASI
GEÇERSİZ İLK SATIŞTAN SONRAKİ DEVİRLERİN DE DAVALIYA HAK BAHŞETMEYECEĞİ
MALİ TATİLDE DEFTER BELGELERİ GİZLEME FİİLİ
GELİR VERGİSİNDE YER ALAN BAZI VERGİSEL TEŞVİKLERİN UYGULAMA SONUÇLARI
7577 SAYILI KANUN İLE SERBEST BÖLGELER KANUNU’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN ANALİZİ
VARLIK BARIŞI, TRANSİT TİCARETE VERGİ İNDİRİMİ VE KAMU ALACAKLARININ ÖDEME ŞARTLARINDA ESNEKLİK GETİREN 7582 SAYILI KANUNLA YAPILAN DÜZENLEMELER
ŞİRKET AKTİFİNDE KAYITLI BULUNAN GAYRİMENKULLERİN BANKAYA OLAN BORCA KARŞILIK DEVREDİLMESİ
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ NELER GETİRMEKTEDİR?
KISMİ SÜRELERİ ÇALIŞANLARDAN AYDA 8 GÜN VE ALTI ÇALIŞANLARA SGK TARAFINDAN GSS PRİM BORCU ÇIKARTILACAK
İŞÇİ ÜCRETİNDEN KESİNTİ YAPILMASININ KOŞULLARI
ÇALIŞAN KADINLARA VERİLEN DOĞUM İZİN SÜRELERİ ile İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEKLERİNE AİT SÜRELER ÖNEMLİ ORANDA DEĞİŞTİRİLMİŞTİR
GEMİ ADAMLARININ KIDEM TAZMİNAT NASIL DÜZENLENMİŞTİR?
YURTDIŞINDA ŞUBE AÇILIŞI HAKKINDA
