Dergiden Seçme Makaleler
COVİD-19 SALGINI SEBEBİYLE ALINAN VERGİSEL TEDBİRLER
Onur ŞAHİN
1- Giriş
Bilindiği üzere, koronavirüs (COVID-19) salgınından dolayı vatandaşlarımızın korunması amacıyla birçok kurum ve kuruluş tarafından alınan tedbirler olduğu gibi, Vergi İdaresi tarafından da bazı kolaylıklar ve önlemler alınmaya devam etmektedir.
Bu yazıda Covid-19 salgını sebebiyle alınan vergisel tedbirlere yönelik olarak birtakım bilgilere yer verilecektir.
2- Mücbir Sebep Nedeniyle Beyanname, Bildirim ve Ödeme Sürelerinin Uzatılması
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 13’üncü maddesinde mücbir sebep,
- Vergi ödevlerinden herhangi birinin yerine getirilmesine engel olacak derecede ağır kaza, ağır hastalık ve tutukluluk;
- Vergi ödevlerinin yerine getirilmesine engel olacak yangın, yer sarsıntısı ve su basması gibi afetler;
- Kişinin iradesi dışında vukua gelen mecburi gaybubetler;
- Sahibinin iradesi dışındaki sebepler dolayısıyla defter ve vesikalarının elinden çıkmış bulunması; gibi haller olarak tanımlanmıştır.
Aynı Kanunun 15’inci maddesine göre bu mücbir sebeplerden herhangi birinin bulunması halinde bu sebep ortadan kalkıncaya kadar süreler işlememektedir. Bu takdirde tarh zamanaşımı da işlemeyen süreler kadar uzamaktadır.
Bu hükmün uygulanması için mücbir sebebin malum olması veya ilgililer tarafından ispat veya tevsik edilmesi gerekmektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı, mücbir sebep sayılan haller nedeniyle; bölge, il, ilçe, mahal veya afete maruz kalanlar itibarıyla mücbir sebep hali ilân etmeye ve bu sürede vergi ödevlerinden yerine getirilemeyecek olanları tespit etmeye yetkilidir.
Bu yetki vergi türleri ve işyerleri itibarıyla; beyannamelerin toplulaştırılması, yeni beyanname verme süreleri belirlenmesi ve beyanname verme zorunluluğunun kaldırılması şeklinde de kullanılabilir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca Vergi Usul Kanunu’nun 15’inci maddesinin verdiği yetkiye istinaden bazı beyanname ve bildirim süreleri uzatılmıştır.
Bu süreler aşağıdaki gibidir.
2.1. 2019 takvim yılı Gelir Vergisi beyannamelerinin süre uzatımı
125 No.lu Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile 31 Mart 2020 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2019 takvim yılına ait Yıllık Gelir Vergisi beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 30 Nisan 2020 Perşembe günü sonuna kadar uzatılmıştır.
2.2. Mart 2020 dönemi KDV beyannameleri, Form Ba, Form Bs ve e-Defterlere ilişkin süre uzatımı
126 No.lu Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile;
a) 26 Mart 2020 günü sonuna kadar verilmesi gereken Katma Değer Vergisi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 24 Nisan 2020 Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştır.
b) 31 Mart 2020 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2020/Şubat dönemine ilişkin "Form Ba" ve "Form Bs" bildirimlerinin verilme süresi 30 Nisan 2020 Perşembe günü sonuna kadar uzatılmıştır.
c) 31 Mart 2020 günü sonuna kadar oluşturulması ve imzalanması gereken e-Defterlerin oluşturulma ve imzalanma süresi ile aynı sürede Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine yüklenmesi gereken “Elektronik Defter Beratları”nın yüklenme süresi 30 Nisan 2020 Perşembe günü sonuna kadar uzatılmıştır.
2.3. Nisan, Mayıs ve Haziran 2020 dönemi KDV beyannameleri, Form Ba, Form Bs ve e-Defterlere ilişkin süre uzatımı
24.03.2020 tarih ve 31078 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 518 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin 3 üncü maddesi ile;
a) Ticari, zirai ve serbest mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunan mükelleflerin (İhtiyari olarak katma değer vergisi (KDV) beyannamesi veren ticari kazançları basit usulde tespit edilen mükellefler, bilanço veya işletme hesabı esasına göre defter tutan ticaret erbabı ve kazançları gerçek usulde vergilendirilen zirai kazanç sahipleri ile serbest meslek erbabı)
b) Kurumlar vergisi mükelleflerinden koronavirüs salgınından doğrudan etkilenen ve ana faaliyet alanı itibarıyla;
- Alışveriş Merkezleri Dahil Perakende,
- Sağlık Hizmetleri,
- Mobilya İmalatı,
- Demir Çelik ve Metal Sanayii,
- Madencilik ve Taş Ocakçılığı,
- Bina İnşaat Hizmetleri,
- Endüstriyel Mutfak İmalatı,
-Otomotiv İmalatı ve Ticareti İle Otomotiv Sanayii İçin Parça Ve Aksesuar İmalatı,
- Araç Kiralama,
- Depolama Faaliyetleri Dahil Lojistik ve Ulaşım,
- Sinema ve Tiyatro Gibi Sanatsal Hizmetler,
-Matbaacılık Dahil Kitap, Gazete, Dergi ve Benzeri Basılı Ürünlerin Yayımcılık Faaliyetleri,
- Tur Operatörleri Ve Seyahat Acenteleri Dahil Konaklama Faaliyetleri,
- Lokanta, Kıraathane Dahil Yiyecek Ve İçecek Hizmetleri,
- Tekstil Ve Konfeksiyon İmalatı Ve Ticareti,
- Halkla ilişkiler dahil etkinlik ve organizasyon hizmetleri, sektörlerinde faaliyette bulunan mükelleflerin
c) Ana faaliyet alanı itibarıyla İçişleri Bakanlığınca alınan tedbirler kapsamında geçici süreliğine faaliyetlerine ara verilmesine karar verilen işyerlerinin bulunduğu sektörlerde faaliyette bulunan mükelleflerin (yüzme havuzu, hamam, kaplıca, spor, oyun ve düğün salonu, berber ve kuaför gibi işyerlerinin bulunduğu sektörlerde faaliyet gösteren mükellefler),
1/4/2020 ila 30/6/2020 (bu tarihler dâhil) tarihleri arasında mücbir sebep halinde olduğu kabul edilmesi uygun bulundu.
Yukarıda yer verilen mükelleflerce Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında vermeleri gereken;
- Muhtasar Beyannamelerinin (Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannameleri dâhil verilmesi),
- Katma Değer Vergisi Beyannamelerinin verilmesi,
- “Form Ba-Bs” bildirimlerinin verilme ve oluşturulması,
- İmzalanması gereken e-Defterlerin oluşturulma ve imzalanma ile aynı sürede Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine yüklenmesi gereken “Elektronik Defter Beratları”nın yüklenmesi,
süreleri 27/7/2020 Pazartesi gününe kadar uzatıldı.
Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında verilmesi gereken söz konusu beyannamelere istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri ise sırasıyla 27/10/2020 Salı, 27/11/2020 Cuma ve 28/12/2020 Pazartesi günü sonuna kadar uzatıldı.
2.4. Kronik rahatsızlığı ya da 65 yaş ve üstü olan bulunan mükellefler
518 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin 5’inci maddesi ile;
a) 65 yaş ve üstünde olması nedeniyle sokağa çıkma yasağı kapsamına giren gelir vergisi mükelleflerin (meslek mensuplarının kendi mükellefiyetleri dâhil),
b) Kronik rahatsızlığı bulunması nedeniyle sokağa çıkma yasağı kapsamına giren gelir vergisi mükelleflerin (meslek mensuplarının kendi mükellefiyetleri dâhil),
c) 24.3.2020 tarih itibarıyla geçerli olan “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” uyarınca Gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV veya muhtasar gibi beyannameleri ve bildirimleri (a) veya (b) bendi kapsamında bulunan meslek mensuplarınca verilen mükelleflerin,
22/3/2020 tarihi ila sokağa çıkma yasağının sona ereceği tarih (bu tarihler dâhil) arasında mücbir sebep halinde oldukları kabul edilmiştir.
22/3/2020 tarihinden itibaren verilmesi gereken beyanname/bildirimlerin verilme süreleri ile bunlara istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin son günü, sokağa çıkma yasağının sona ereceği günü takip eden 15’inci günün sonuna kadar uzatılmıştır.
Sokağa çıkma yasağının bittiği tarihte beyanname/bildirim verme süresinin son gününe 15 günden fazla süre kalması halinde, beyanname/bildirim verme ile ödeme süresi olarak kanuni sürelerin dikkate alınacağı tabiidir.
Öte yandan Tebliğde beyanname ve bildirimlerle ilgili özel bir belirleme yapılmadığından mücbir sebep dönemine ait tüm vergi beyanname ve bildirimleri bu kapsamda değerlendirilecektir. İçişleri Bakanlığınca daha sonra 20 yaş altına da sokağa çıkma yasağı getirilmiş olmasına rağmen, bu mükellefler için henüz mücbir sebep düzenlemesi yapılmamıştır.
3. Fiili Faaliyet Konusu Mücbir Sebep Hali Kapsamında olan Mükellefler
518 sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile ilan edilen mücbir sebep haline ilişkin olarak mükelleflerin mücbir kapsamında olup olmadığının tespit edilmesine yönelik başvuruların şekli, komisyonların kurulması ile komisyonların çalışma usul ve esaslarına ilişkin 2020/3 Seri No.lu Uygulama İç Genelgesi yayımlandı.
3.1. Mükellefin ana faaliyet alanlarının tespit edilmesinde Tebliğin yayımı tarihi itibariyle (24 Mart 2020) vergi dairesi kayıtlarındaki ana faaliyet kodu dikkate alınır. Ana faaliyet kodundan kasıt, mükelleflerin sicil kayıtlarında ilk sırada yer alan altı haneli NACE meslek kodudur.
3.2. Mükellefin vergi dairesi kayıtlarındaki ana faaliyet kodu itibarıyla belirlenen sektörler arasında bulunmamasına rağmen ana faaliyet alanı olarak bu sektörlerden herhangi birisinde fiilen iştigal ettiğini ispat ve tevsik etmesi halinde, fiilen iştigal edilen ana faaliyet alanı dikkate alınır ve sicil kayıtlarındaki ana faaliyet kodu yeni duruma göre düzeltilir.
3.3. Bu kapsamdaki başvurular, "Ana Faaliyet Kodu Değişikliği Raporu" eklenmek suretiyle İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılır. Fiilen iştigal edilen ana faaliyet konusunu ispat etmeye ilişkin tüm belgeler bu Rapora eklenir.
3.4. Ana faaliyet kodu değişikliği için; mükellefin esas alınmasını istediği ana faaliyet alanından elde ettiği brüt hasılatın, diğer faaliyet kodlarından elde ettiği brüt hasılattan fazla olması gerekmektedir.
3.5. Brüt hasılatın tespitinde 2019 hesap dönemi veya 2019 IV. geçici vergi dönemi, özel hesap dönemine tabi mükelleflerde 2019 yılında sonuçlanan özel hesap dönemi, bir yıldan kısa süredir faaliyette bulunulması durumunda faaliyette bulunulan dönem sonuçları dikkate alınır.
3.6. Ana faaliyet kodunun değiştirilmesine yönelik başvuruları ve mükellefin mücbir sebep kapsamında olup olmadığını değerlendirmek amacıyla vergi dairesi başkanlıklarına bağlı olarak görev yapacak "Ana Faaliyet Kodu Değerlendirme Komisyonu" kurulur.
3.7. Komisyonlar, kendilerine intikal ettirilen Raporlar üzerine çalışmalarını, başvurudan itibaren 15 gün içerisinde sonuçlandırır. Başvurunun uygun görülmemesi halinde vergi dairesi başkanı veya görevlendirilen grup müdürü imzalı yazı mükellefe tebliğ edilir.
3.8. 65 yaş ve üstü olunması nedeniyle beyanname/bildirim verme ve ödeme sürelerinin uzatılması Gelir İdaresi Başkanlığınca re'sen gerçekleştirilecek olup bu kapsamdaki süre uzatımına ilişkin herhangi bir başvuru alınmayacaktır.
3.9. Kronik rahatsızlık nedeniyle beyanname/bildirim verme ve ödeme sürelerinin uzatılması için bu rahatsızlığın sağlık kuruluşlarından alınacak muteber belgelerle ispat ve tevsik edilmesi şarttır. Bu kapsamdaki süre uzatımı işlemi, mükellefin kronik rahatsızlığı bulunduğuna dair beyanını içeren İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden vereceği başvurusuna istinaden yapılacaktır.
3.10. Bununla birlikte kronik rahatsızlığın bulunduğuna dair belgenin sokağa çıkma yasağının sona ereceği günü takip eden 30 gün içerisinde bağlı olunan vergi dairesine ibraz edilmesi şarttır.
3.11. Söz konusu belgenin belirlenen süre içerisinde ibraz edilmemesi durumunda mükellefin mücbir sebep tanımlaması kaldırılacak ve mücbir sebep dönemine ilişkin tahakkuklar ve diğer kayıtlar düzeltilecektir.
3.12. Mükelleflerin Tebliği gerek 3’üncü gerekse 5’inci maddesi uyarınca mücbir sebep halinde bulunması durumunda, mükellef her iki bölüm kapsamındaki mücbir sebep hükümlerinden de faydalanacaktır.
4. Muhtasar ve Prim Hizmet Beyanname Uygulanmasının Ertelenmesi
04/04/2020 tarihli ve 31089 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 8) İle pilot iller dışında Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi uygulamasının ülke genelinde uygulanmasına ilişkin başlangıç tarihi 1 Temmuz 2020 olarak değiştirilmiştir. Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin uygulandığı pilot iller halen Kırşehir, Amasya, Bartın ve Çankırı, Bursa, Eskişehir ve Konya’dır.
5. Tecil-Terkin Uygulaması Kapsamında İhracat Sürelerinin Uzaması
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan 31.03.2020 tarih ve 68 No.lu Katma Değer Vergisi Sirkülerinde; ihraç kayıtlı teslimin yapıldığı tarihi takip eden ayın başından itibaren başlayan üç aylık sürenin sonu 1/4/2020 ila 30/6/2020 (bu tarihler dâhil) tarihleri arasına rastlayan mükellefler bakımından, ek süre için vergi dairesine başvuru yapılmaksızın bu sürenin mücbir sebep kapsamında üç ay daha uzatılmış kabul edilmesi uygun bulunmuştur. İhracat süresi, belirtilen süreden önce dolmakla birlikte, ihracatın gerçekleştirilmesi için ek süre talebine ilişkin 15 günlük başvuru süresi mezkur döneme rastlayan mükellefler de aynı kapsamda değerlendirilecektir.
Daha önce mücbir sebep veya beklenmedik durum halleri nedeniyle üç aydan kısa ek süre almış mükellefler için, alınmış olan ek sürenin dolduğu tarihin 1/4/2020 ila 30/6/2020 (bu tarihler dâhil) tarihleri arasına rastlaması halinde, söz konusu ek sürenin de ilave bir başvuruya gerek olmaksızın üç aya tamamlanması uygun bulunmuştur.
6. Mücbir Sebep Hali Kapsamında KDV Tevkifatı
518 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca mücbir sebep halinde olduğu kabul edilen mükelleflerin kısmi tevkifata tabi alımlarında tevkifat uygulanmayacaktır. Bu mükellefler adına 01 Nisan 2020 – 30 Haziran 2020 (bu tarihler dâhil) tarihleri arasında satıcılar tarafından düzenlenecek belgelerde kısmi KDV tevkifatı yapılmayacaktır. Mücbir sebep kapsamında olmayan mükelleflerin, mücbir sebepten yararlanan mükelleflerden gerçekleştirdikleri kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarına KDV tevkifatı uygulanması gerekmektedir. Mücbir sebep halinin tam tevkifata tabi işlemlerde tevkifat uygulamasına herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
7. Konaklama Vergisinin Uygulanma Tarihi Ertelendi
6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’na eklenen ve 1/4/2020 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanan Konaklama Vergisinin uygulanma tarihi 7226 sayılı Kanunun ile yapılan değişiklik ile 1 Ocak 2021’e ertelenmiştir.
8.Geri Kazanım Katılım Payının Beyan Dönemleri Değiştirildi
Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliğinde yapılan değişiklikle;
a) Kurumlar vergisi mükellefleri için aylık olarak öngörülen beyan dönemleri 2020 yılında altı aylık, takip eden yıllar için üç aylık olarak,
b) Diğerleri için üç aylık olarak öngörülen beyan dönemleri 2020 yılında altı aylık, takip eden yıllar için üç aylık olarak, yeniden belirlendi.
2020 yılı için altı aylık beyan dönemleri aşağıda belirtildiği gibi olacaktır:
a) Birinci dönem; Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Mayıs-Haziran.
b) İkinci dönem; Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık.
2021 yılından itibaren üç aylık beyan dönemleri ise aşağıda belirtildiği gibi olacaktır:
a) Birinci dönem; Ocak-Şubat-Mart.
b) İkinci dönem; Nisan-Mayıs-Haziran.
c) Üçüncü dönem; Temmuz-Ağustos-Eylül.
ç) Dördüncü dönem; Ekim-Kasım-Aralık.
Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesinin, plastik poşetin satışının yapıldığı ve diğer ürünler için piyasaya sürüldüğü/ithal edildiği beyan dönemini takip eden ayın son günü saat 23.59’a kadar yetkili vergi dairesine elektronik ortamda gönderilmesi gerekmektedir. Ödeme süresinde bir değişiklik yapılmamıştır.
Tahakkuk eden geri kazanım katılım payı, beyannamenin verildiği ayın sonuna kadar, vergi daireleri veznelerine, PTT işyerlerine, anlaşmalı bankalara ödenebileceği gibi Başkanlığın internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden banka kartı ve banka hesabından havale yöntemi ile de ödenebilecektir.
Tebliğin yayım tarihinden önce (22.3.2020) Ocak/2020 ve Şubat/2020 dönemleri için beyanname vermiş olanlar 2020 yılının ilk altı aylık dönemi için verecekleri beyannamelere daha önce beyanname verdikleri dönemlere ilişkin bilgileri dâhil etmeyeceklerdir.
9. Uzlaşma Başvurusu ve Kanun Yolundan Vazgeçme Sürelerinin Durumu
Gelir İdaresi Başkanlığınca ayrıca 7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun geçici 1’nci maddesi 31.3.2020 tarihli Uygulama İç Genelgesi ile açıklama yapılmıştır. Genelgede söz konusu madde uyarınca, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununda taraflar bakımından belirlenen süreler ve bu kapsamda hakim tarafından tayin edilen süreler, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamında;
- cezada indirim talep etme,
- uzlaşma başvurusu,
- kanun yolundan vazgeçme süreleri,
- dava açma süreleri
gibi bir hakkın doğumu, kullanımı ve sona ermesine ilişkin süreler 30/4/2020 tarihine kadar durduğu belirtilmiştir. Ayrıca 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında ise işlemeler ve süreler 30/04/2020 tarihine kadar durduğu belirtilmiştir.
10. Yeminli Mali Müşavirlik (YMM) Tasdik Raporlarının İbraz Süresi Uzatıldı
26.3.2020 tarih ve YMM/2020-1 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Sirküleri ile İlgili mevzuat çerçevesinde belli sürelerde Hazine ve Maliye Bakanlığı/vergi dairelerine teslim edilmesi gereken yeminli mali müşavirlik tasdik raporlarının verilme süreleri, son günü 30/6/2020 tarihine kadar olanlar için geçerli olmak üzere iki ay süreyle uzatılmıştır.
Buna göre, örneğin Artırımlı Teminat Uygulaması kapsamında 15/10/2019 tarihinde KDV iadesi alan mükellefçe, iadeye ilişkin 15/4/2020 tarihine kadar verilmesi gereken YMM raporu, 15/6/2020 tarihine kadar verilebilecektir. Benzer şekilde, 31/3/2020 tarihine kadar verilmesi gereken vergi muafiyeti tanınan vakıflara ilişkin tasdik raporu, 1/6/2020 tarihine kadar verilebilecektir.
İlgili mevzuatı uyarınca son verilme tarihi 30/6/2020 tarihinden sonra olan raporlar için herhangi bir süre uzatımı söz konusu olmayıp, bu raporların ilgili mevzuatında öngörülen süre içerisinde verilmesi gerekmektedir.
11. Bazı Vergi Türlerinde Kredi Kartıyla Ödeme İmkanı
Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında zorunlu durum olmadıkça vatandaşlarımızın ve çalışanlarımızın kalabalık ortamlarda bulunmamasını sağlayarak onları korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla Bakanlığımızca yapılan değerlendirmeler sonucunda, aşağıda belirtilen vergi türlerinden 50.000 TL’ye kadar olan borçların da İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartlarıyla ödenebilmesi uygun bulunmuştur.
Yapılan düzenleme sonucunda; bazı vergi türlerine (Yıllık Gelir Vergisi, Zirai Kazanç Gelir Vergisi, Gelir Vergisi Stopajı -Muhtasar, Kurumlar Vergisi, Kurumlar Vergisi Stopajı, Basit Usulde Ticari Kazanç, Gerçek Usulde Katma Değer Vergisi, Hasılat Esaslı Katma Değer Vergisi-Kdv4, Gelir Geçici Vergi, Kurum Geçici Vergi, Diğer Ücretler, Katma Değer Vergisi Tevkifatı) ilişkin ödemelerin Gelir İdaresi Başkanlığı ile anlaşmalı bankaların kredi kartlarıyla İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılabilmesi mümkün hale gelmiştir.
Diğer taraftan, Türkiye Halk Bankası A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ve T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’ye ait banka kartlarıyla, vergi dairelerince tahsil edilen tüm vergi, harç ve idari para cezası vb. ödemelerin İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılabilmesi mümkündür. İnteraktif Vergi Dairesinin web sürümü ve mobil uygulaması (GİB Mobil) üzerinden hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde haftanın her günü 02:00-23:45 saatleri arasında kredi kartları/banka kartlarıyla ödeme yapılabilmektedir.
12. Sonuç
COVID-19 salgınından dolayı birçok kurum ve kuruluş tarafından alınan tedbirler olduğu gibi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca Vergi Usul Kanunu’nun 15’inci maddesinin verdiği yetkiye istinaden bazı beyanname ve bildirim süreleri uzatılmış olup, birtakım kolaylıklar ve önlemler alınmıştır.
Bu kapsamda; vergi dairesine verilmesi gereken tüm dilekçelerin internet veya posta ile iletilmesi, Gelir vergisi beyannamelerinin internet veya posta aracılığıyla iletilmesi, Vergi, harç ve idari para cezası ile değerli kağıt bedellerine ilişkin ödemelerin internet veya anlaşmalı banka aracılığıyla yapılması ile Kurumlar vergisi mükelleflerinin vergi ödemelerini internet, anlaşmalı banka veya PTT aracılığıyla gerçekleştirmesi hususlarında tedbirleri alınmıştır.
31 Mart 2020 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2019 takvim yılına ait yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme süresi 30 Nisan 2020’ye uzatıldı. Tüm mükellefler için Mart ayında verilecek; KDV beyan ve ödemeleri 26 Nisan’a, BA-BS Formları verilme süresi 30 Nisan’a ve Özel Hesap Dönemi mükellefleri için E-defter/Berat yüklemeleri 30 Nisan’a ertelendi.
Daha sonra, salgından doğrudan etkilenen sektörlerdeki mükelleflere, ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefi olanlara, salgından doğrudan etkilenen veya İçişleri Bakanlığı tarafından iş yerleri kapatılan mükelleflere 01.04.2020-30.06.2020 tarihi, 65 yaş üstünde bulunan veya kronik rahatsızlığı bulunan meslek mensupları ile mükelleflere 22.03.2020-Sokağa çıkma yasağının sona ereceği tarih mücbir sebep ilan edildi. Bu kapsamda belirtilen mükellefler Nisan, Mayıs, Haziran aylarına ilişkin KDV, Muhtasar beyanları ve Form BA-BS bildirimleri verilme süreleri ile e-defter/berat yüklemeleri 27 Temmuz’a, KDV ve muhtasar beyannamesine ilişkin ödemeler ise Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ertelendi.
Yeminli Mali Müşavirlik (YMM) Tasdik Raporlarının ibraz süresi uzatılmış olup, Konaklama Vergisi ise 1.1.2021 tarihine ertelendi.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri , yargı kararları,genelgeleri ve özelgeleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.
Korona Virüs salgını nedeni ile alınan tedbirler hakkındaki diğer yazıları okumak için tıklayın.