Özel Dosyalar
Gelir İdaresi Başkanlığı, e-Arşiv uygulamaları (e-Arşiv Fatura, e-SMM) iptal, ihtar/ itiraz bildirim kılavuzunu yayımladı. Kılavuzda, e- Arşiv Uygulamalarında (e-Arşiv Fatura, e-SMM) düzenlenen belgeler için düzenleyicisi ve belgenin muhatabı alıcıları tarafından belgelerin iptal/itiraz taleplerinin nasıl oluşturulacağı ve onaylanacağı açıklanıyor.
e-Arşiv uygulamaları (e-Arşiv Fatura, e-SMM) iptal, ihtar/ itiraz bildirim kılavuzunu indirmek için tıklayın.
e-Belgelere elektronik ortamda iptal/itiraz işlemi yapılabilmesi için; belgeyi düzenleyen satıcı veya duruma göre alıcı tarafından e-Belge Uygulamaları üzerinden iptal/itiraz talebi oluşturulması gerekiyor. İptal/itiraz taleplerine ilgili faturanın alıcısı veya satıcısı tarafından onay verilebiliyor. Karşı tarafın söz konusu talebi onaylama zorunluluğu bulunmuyor.
e-Belge uygulamalarına taraf olanların birbirlerine düzenlemiş oldukları e-Arşiv Fatura ve e-SMM belgeleri için harici itiraz yollarının (noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile) kullanılması halinde harici yollarla yapılan itiraz işlemlerinin sistem üzerinden bildirilerek alıcı/satıcının onayına sunulması gerekiyor.
Türk Ticaret Kanunun 21 inci maddesinin (2) numaralı maddesinde “ Bir fatura alan kişi aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde, faturanın içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa bu içeriği kabul etmiş sayılır” hükmü bulunmaktadır. Buna göre e-Arşiv Fatura ve e-SMM belgelerinin iptal işleminin her durumda 8 günlük süre içinde yapılması gerekiyor. 8 günlük sürenin tespiti e-belgenin alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlayacak.
Kendisine Düzenlenen e-Belgeler İçin İptal Talebi Oluşturma:
GİB portal yöntemini kullanan e-Arşiv Fatura ve e-SMM kayıtlı kullanıcısı olan mükellefler mali mühür/ elektronik imzaları ile GİB Portal Uygulamasına giriş yaparak,
Özel Entegratör Entegrasyon Yöntemini kullanan mükellefler ile
Kayıtlı e-Belge kullanıcısı olmayan (5000/30000 TL üzeri belgeleri GİB portaldan düzenleyen) mükellefler ise
interaktif vergi dairesi kullanıcı kodu ve şifreleri ile 5.000 TL ve 30.000 TL e-Arşiv Fatura Portalına giriş yaparak aşağıda belirtilen şekilde kendilerine düzenlenen e-Belgeler için “İptal Talebi”oluşturabilirler.
“Adıma Düzenlenen Belgeler” sekmesi seçilmelidir.
Açılan ekranda belge tarihini içerecek şekilde tarih aralıklı sorgulama yapılıp ilgili belge seçilerek “İptal Talebi Oluştur” butonu tıklanır.
Butonun onaylanması sonucunda “İptal talebiniz başarıyla oluşturulmuştur” uyarısı ile birlikte iptal talebi oluşturulan belge için talep, belgeyi düzenleyen mükellefin sistemine iletilmiş olacaktır.
Belgeyi düzenleyen mükellefe iletilen talebin onaylanıp onaylanmama durumu, “Adıma Düzenlenen Belgeler”sekmesinden tarih aralığı seçilerek yapılan sorgulamada “İptal/İtiraz Durumu” sütunundan takip edilebilmektedir.
İptal talebi onaylanmışsa ilgili belge hem alıcının sanal BA hem de satıcının sanal BS formunda yer almayacaktır.
Sorgulama sonucu iptal talebi reddedildiyse ilgili belge hem alıcının sanal BA hem de satıcının sanal BS formunda yer alacaktır.
Düzenleyen Tarafından İptal Talebi Oluşturma
GİB Portal Yöntemini kullanan e-Arşiv Fatura ve e-SMM kayıtlı kullanıcısı olan mükellefler mali mühür/elektronik imzaları ile GİB Portal Uygulamasına giriş yaparak,
Kayıtlı e-Belge kullanıcısı olmayan (5000/30000 TL üzeri belgeleri GİB portaldan düzenleyen) mükellefler ise interaktif vergi dairesi kullanıcı kodu ve şifreleri ile 5.000 TL ve 30.000 TL e-Arşiv Fatura Portalına giriş yaparak aşağıda belirtilen şekilde düzenledikleri e-Belgeler“İptal Talebinde” bulunabilirler.
“Düzenlenen Belgeler”sekmesi seçilmelidir. Açılan ekranda belge tarihini içerecek şekilde tarih aralıklı sorgulama yapılıp ilgili belge seçilerek “İptal Talebi Oluştur” butonu tıklanır.
"İptal Gerekçesi”alanına gerekli açıklamalar yapılarak “Uyarıyı Okudum”kutucuğu işaretlendikten sonra “İptal Talebi Oluştur” butonu aktif hale gelecektir. Butonun onaylanması sonucunda “İptal talebiniz başarıyla oluşturulmuştur” uyarısı ile birlikte iptal talebi oluşturulan belge için talep alıcının sistemine iletilmiş olacaktır.
Belgenin alıcısına iletilen talebin onaylanıp onaylanmama durumu, yine “Düzenlenen Belgeler”sekmesinden tarih aralığı seçilerek yapılan sorgulamada “İptal/İtiraz Durumu” sütunundan takip edilebilir. Sorgulama sonucu iptal talebi onaylanmışsa ilgili belge hem alıcının sanal BA hem de satıcının sanal BS formunda yer almayacaktır.
İptal talebi reddedilmişse ilgili belge hem alıcının sanal BA hem de satıcının sanal BS formunda yer alacaktır.
Özel Entegratör ve Entegrasyon Yöntemini kullanan mükellefler ise Başkanlığa gönderecekleri “İptal Raporu” ile düzenledikleri e-Belgeler için “İptal Talebinde” bulunabilirler. Bu şekilde iptal talebini iletilen durumlar için satıcı tarafından portal üzerinden yapılacak ayrıca bir işlem bulunmamaktadır. Fakat alıcıya bu yol ile iletilen iptal talebine yine GİB Portal üzerinden alıcı tarafından iptal talebi kabul ya da reddetme işlemi yapılabilecektir
Kılavızda ayrıca e-Belge (e-Arşiv Fatura, e-Serbest Meslek Makbuzu) iptal talebinin nasıl kabul ya da reddedileceği ile itiraz bildirim talebinin nasıl oluşturulacağı izah ediliyor.
E- belge oluşturulması hakkında düzenlemelerin yapıldığı Vergi Usul Kanunu Tebliğ (Sıra No:509) ile Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1) hakkında bilgi için tıklayın.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri , yargı kararları,genelgeleri ve özelgeleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.
Maliye Postası Dergilerini incelemek için tıklayın.
Abonelerin soruları ve Maliye Postası'nın yanıtlarından bazılarını incelemek için tıklayın.