Haberler
E-DEFTER , E FATURA UYGULAMASINA GEÇİŞ HAKKINDA TEBLİĞLER
Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi gereken belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesine ilişkin yayımlanmış tebliğleri tek bir tebliğ altında toplayan ve bu konuda yeni düzenlemeler getiren Vergi Usul Kanunu Tebliğ (Sıra No:509) ile Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 3) yayımlandı.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 509)'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 535) ile e - fatura ve e- irsalie uygulamasının kapsamı genişletildi.
2024 Yılında tutulması gereken defterler hakkında bilgi için tıklayın.
e-Arşiv Faturanın perakende satış fişi olarak kabul edilmesi hakkında bilgi için tıklayın.
e-fatura ve e-arşiv fatura olarak düzenlenen elektronik belgelerin Form Ba ve Form Bs'ye dahil edilmeyeceklerine ilişkin tebliğ için tıklayın.
e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil omayan mükelleflerin belli hadlerin üstündeki faturalarını İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) üzerinden e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi ve e-Fatura , e-Serbest Meslek Makbuzu ve e -Defter uylamasına geçiş süreleri hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
E- Defter uygulamasında değişiklikler yapan Tebliğin tamamını okumak için tıklayın.
Değişiklikler ilgili yerlerine işlenmiş en güncel hali ile Elektronik Defter Genel Tebliğinin (Sıra No: 1) tamamını okumak için tıklayın.
e-fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye,e-gider pusulası,e-serbest makbuzu ve diğer belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesine ilişkin Tebliğin tamamını okumak için tıklayın..
Tebliğler ile e-defter ,e-fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye,e-gider pusulası,e-serbest makbuzu ve diğer belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar açıklanıyor.
Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı);
a) 2018, 2019 veya 2020 hesap dönemleri için 5 Milyon TL,
b) 2021 hesap dönemi için 4 Milyon TL,
c) 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL
ve üzeri olan mükellefler ;
Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı);
2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL,
b) 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL
ve üzeri olan mükellefler;
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeleri;
İnternet sitelerinde veya diğer her türlü elektronik ortamda mal veya hizmet satışını gerçekleştiren mükelleflerden, 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar
e- fatura uygulamasına geçecekler.
İnternet sitelerinde veya diğer her türlü elektronik ortamda mal veya hizmet satışını gerçekleştiren mükelleflerden, 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar 1/7/2022 tarihine kadar e- fatura uygulamasına geçecekler.
Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı); 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, ve üzeri olanlar 1/7/2022 tarihine kadar e- fatura uygulamasına geçecekler.
Konaklama ve otel işletmeleri de 1/7/2022 tarihine kadar e- fatura uygulamasına geçecekler.
E-fatura uygulamasına geçen mükellefler e-arşiv fatura uygulamasına da geçecekler.
e-Fatura uygulamasına dâhil olan veya dâhil olmak zorunda olan bir ferdi işletmenin sermaye şirketine dönüşmesi halinde, yeni kurulan sermaye şirketi de e-Fatura uygulamasına dâhil olacak. Uygulamaya dâhil olma süresi işlemin ticaret siciline tescil tarihini izleyen ayın başından itibaren 3 ayı geçemeyecek.
e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunan mükellefler, e-Fatura uygulamasına geçiş süresi içinde (e-Fatura uygulamasına yıl içinde zorunlu olarak geçen mükellefler bakımından izleyen yılın başından itibaren), e-Defter uygulamasına geçmek ve edefter.gov.tr adresinde format ve standardı belirlenen defterleri e-Defter olarak tutmak zorundalar.
1/3/2022 tarihinden itibaren e-Arşiv Fatura ya da e- fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce 5 bin TL ve üzerindeki faturalar GİB e-arşiv fatura portalından düzenlenecek. Bu mükellefler vergi mükelleflerine ise işlemin gerçekleştiği yıla ait, fatura düzenleme zorunluluğuna ilişkin tutarı (VUK Tebliğ 534 'e göre 2022 yılı için 2.000 TL) aşan bedeller için faturaları GİB e-arşiv fatura portalından düzenleyecekler. Buna göre sisteme dahil olmayan mükelleflerin GİB portalından e-arşiv fatura düzenleme sınırı vergi mükellefi olmayanlara düzenlenecekler bakımından 30 bin TLden 5 bin TL'ye vergi mükelleflerine düzenlencekler bakımından 2022 yılı için 5.000 TLden 2.000TLye indirildi.
Tüm serbest meslek erbapları 2020 yılı haziran ayından itibaren serbest meslek makbuzlarını e-Serbest Meslek Makbuzu olarak düzenleyecek. 1 Şubat 2020 tarihinden (bu tarih dâhil) İtibaren faaliyetine başlayacak olan serbest meslek mükelleflerinin ise işe başladıkları ayı izleyen 3 üncü ayın sonuna e-Serbest Meslek Makbuzu sistemine dahil olmaları gerekiyor.
e-Defter uygulamasına dahil olan mükellefler dahil oldukları aydan itibaren söz konusu defterlerini kâğıt ortamında tutamazlar. Bu mükelleflerin kağıt ortamında tuttukları defterler hiç tutulmamış sayılacak.
Muhasebe Fişileri de, e-Defter kayıtları ile birlikte muhafaza edilecek ve yetkili mercileri tarafından istenildiğinde ibraz edilecek.
e-Defter tutma sürecinde hesap döneminin ilk ayına ait beratın alınması açılış onayı, son ayına ait beratın alınması kapanış onayı, diğer aylara ait beratların alınması ise ilgili aylara ait defterlerin noter onayı yerine geçecek.
Uygulamadan yararlananlar aylık dönemler halinde oluşturacakları e-Defter ve berat dosyalarını, aşağıda belirtilen sürelerde oluşturmak, NES veya Mali Mühürle zaman damgalı imzalamak/onaylamak ve berat dosyalarını e-Defter uygulamasına yüklemek suretiyle Başkanlıkça onaylı halini almak zorundalar:
1- Defter ve berat dosyalarının ilgili olduğu ayı takip eden üçüncü ayın son gününe kadar,
2- Hesap dönemlerinin son ayına ait defter ve berat dosyaları, gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinin verildiği ayın son gününe kadar.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.
Bu ve diğer konularda abonelerimizin sorularına verdiğimiz cevapları okumak için tıklayın.
Dergimizde yayımlanmış bazı makaleler için tıklayın.
Yayımladığımız Özelge ve Danıştay Kararlarını incelemek için tıklayın.