Haberler
İŞTEN ÇIKARMA KODLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPAN GENELGE
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yayımladığı Genelge ile işten çıkış yasağı olmasına rağmen İş Kanunu’nun 25. maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde yer alan ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler gerekçe gösterilerek işten çıkarmaların artması nedeni ile işten çıkışta kullanılan “KOD 29” u yürürlükten kaldırarak 41 numaralı koddan sonra gelmek üzere yeni kodlar ekledi.
İşten ayrılış nedenine ilişkin işten ayrılış bildirgesinde ve aylık prim hizmet belgesi ile muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde belirtilmek zorunda olunan işten çıkış kodları hakkında değişiklik yapan 2021/9 sayılı Genegeyi okumak için tıklayın.
3592 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile İş Kanunu'nun geçici 10.maddesine göre işçi çıkarma yasağının ve nakdi ücret desteği ödemesinin süresi 17 Mayıs 2021 tarihine kadar uzatılmıştı.
SGK, daha önce işveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile yapılan fesihler için kullanılan 29 numaralı kodu çıkararak bu durumlar için 41 nolu koddan sonra gelmek üzere çıkış nedenlerinin daha detaylı olarak gösterildiği 42'den 50'ye kadar yeni kodlar ekledi.
Buna göre ;
" İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması " nedeni ile işten çıkış bildirimi için kod 43;
"İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi" nedeni ile işten çıkış bildirimi için kod 48;
"İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi" nedeni ile işten çıkış bildirimi için kod 49
kullanılarak işten ayrılış bildirgesinde ve aylık prim hizmet belgesi ile muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde işten ayrılış nedenine ilişkin bildirim yapılacak.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri , yargı kararları,genelgeleri ve özelgeleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.
Maliye Postası Dergilerini incelemek için tıklayın.
Abonelerin soruları ve Maliye Postası'nın yanıtlarından bazılarını incelemek için tıklayın.

FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARINDA BÜYÜK İŞLETME ÖLÇÜTLERİ DEĞİŞTİRİLDİ

KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

112 ACİL ÇAĞRI MERKEZİ'Nİ ASILSIZ YERE MEŞGUL EDENLERE PARA CEZASI VERİLECEK

VERGİ İNCELEMELERİNDE UYULACAK USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

FİNANSAL TABLOLARDA SUNUM VE AÇIKLAMA STANDARDI

DÖVİZ POZİSYONUNU ETKİLEYEN İŞLEMLERİN TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI TARAFINDAN İZLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

İHRACAT BEDELLERİNİN BANKALARA SATILMA ZORUNLULUĞU %35 ' E ÇIKARILDI

ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİNDE SÜRELER UZATILDI

İMALAT SANAYİ VE TURİZM YATIRIMLARI İNŞAATLARINDA KDV İSTİSNASININ SÜRESİ UZATILDI

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR ESASLARDA DEĞİŞİKLİK

DEVLET TAHVİLİ VE HAZİNE BONOLARINDAN 31 TEMMUZA KADAR VERGİ KESİNTİSİ YAPILMAYACAK

OCAK - MART 2025 DÖNEMİ ORTALAMA TİCARİ KREDİ FAİZ ORANLARI

KOOPERATİFLERİN KURULUŞ VE ANASÖZLEŞME DEĞİŞİKLİK İŞLEMLERİ İLE KURUCU ORTAK SAYILARI HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK

KURUMLAR VERGİSİ BEYAN DÖNEMİ
