Haberler
ULUSAL GÜVENLİK KURULUŞLARININ ARAÇ ALIMLARINDA ÖTV İSTİSNASI
Gelir İdaresi Başkanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı tarafından münhasıran millî savunma ve iç güvenlik ihtiyaçlarında kullanılmak üzere alınan araçların ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulanmasına dair açıklamaların yapıldığı Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:15)'i yayımladı.
Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:15)'i okumak için tıklayın.
Taşıtların istisna kapsamında ulusal güvenlik kuruluşlarına teslimine yönelik olarak, ilgili ulusal güvenlik kuruluşu tarafından ÖTV mükellefine hitaplı bir yazı verilecek. ÖTV mükellefleri tarafından, kendilerine verilen ve istisna talebini içeren yazı, Vergi Usul Kanununun muhafaza ve ibraz hükümleri gereğince muhafaza ve talep edilmesi halinde ibraz edilecek. Ulusal güvenlik kuruluşları tarafından bu kapsamda ithalat yapılması halinde söz konusu yazı aranmayacak.
ÖTV mükellefleri, istisna kapsamındaki teslimlerinde hesaplanan ÖTV tutarını, fatura bedeline dâhil etmeyecek, ancak fatura bedeline dâhil edilmeyen bu tutarı düzenlenen faturada “ÖTV Kanununun 7/3-ç maddesi Kapsamında Hesaplanıp Fatura Bedeline Dâhil Edilmeyen ÖTV Tutarı ................ TL’dir.” şerhi ile gösterecek.
İstisna uygulanarak teslim edilen taşıtlar için de mükellefler tarafından ÖTV beyannamesi verilecek, ancak beyannamede ÖTV hesaplanmayacak. Ulusal güvenlik kuruluşlarından alınan yazı ile satış faturasının aslının aynı olduğuna dair bir şerh verilerek kaşe tatbiki ve imzalanması suretiyle firma yetkililerince onaylı fotokopisi bir dilekçe ekinde beyannamenin verildiği vergi dairesine verilecek.
Vergi dairesince, beyanname ve söz konusu belgeler incelenerek istisna uygulandığını gösteren, kayıt ve tescile tabi taşıtlara ait “ÖTV Ödeme Belgesi” mükellefe verilecek.
| Maliye Postası garantisiyle |
|
|
Abonelerimizin sorularına verdiğimiz cevapları okumak için tıklayın. Dergimizde yayımlanmış bazı makaleler için tıklayın. Elektronik yayınlarımıza eklenen Danıştay Kararları ve Özelgeleri incelemek için tıklayın. |

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

AKARYAKITTAN ALINAN ÖTV'DE EŞEL MOBİL UYGULAMASI HAKKINDA 10995 SAYILI CUMHURBAŞKANI KARARI

2025 YILI GELİRLERİ İÇİN BEYANNAME VERME DÖNEMİ BAŞLADI

KARAYOLLARI TRAFİK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 7574 SAYILI KANUN

KOOPERATİFÇİLİK PROJE DESTEK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

MÜCBİR SEBEP İLAN EDİLEN YERLERDE TİCARİ DEFTERLERİN KAPANIŞ ONAYI SÜRELERİNİ UZATABİLECEK

TAKSİLERE 1 EYLÜL 2026 TARİHİNE KADAR FİŞ FATURA DÜZENLEYEBİLEN CİHAZ TAKMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ

TAŞINMAZLARIN MÜZAYEDE MAHALLERİNDE SATIŞINDA KDV

YAPILMAKTA OLAN YATIRIMLAR HESABININ ENFLASYON DÜZELTMESİ FARKLARI

SERBEST BÖLGELER UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

SGK ALACAKLARININ TECİLİ VE TAKSİTLENDİRİLMESİNE DAİR DÜZENLEMELER

KENTSEL DÖNÜŞÜM YÖNETMELİĞİNDE KARAR SÜRECİNİ HIZLANDIRMAYA YÖNELİK DÜZENLEMELER YAPILDI

YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ - MÜTEAHHİTLİK KARNELERİ VE İŞ BİTİRME BELGELERİ KATSAYILARI - PROJE VE KONTROLLUK İŞLERİNDE FİYAT ARTIŞI

İTHALATTA GÖZETİM VE KORUNMA ÖNLEMİ UYGULAMALARI KAPSAMINDA HESAPLANAN KDV'NİN İNDİRİMİ

