Haberler
SERMAYENİN KAYBI, BORCA BATIK OLMA DURUM HESAPLARINDA KUR FARKI ZARARLARI
Ticaret Bakanlığı, şirketlerin sermayenin kaybı, borca batık olma durumunu düzenleyen Türk Ticaret Kanununun 376 ncı maddesi uygulamasına ilişkin Tebliğde değişiklik yapan tebliği yayımladı. Sermaye kaybı yaşayan veya borca batık şirketlerin durumuna ilişkin yapılan hesaplamalarda, kur farkı zararlarının dikkate alınmamasına dair süre 1 Ocak 2025 tarihine kadar uzatıldı.
Söz konusu değişiklikler işlenmiş en güncel hali ile 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun 376 ncı Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği okumak için tıklayın.
1 Ocak 2025 tarihine kadar, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden doğan kur farkı zararlarının tamamı ile 2020 ve 2021 yıllarında tahakkuk eden kiralamalardan kaynaklanan giderler, amortismanlar ve personel giderlerinin toplamının yarısı sermaye kaybı veya borca batık olma durumuna ilişkin yapılan hesaplamalara dahil edilmeyebilecek.
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun 376 ncı Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'ine göre , şirketin aktiflerinin borçlarını karşılayamaması halinde şirket borca batık sayılacak. Şirket yönetimi, aktiflerin şirket borçlarını karşılamaya yetmediğine karar verir ve gerekli tedbirleri almaz ise şirketin iflası için mahkemeye başvuracak.
Son yıllık bilançodan, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az yarısının ya da üçte ikisinin zarar sebebiyle karşılıksız kaldığı anlaşıldığı takdirde ise şirket yönetimi, genel kurulu hemen toplantıya çağıracak.
Şirketin borca batık olması ya da sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az üçte ikisinin zarar sebebiyle karşılıksız kalması halinde aşağıdaki tedbirlerden biri alınacak:
a) Sermayenin üçte biri ile yetinilmesine ve Kanunun 473 ilâ 475 inci maddelerine göre sermaye azaltımı yapılması,
b) Sermayenin tamamlanması,
c) Sermayenin artırılması.