Haberler
SGK'DAN İNŞAAT VE İHALE KONUSU İŞLERDE İLİŞİKSİZLİK BELGESİ ALINMASINA DAİR GENELGE
Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü , ilişiksizlik belgesi hakkında açıklamaların yapıldığı 2011/13 sayılı genelgede değişiklikler yapan 2026/16 sayılı genelgeyi yayımladı. Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde yapılan değişikliklere dair usul ve esaslar belirlendi.
2026/16 Sayılı Genelgeyi okumak için tıklayın.
İhale konulu işler ve özel nitelikteki inşaatlarda araştırma işlemi ve ilişiksizlik belgesi verilmesi süreci şu şekilde işlemektedir:
1- İşveren veya özel nitelikteki inşaat sahibi tarafından işin bitimine ilişkin dilekçesinin SGİM veya SGM'ye verilmesi ya da Kurumumuzca yapılan araştırmalarda işin bittiğinin tespit edilmesi ile süreç başlar.
2- Verilen dilekçe veya yapılan tespite göre ihale makamı veya ruhsatı veren kamu kurumundan ihale konusu iş veya inşaat ile ilgili bilgiler maktu form şeklinde yazılı olarak istenir.
2.1- İlgili kamu kurumundan gelen bilgi ve belgelerin eksik olmaması durumunda dosya kontrol ve değerlendirme aşamasına geçilir.
2.2- İlgili kamu kurumundan gelen bilgi ve belgelerin eksik olması durumunda eksiklerin giderilmesi amacıyla ilgili kamu kurumuyla tekrar yazışma yapılır.
3- Kurum ünitesinde yapılan araştırmada;
3.1- Tahakkuk ve tahsilat,
3.2- Sigortalı işe giriş ve çıkış bildirgeleri,
3.3- Sigortalı eksik gün bildirimleri,
3.4- Bildirilen sigortalıların mevzuata uygunluğu (şirket ortağının sigortalılığı, kadın ve çocuk sigortalı vb.),
3.5- İhale makamı bilgileri ile işveren bildirimlerinin uygunluğu,
3.6- Asgari işçilik oranının belli olup olmadığı, kontrolleri yapılır.
4- Yapılan kontrollerde ilgili kamu kurumundan alınan bilgilerle uyumlu olmayan durumlar ortaya çıktığında bu uyumsuzlukların giderilmesi işlemi telefon ve tebligatla işverenden istenir, bu işlemlerin işveren veya inşaat sahiplerince yapılamaması durumunda re'sen yapılır.
5- Yapılan kontrollerde herhangi bir sorunun tespit edilmemesi veya tespit edilen sorunların giderilmesi halinde normal asgari işçilik oranının yüzde 25 eksiği baz alınarak asgari işçilik ön değerlendirmesi yapılır.
6- Kontrol aşamasında işle ilgili fiili tespit veya kontrol yapılmasının gerekmesi halinde konu Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarına intikal ettirilmekte, Sosyal Güvenlik Denetmenine en geç 1 ay içerisinde gerekli işlem yapılarak işveren servisine geri gönderilmektedir.
7- İşin idarece yükleniciye malzeme verilmek suretiyle yaptırılması veya işin Asgari İşçilik Oranlarını Gösterir Tebliğde yer almaması veyahut tebliğ edilen tutara dayanak işçilik oranına itiraz edilmesi durumlarında, işin asgari işçilik oranının Asgari İşçilik Tespit Komisyonunca (AİTK) tespit edilmesi amacıyla işle ilgili tüm bilgi ve belgeler Asgari İşçilik Daire Başkanlığına gönderilir. AİTK 1 ay içerisinde asgari işçilik oranını belirleyerek ilgili birime gönderir. Bu orana 1 ay içerisinde itiraz hakkı bulunmaktadır. İtiraz edilmesi durumunda AİTK tarafından on beş gün içerisinde oran belirlenerek ilgili birime gönderilir. Bu orana artık itiraz edilemez ve oran kesinleşir. Bu oran baz alınarak asgari işçilik araştırma işlemi yapılır.
8- Ön değerlendirme neticesinde yeterli işçilik bildirilmiş ise ilişiksizlik belgesi verilir. Yeterli işçiliğin bildirilmemiş olduğu anlaşıldığında tespit edilen asgari işçilik oranı ve fark işçilik tutarı işverene tebliğ edilir. Yapılan tebligata istinaden 1 ay içerisinde fark işçilik tutarının ödenmesi veya ödeneceğine dair taahhütname verilip aynı süre içerisinde ödenmesi halinde ilişiksizlik belgesi verilir.
9- Tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içerisinde belirlenen tutarın ödenmemesi, ünitece hesaplanan borca işverence faturalı işçilik ödemeleri, fatura mukabili iş yaptırılması, işin kısmen devamlı işyeri sigortalıları ile yapılması veya Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamı dışındaki kişilerin çalışması nedeniyle itiraz edilmesi halinde söz konusu iş incelenmek üzere Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının ilgili Grup Başkanlığına gönderilir. İşyeri kayıt ve belgelerinin incelemeye ibrazından itibaren müfettiş tarafından 3 ay içerisinde rapor düzenlenerek ilgili üniteye gönderilir. İlgili ünitece Müfettiş Raporu 15 gün içerisinde incelenerek; fark işçilik tespit edilmezse ilişiksizlik belgesi verilir. Fark işçilik tespit edilirse 1 ay içerisinde ödenmek üzere işverene tebliğ edilir.
10-Tebliğ edilen asgari işçilik fark tutarının işverence ödenmesi veya Kurumca tahsil edilmesi durumunda ilişiksizlik belgesi verilerek süreç tamamlanır.

YATIRIMLARA PROJE BAZLI DEVLET YARDIMI VERİLMESİNE İLİŞKİN KARARDA DEĞİŞİKLİK

2027 YILI EMLAK VERGİSİNİN HESAPLANMASINDA KULLANILACAK İNŞAAT MALİYET BEDELLERİ

FİRMALARIN YURT DIŞI KAYNAKLI DÖVİZLERİNİN TÜRK LİRASINA DÖNÜŞÜMÜNÜN DESTEKLENMESİ UYGULAMASININ SÜRESİ UZATILDI

AKARYAKIT SEKTÖRÜNDE FATURA DÜZENLENMESİ VE TEMİNAT VERİLMESİ HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK

İŞTİRAKLERDEKİ VE İŞ ORTAKLIKLARINDAKİ YATIRIMLARDA GERÇEĞE UYGUN DEĞER

KANUNİ FAİZ VE TEMERRÜT FAİZİNE İLİŞKİN KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK

ARAÇLARDA YENİ ÖTV KRİTERLERİ TANIMLAYAN, İSTİHDAM TEŞVİKLERİ GETİREN , EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞINI ARTIRAN KANUN

PRİM BORÇLARI NEDENİYLE EMEKLİ AYLIKLARINDAN KESİNTİ YAPILMASI HAKKINDA GENELGE

2026 İKİNCİ GEÇİCİ VERGİ DÖNEMİNDE UYGULANACAK YENİDEN DEĞERLEME ORANI BELİRLENDİ

MADENLERDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE DAİR YÖNETMELİKLERDE DEĞİŞİKLİK

KÜRESEL ASGARİ TAMAMLAYICI KURUMLAR VERGİSİNİN UYGULANDIĞI YERLERİN BELİRLENMESİ

OFİSLERİN KONUTA DÖNÜŞMESİNE İMKAN TANINDI

TRANSİT TİCARETTE KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ - KURUMLAR VERGİSİ ORANININ İNDİRİMLİ UYGULANMASI

BAZI VARLIKLARIN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ

