Haberler
KUR KORUMALI MEVDUAT HESABINA GEÇEN KURUMLAR İÇİN İSTİSNA SÜRESİ UZATILDI
7165 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülen yabancı paralardan elde edilen kazançlara ilişkin vergi istisnası uygulaması 31 Mart 2023 tarihli bilançolarda yer alan kıymetleri de kapsamak üzere uzatıldı.
Yabancı varlıkların kur korumalı mevdut hesaplarına dönüştürülmesi hakkında detaylı açıklamalar Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)'in 40. bölümünde yapılmıştı. Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)'i okumak için tıklayın.
7165 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan süre uzatımına göre, kurumların 31 Mart 2023 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralarını dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevirmeleri ve bu suretle elde edilen Türk lirası varlığı en az üç ay vadeli TL mevduat ve katılma hesaplarında değerlendirmeleri durumunda, Kurumlar Vergisi Kanununun geçici 14. maddesine göre söz konusu hesapların dönem sonu değerlemesinden kaynaklananlar da dâhil olmak üzere vade sonunda elde edilen faiz ve kâr payları ile diğer kazançlar kurumlar vergisinden istisna olacak.
Buna göre kurumlar vergisi mükelleflerinin uygulama kapsamında yabancı paralarını TL ye dönüştürme işlemi nedeniyle oluşan kur farkı kazançları, kur korumalı mevduat hesaplarının vadesi içinde bulunan geçici vergi dönem sonlarında yapılan değerlemelerden doğan faiz geliri tahakkukları ile vade sonunda hesaptan elde edilen faiz geliri, kurumlar vergisinden müstesna olacak.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.
Bu ve diğer konularda abonelerimizin sorularına verdiğimiz cevapları okumak için tıklayın.
Dergimizde yayımlanmış bazı makaleler için tıklayın.
Yayımladığımız Özelge ve Danıştay Kararlarını incelemek için tıklayın.

MESAFELİ SÖZLEŞMELER YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARINDA BÜYÜK İŞLETME ÖLÇÜTLERİ DEĞİŞTİRİLDİ

KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

112 ACİL ÇAĞRI MERKEZİ'Nİ ASILSIZ YERE MEŞGUL EDENLERE PARA CEZASI VERİLECEK

VERGİ İNCELEMELERİNDE UYULACAK USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

FİNANSAL TABLOLARDA SUNUM VE AÇIKLAMA STANDARDI

DÖVİZ POZİSYONUNU ETKİLEYEN İŞLEMLERİN TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI TARAFINDAN İZLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

İHRACAT BEDELLERİNİN BANKALARA SATILMA ZORUNLULUĞU %35 ' E ÇIKARILDI

ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİNDE SÜRELER UZATILDI

İMALAT SANAYİ VE TURİZM YATIRIMLARI İNŞAATLARINDA KDV İSTİSNASININ SÜRESİ UZATILDI

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR ESASLARDA DEĞİŞİKLİK

DEVLET TAHVİLİ VE HAZİNE BONOLARINDAN 31 TEMMUZA KADAR VERGİ KESİNTİSİ YAPILMAYACAK

OCAK - MART 2025 DÖNEMİ ORTALAMA TİCARİ KREDİ FAİZ ORANLARI

KOOPERATİFLERİN KURULUŞ VE ANASÖZLEŞME DEĞİŞİKLİK İŞLEMLERİ İLE KURUCU ORTAK SAYILARI HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK
