Dergiden Seçme Sorular
Bir lokantada çalışmakta olan sigortalı işçi, sezonun gidişatına göre 8 ay veya 10 ay gibi sürelerde çalışmıştır. 1 yılda tam 360 gün çalışması yoktur. Kıdem tazminatı..
Bir lokantada 21.06.2003 tarihinden beri çalışmakta olan sigortalı işçi, sezonun gidişatına göre 8 ay veya 10 ay gibi sürelerde çalışmıştır. 1 yılda tam 360 gün çalışması yoktur. 2004 yılında işverenin yakınına ait inşaat dosyasında giriş yapılarak çalıştığı beyan edilmiştir.
2006-2007 yıllarında da hiçbir işte çalışmadığı için hizmet dökümünde günü yoktur. 2008’den itibaren aynı şartlarda yılda 120-330 gün gibi değişen zamana göre çalıştığı beyan edildi. İşçi işten ayrıldı ve bizden tazminat, mesai, yıllık izin vb. haklarını talep etmektedir. Tazminat hesabını hangi tarihe göre almalıyız?
Maliye Postası'nın Aboneye Yanıtı:
İşçilerin kıdemleri hizmet akdinin devam etmiş veya fasılalarla yeniden akdedilmiş olmasına bakılmaksızın aynı işverenin bir veya değişik iş yerlerinde çalıştıkları süreler göz önüne alınarak hesaplanır. ( Kıdem Tazminatının Düzenlendiği 1475 SAYILI KANUNUN 14. MADDESİ )
Madde hükmüne göre işçinin çalıştığı dönemlere ilişkin kıdem tazminatı ödenmiş ve kendisi, istifa dilekçesi vererek iş akdini sona erdirmiş olduğu süreler haricinde işin yoğunluğu veya mevsimin özelliğine göre çalıştığı süreler birleştirilerek her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenmesi gerekir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.
Ancak 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 24. Maddesinde sayılan sayılan haklı sebepler dışında , iş akdinin işçi tarafından sonlandırılması halinde, işçi kıdem tazminatı talebinde bulunamaz. Sadece çalıştğı sürelere ilişkin fazla çalışma ücreti veya kullanmadığı izin ücretleri var ise bunları talep edebilir.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.