Dergiden Seçme Makaleler
6111 SAYILI KANUNA GÖRE YAPILANDIRILAN BORÇLARIN ÖDENMESİ- İmdat TÜRKAY
(01 HAZİRAN 2011 tarihli Maliye Postası Dergisinde yayımlanan yazının bir bölümüdür )
6111 SAYILI KANUNA GÖRE YAPILANDIRILAN BORÇLARIN ÖDENMESİ- İmdat TÜRKAY (Gelir İdaresi Başkanlığı)
1. Yasal Düzenlemeye İlişkin Genel Açıklamalar
(01 HAZİRAN 2011 tarihli Maliye Postası Dergisinde yayımlanan yazının bir bölümüdür )
6111 SAYILI KANUNA GÖRE YAPILANDIRILAN BORÇLARIN ÖDENMESİ- İmdat TÜRKAY (Gelir İdaresi Başkanlığı)
1. Yasal Düzenlemeye İlişkin Genel Açıklamalar
Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin 6111 sayılı Kanunun 25.02.2011 tarihinde yürürlüğe girmesinin ardından, kanunun getirdiği imkanlardan yararlanmak isteyen mükellefler, konuyla ilgili olarak yayımlanan 1 seri no.lu Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında 6111 sayılı Kanunun Genel Tebliğ(1) ekinde yer alan bildirim, form ya da dilekçeleri kullanarak ilgili vergi dairesine veya Gelir İdaresi Başkanlığının resmi İnternet sitesinde (www.gib.gov.tr) yer alan İnternet vergi dairesinden elektronik ortamda başvurularını yapmaktadırlar.
6111 sayılı Kanunla genel olarak mükelleflere; kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı, mükellef ile vergi idaresi arasındaki vergi davalarının sulh yoluyla çözümü, inceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için kanundan yararlanma, matrah ve vergi artırımı, işletmelerindeki emtia ile kayıtlarını uygun hale getirmek isteyen mükelleflere kayıt ve muhasebe düzeltme imkanı, pişmanlıkla ya da kendiliğinden beyanname verme imkanı, yapılandırılan borçların peşin ya da taksitle ödenebilmesi, yapılandırılan borçların kredi kartıyla da ödenebilmesi ve Varlık Barışı Kanunu uygulaması ile ilgili süre uzatımı gibi bir çok imkan sağlanmıştır.
6111 sayılı Kanunun 168’inci maddesiyle Bakanlar Kuruluna verilen yetkiye istinaden, anılan kanunda yer alan bazı başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerinin uzatılmasına ilişkin 26.04.2011 tarih ve 2011/1713 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı(2) yayımlanmıştır. Konu hakkında Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan 2 seri nolu Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında 6111 sayılı Kanun Genel Tebliğinde ise gerekli açıklamalar yapılmıştır.(3) Yapılan düzenleme ile 6111 sayılı Kanunda yer alan bazı başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerinin uzatılması sonucunda; kanunun kesinleşmiş alacaklara ilişkin 2’nci, kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan amme alacaklarına ilişkin 3’üncü, pişmanlıkla ya da kendiliğinden yapılan beyanlara ilişkin 5’inci, gelir ve kurumlar vergisinde matrah artırımına ilişkin 6’ncı, katma değer vergisinde artırıma ilişkin 7’nci ve gelir (stopaj) ve kurumlar (stopaj) vergisinde artırıma ilişkin 8’inci maddelerinden yararlanmak için başvuru süresi 31 Mayıs 2011 tarihi bitimine, bu maddelere göre yapılandırılan alacaklara ilişkin ilk taksit ödeme süresi ise (peşin ödeme seçeneği tercih edilmiş olanlar dahil) 30 Haziran 2011 tarihine kadar uzatılmıştır.
Bu çalışmada, anılan kanun kapsamında kesinleşmiş vergi borçlarını yapılandıran mükelleflerin, kanundan yararlanma haklarını kaybetmemeleri için taksitleri ödeme esnasında dikkat etmeleri gereken hususlar ele alınacaktır.
3. Taksitlerin Süresinde Ödenmemesi/Kanun
Hükümlerinden Yararlanma Hakkının Kaybedilmesi
Kanun kapsamındaki borçlarını yeniden yapılandırarak taksitle ödemek isteyenlerin, taksitlerini zamanında ödemeleri gerekmektedir. Ödenecek taksitlerin bir takvim yılında en fazla 2 tanesinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, kanun ihlal edilmiş olmamaktadır. Bu durumda diğer taksitlerin taksit aylarında ödenmeye devam edilmesi gerekmektedir. Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarları, en geç son taksiti izleyen ay sonuna kadar ödenmesi ve geç ödenen süre için de 6183 sayılı Kanunun 51’inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında bir zammın tahsil edilmesi gerekmektedir. Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin geç ödeme zammıyla birlikte son taksiti izleyen ayın sonuna kadar da ödenmemesi halinde kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecektir.
Ayrıca, bir takvim yılında 2’den fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde kanun hükümlerinden yararlanma hakkı tamamen kaybedilecektir. Öte yandan, taksitlerinin tamamını kanunda öngörülen şekilde ödeyemeyen borçlular ödedikleri tutarlar kadar kanundan yararlanacaktır.
Öte yandan, 6111 sayılı Kanunun 3’üncü maddesinin 9’uncu fıkrasında yer alan hüküm gereğince, kanunun 2’nci maddesi (kesinleşmiş alacaklar) hükmünden yararlanmak üzere yıllık gelir veya kurumlar vergisi, gelir (stopaj) vergisi, kurumlar (stopaj) vergisi, katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi için başvuruda bulunan mükelleflerin maddede öngörülen diğer şartların yanı sıra; maddede belirtilen vergi türlerinden, taksit ödeme süresince (beyan üzerine ilk taksit ödeme süresinin başlangıç tarihinden mükellef tarafından seçilen son taksit ödeme süresinin sonuna kadar, erken ödeme halinde borcun tamamen ödendiği tarihe kadar), tahakkuk eden vergilerin vadesinde ödenmesi gerekmektedir.
Bu yazının tamamı Maliye Postası Dergisi'nin 01 HAZİRAN 2011 tarihli sayısında yayımlanmıştır. Yazının tamamını ve Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik bunun gibi diğer makaleleri düzenli olarak takip etmek, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için siz de abonemiz olun.