Özel Dosyalar
10.12.2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren taşıma amaçlı kullanılan plastik alışveriş poşetlerinin ücretlendirilmesi zorunluğu getirilmiştir. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından "Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar" ve Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliği ; Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından ise GERİ KAZANIM KATILIM PAYI BEYANNAMESİ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1)'i yayımlanmıştır.
Plastik Poşetlerin Zorunlu Olarak Ücretlendirilmesi İle İlgili Yükümlüler Kimlerdir ve Bunların Kayıt , Beyan ve Ödeme Yükümlülükleri Nelerdir?
1. Plastik Poşetleri Üretenler ve/veya Bu Ürünleri İthal Edenler:
Üreticiler veya ithalatçılar,
Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında kalan yükümlülükleri saklı kalmak koşulu ile üretmiş/ithal etmiş oldukları satışa tabi tüm plastik poşetlere ilişkin olarak, Bilgi Sistemine kayıt olmak ve gerekli bilgileri sisteme girmekle,
Satışa tabi plastik poşetleri barkodlu olarak üretmekle,
yükümlüdür.
2. Toptan ve/veya Perakende Olarak Mal, Ürün Satışı Yapan Mağaza, Market ve Benzeri Satış Yerleri:
Uygulama tekstil, oyuncak, elektronik, unlu mamül, giyim, gıda gibi ürünlerin toptan veya perakende olarak satışının yapıldığı market, bakkal, kantin, pastane, züccaciye, tuhafiye, restoran, kafe, nalbur ve benzeri yerlerde geçerli olacak.
Faaliyetleri sırasında hiçbir şekilde plastik poşet kullanmayan veya münhasıran kağıt, karton, tekstil gibi plastikten farklı bir malzemeden imal edilmiş poşet kullanan satış noktaları Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi vermeyecektir.
Hangi Plastik Poşetler İçin Ücret Alınmaz?
Ekmek, sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal gıda gibi açık satılan gıdalar için birincil ambalaj olarak kullanılan (doğrudan gıda ile teması bulunan) ve gıda hijyenini sağlayan, çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 500x350 mm (körük kalınlığı ve sap uzunluğu dahil) ebadından küçük saplı/sapsız poşetler zorunlu ücretlendirme uygulamasına tabi değildir. Plastik poşetlerin kalınlıklarının tespitinde %10’luk sapma oranı tolerans payı kabul edilecek.
Herhangi bir ürün satışının yapılmadığı hizmet noktalarında (Terzihane, Kuru Temizleme, Lostra, Tamirhane, Görüntüleme Merkezi, Laboratuvar v.b ) verilen poşetler ücretlendirme uygulamasına tabi değildir. Ancak, hizmet noktaları bir ürün satışı yapıyorlarsa, bu ürünü koydukları poşetler zorunlu ücretlendirmeye tabidir.
Eczanelerde sadece ilaç satışında kullanılan, çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 200x350 mm (körük kalınlığı ve sap uzunluğu dahil) ebadından küçük saplı/sapsız poşetler zorunlu ücretlendirme uygulamasına tabi değildir.
Kargo poşetleri zorunlu ücretlendirme uygulamasına tabi değildir
Canlı sucul hayvanların satışının yapıldığı yerlerde sadece söz konusu canlıların su içerisinde taşındığı birincil poşetler zorunlu ücretlendirme uygulamasına tabi değildir.
Yumrulu ve/veya benzer tohumlu bitkilerin satışı için kullanılan birincil poşetler zorunlu ücretlendirme uygulamasına tabi değildir.
Satışların Beyan,Tahakkuk ve Ödeme İşlemleri Ne Zaman Yapılır?
Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olsun veya olmasın tüm satış noktaları Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamelerini elektronik ortamda gönderecekler.
Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi 2020 yılında elektronik ortamda altı ayda bir verilecek. Takip eden yıllar için ise söz konusu beyanname üç ayda bir verilecek.
2020 yılı için altı aylık beyan dönemleri aşağıda belirtildiği gibi olacak:
a) Birinci dönem; Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Mayıs-Haziran.
b) İkinci dönem; Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık.
2021 yılından itibaren üç aylık beyan dönemleri ise aşağıda belirtildiği gibi olacak:
a) Birinci dönem; Ocak-Şubat-Mart.
b) İkinci dönem; Nisan-Mayıs-Haziran.
c) Üçüncü dönem; Temmuz-Ağustos-Eylül.
ç) Dördüncü dönem; Ekim-Kasım-Aralık.
Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesinin, plastik poşetin satışının yapıldığı ve diğer ürünler için piyasaya sürüldüğü/ithal edildiği beyan dönemini takip eden ayın son günü saat 23.59’a kadar yetkili vergi dairesine elektronik ortamda gönderilmesi gerekiyor.
Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesini vermekle yükümlü olanlar, beyan dönemi içerisinde plastik poşet satışı yapmamış olsalar dahi Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesini verecekler. Bu durumda beyanname “Beyan edilecek geri kazanım katılım payı bulunmamaktadır” seçeneği işaretlenerek gönderilecek.
Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi https://ebeyanname.gib.gov.tr/ internet adresinden görüntülenebilecek
Tahakkuk eden geri kazanım katılım payı, beyannamenin verildiği ayın sonuna kadar, vergi daireleri veznelerine, PTT işyerlerine, anlaşmalı bankalara , www.gib.gov.tr üzerinden banka kartı ve banka hesabından havale yöntemi ile ödenebilecek.
Plastik Poşet Ücreti Kaç Liradır ve Bunun Kaç Lirası Bakanlığa Ödenecektir?
01.05.2019 tarihinden itibaren boyutuna ve muhteviyatına bakılmaksızın adet başına vergiler dahil 25 Kuruştan satılacak.
Örnek:
Satış belgesinde 1 adet Plastik poşet için 25 kuruş yansıtan satış noktası tarafından Bakanlık hesabına aktarılacak ücrete ilişkin örnek hesaplama;
Tahsilat: 25 Kuruş (KDV dahil tutar)
KDV hariç = 21. 19 Kuruş
KDV = 3.81 Kuruş
Geri Kazanım Katılım Payı: 18 Kuruş (1/1/2020 Tarihinden İtibaren Geçerli Olmak Üzere Tespit Edilmesi Hakkında 2963 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2020 yılı için geçerli tutar ; 2019 yılı için 15 Kuruş idi)
İşletmeye Kalan = 3.19 Kuruş
Eczanelerde Plastik Poşet Uygulaması Nasıl Olacaktır?
Eczaneler;
- Sadece ilaç satışında kullanılan,
- Çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan,
- 200x350 (körük kalınlığı ve sap uzunluğu dahil) ebadından küçük olan,
saplı/sapsız poşetler ücretli satış zorunluluğundan muaf olup ücretsiz olarak verilebilirler. Muafiyet için bu poşetlerin yukarıda verilen üç temel şartı aynı anda sağlıyor olması gerekmektedir.
Eczanelerde, çift kat kalındığı 15 mikrondan küçük olan plastik alışveriş poşetleri ilaç satışı dışındaki herhangi bir amaç için ücretli veya ücretsiz olarak verilemez.
Ücretli Poşet Uygulaması Yükümlülüklerini Yerine Getirmemenin Cezası Nedir?
Geri kazanım katılım payı beyanlarına ilişkin bilgiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile paylaşılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca geri kazanım katılım payı beyannamesinin süresinde beyan edilmediğinin veya eksik beyan edildiğinin tespiti hâlinde beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen katılım payının her bir dönemi ayrı ayrı belirtilmek üzere tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerektiğine ilişkin yazı ilgiliye Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tebliğ edilecek. Ayrıca söz konusu yazının bir örneği ile tebliğ edildiği tarihi içeren bilgi vergi dairesi ile de paylaşılacak. Bir aylık ödeme süresinin son günü vade tarihi kabul edilerek vergi dairesince geri kazanım katılım payının takibine 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 55 inci maddesine göre düzenlenecek ödeme emrinin tebliği ile başlanılacak. Söz konusu alacak beyan edilmesi gereken son günden ödendiği tarihe kadar geçen süre için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre hesaplanacak gecikme zammı oranında faiz uygulanarak aynı Kanuna göre tahsil edilecek.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri , yargı kararları,genelgeleri ve özelgeleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.
Maliye Postası Dergilerini incelemek için tıklayın.
Abonelerin soruları ve Maliye Postası'nın yanıtlarından bazılarını incelemek için tıklayın.