Maliye Postası Dergisi
SAHTE BELGE DÜZENLEME VE İŞTİRAK FİİLİ NEDENİYLE MESLEK MENSUPLARINA GETİRİLEN YAPTIRIMLAR
3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu gereğince meslek mensubu olarak kabul edilenlerin VUK'nun 359.maddesinde yer alan sahte belge düzenleme fiilini işlemeleri veya iştirak etmeleri halinde faaliyetlerini devam edebilmeleri için teminat verme zorunlulukları bulunmaktadır. Ayrıca münhasıran sahte belge düzenlemek amacıyla mükellefiyet tesis ettiren mükelleflerin bu fiillerine iştirak etmeleri halinde mesleki faaliyetten geçici veya devamlı olarak men edilme cezası da uygulanacaktır.
Uygulanacak olan yaptırımlar 213 sayılı VUK'nun “Teminat Uygulaması” başlıklı 153/A maddesi ile hüküm altına alınarak uygulamanın usul ve esasları 478 sayılı VUK Genel Tebliğinde açıklanmıştır.
SAHTE BELGE DÜZENLEME FİİLİNİN İŞLENİLMESİ
VUK'nun 153/A maddesinin dördüncü fıkrasında” Birinci fıkrada sayılanlar hariç olmak üzere, 359 uncu maddede yer alan sahte belge düzenleme fiilini işledikleri vergi incelemesine yetkili olanlarca mükellef hakkında yapılan inceleme neticesinde düzenlenen raporla tespit edilenlerden bu durumları kesinleşenlerin, keyfiyetin vergi dairesinin ıttılaına girdiği tarihten itibaren bir ay içinde 6183 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (1), (2) ve (3) numaralı bentlerinde sayılan nev'iden 75.000 Türk Lirasından ve düzenlenmiş olan sahte belgelerde yer alan toplam tutarın % 10'undan az olmamak üzere yazıyla otuz gün içinde teminat göstermesi istenir. Fiil tüzel kişilik veya tüzel kişiliği olmayan teşekkül bünyesinde işlenmişse teminat bunlardan istenir. Verilen sürede şartların yerine getirilmemesi halinde, istenilen teminat tutarı verilen sürenin son günü vade tarihi olarak kabul edilmek suretiyle mükellef adına teminat alacağı olarak tahakkuk ettirilir. Tahakkuk ettirilen teminat alacağı, mükelleften 6183 sayılı Kanun uyarınca gecikme zammı tatbik edilerek takip ve tahsil edilir.” hükmüne yer verilmiştir.