Haberler
İŞTEN ÇIKARMA YASAĞININ SÜRESİ UZATILDI
İşçi çıkarma yasağı ve buna bağlı olarak nakdi ücret desteğinin süresini uzatan 3930 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar ile İş Kanunu'nun geçici 10. maddesine göre işçi çıkarma yasağının ve nakdi ücret desteği ödemesinin süresi 17 Mayıs 2021 tarihinden 30 Haziran 2021'e uzatıldı.
Buna göre, 30 Haziran 2021 tarihine kadar İş Kanununun 25 inci maddesinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler ile belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri dışında iş sözleşmeleri işveren tarafından feshedilemeyecek.
İşten çıkarılmayan ancak tamamen veya kısmen ücretsiz izne çıkarılan işçiler nakdi ücret desteğinden yararlanacak.
3910 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kısa çalışma ödeneğinin süresi ; Vergi Usul Kanunu 133 Numaralı Sirkülerle de Katma Değer Vergisi, Damga Vergisi ve Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannameleri ile Form Ba-Bs bildirimlerinin verilme süreleri de uzatılmıştı.
3910 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31 Ocak 2021'e kadar kısa çalışma başvurusunda bulunmuş olan iş yerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresi 31 Mart 2021'den 30 Haziran 2021'e kadar uzatıldı.
Uzatılan süre için yeni bir uygunluk tespiti yapılmayacak ve daha önce kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçiler, yine aynı dönemde uygulanan çalışılmayan süreler kadar 1 Nisan’dan itibaren bu haktan yararlanacak.
2021 Mart ayında uzatma kapsamında kısa çalışmadan yararlanan işverenler için Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında İŞKUR tarafından otomatik uzatma işlemi gerçekleştirilecek. Ancak işverenlerin İŞKUR ile irtibata geçerek 2021 Nisan ve sonrası için çalışılmayan süreleri bildirmeleri gerekiyor.
Salgın sebebiyle daha önce işyerinde kısa çalışma uygulayan ancak 2021 Mart ayında kısa çalışma uygulamasından yararlanmayan ancak 30 Hazirana kadar uygulamadan yararlanmak isteyen işverenlerin de İŞKUR birimleri ile irtibata geçerek gerekli bilgileri vermesi gerekiyor.
Vergi Usul Kanunu 133 Numaralı Sirkülerle 30 Nisan 2021 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2021/Mart dönemine ilişkin “Form Ba” ve “Form Bs” bildirimlerinin verilme süresi 7 Mayıs 2021 Cuma günü sonuna kadar uzatıldı.
Söz konusu sirkülerle ayrıca 30 Nisan 2021 günü sonuna kadar oluşturulması ve imzalanması gereken e-Defterlerin oluşturulma ve imzalanma süresi ile aynı sürede Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine yüklenmesi gereken “Elektronik Defter Beratları”nın yüklenme süresi 7 Mayıs 2021 Cuma günü sonuna kadar uzatıldı.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), işten çıkış yasağı olmasına rağmen İş Kanunu’nun 25. maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde yer alan ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler gerekçe gösterilerek işten çıkarmaların artması nedeni ile işten çıkışta kullanılan “KOD 29” u yürürlükten kaldırarak 41 numaralı koddan sonra gelmek üzere yeni kodlar eklediği genelge hakkında bilgi almak için tıklayın.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri , yargı kararları,genelgeleri ve özelgeleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.
Maliye Postası Dergilerini incelemek için tıklayın.
Abonelerin soruları ve Maliye Postası'nın yanıtlarından bazılarını incelemek için tıklayın.

YARGITAY BANKALARIN EMEKLİ MAAŞINA BLOKE KOYABİLECEĞİNE HÜKMETTİ

TÜRKİYE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORLAMA STANDAR TLARI (TSRS) UYGULAMA KAPSAMINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR 7440 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 9)

İŞ KANUNA GÖRE İDARİ PARA CEZASI VERİLME ESASLARI YENİDEN DÜZENLENDİ

DEPREM BÖLGESİNDE MÜCBİR SEBEP KAPSAMINDAKİ MÜKELLEFLERİN BORÇ YAPILANDIRMA SÜRELERİ UZATILDI

İŞSİZLİK SİGORTASI FONU'NDAN İSTİHDAMIN ARTIRILMASI İÇİN KULLANILACAK ORAN ARTIRILDI

ZAYİ BELGESİ İSTEME SÜRESİ 30 GÜNE ÇIKARILDI

İHRACATÇI FİRMALARIN TAAHHÜT HESAPLARINI KAPATMASINDA KOLAYLIK

VERGİ BORÇLARININ TECİLİNDE TEMİNAT ARANILMAYACAK TUTAR ARTIRILDI

YATIRIM FONLARI VE MEVDUATTAN ELDE EDİLEN GELİRLERDE TEVKİFAT ORANLARI ARTIRILDI

2025 YILININ İKİNCİ YARISI İÇİN KIDEM TAZMİNATI TAVANI

AKARYAKITTA YILIN İKİNCİ YARISINDA OTOMATİK MAKTU ÖTV ARTIŞI

DEPREMDEN ETKİLENEN BAZI YERLERDE MÜCBİR SEBEP HALİ SONA EREN MÜKELLEFLERİN e-DEFTER BERATLARINI YÜKLEME SÜRESİ UZATILDI

SERBEST MESLEK MENSUBU MÜKELLEFLERİN e-FATURA VE e-DEFTER ZORUNLULUĞU
