Haberler
ÖTV DEN MUAF ARAÇLARI ENGELLİ KİŞİ DIŞINDA KULLANANLAR YAKALANDIKLARINDA DEFTERDARLIĞA BİLDİRİLECEK.
Adalet ve İçişleri Bakanlıkları tarafından hazırlanan Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapan yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. ÖTV'den muaf araçların engelli tarafından bizzat kullanılmaması veya araçta istisnadan yararlanan engelli olmaksızın kullanıldığının tespit edilmesi halinde tespitin yapıldığı yer defterdarlığına bildirim yapılacak.
İstisnadan faydalanan engelli kişi araçta olsa dahi aracın engelli olmayan kişiler tarafından kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından belgelendirilmemesi halinde üçüncü kişilerin söz konusu aracı kullanmaları yasaklandı.
Engellilerin kullanımına mahsus olara ÖTV istisnası kapsamında alınan araçların tescil kayıtlarına “Engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılan ve özel tüketim vergisinden müstesna olarak iktisap edilen aracın bizzat engelli tarafından kullanılması gerekmektedir.” şeklinde şerh işlenecek.
Ayrıca gereken durumlarda araçların tescil kayıtlarına "Araç sahibi engelli kişinin eşi, aynı il sınırlarında ikamet eden birinci derece kan ve kayın hısımları, kardeşleri, vasisi veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü arasından tescil kayıtlarına işlenen en fazla iki kişi tarafından kullanılabilir. " şeklinde şerh işlenecek. Vergi dairesi müdürlükleri tarafından alınan taahhütnamede yer alan ve bu araçları kullanacak kişilerin kimlik bilgileri de tescil kayıtlarına işlenecek. Söz konusu şerhi haiz araçların tescil kaydında belirtilen kişiler dışındakiler tarafından, araçta istisnadan yararlanan engelli olmaksızın kullanıldığının tespit edilmesi halinde, tespitin yapıldığı yer defterdarlığına bildirim yapılacak.
Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, satış veya devri yapılacak araçtan dolayı motorlu taşıtlar vergisi, gecikme faizi, gecikme zammı, vergi cezası ve trafik idari para cezası, idari para cezaları ile geçiş ücreti borcu ve taşıt üzerinde satış ve/veya devri kısıtlayıcı herhangi bir tedbir veya kayıt bulunmadığının ve trafikten çekilmiş veya çekilecek araçlar hariç olmak üzere aracın geçerli muayenesi ile aracı satış veya devir yoluyla alacak kişi adına satış ve devir tarihi itibarıyla geçerli olmak üzere zorunlu mali sorumluluk sigortasının bulunduğunun tespit edilmesi halinde noterler tarafından yapılacak. Noterler tarafından yapılmayan her çeşit satış ve devir işlemleri geçersiz olacak.
Kaybedilen bir tescil plakasının yeniden basımı için plaka basım talep belgesi oluşturulması, iletişim bilgilerinin güncellenmesi ve araca ait özet tescil bilgileri raporu oluşturulması işlemleri e-Devlet üzerinden yapılabilecek.
1 Temmuz 2025 den itibaren bütün çekme karavanlar trafik siciline tescil edilecek. Karavanlar için plaka basım talep belgesi oluşturulacak.
Maliye Postası garantisiyle
- En yeni mevzuat değişikliklerini hızlı ,güvenilir ve kolaylıkla takip ederek zaman kazanmak;
- Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza sağlıklı cevaplar almak;
- Uygulamaya yönelik makaleleri okumak için siz de abonemiz olun.
Abonelerimizin sorularına verdiğimiz cevapları okumak için tıklayın.
Dergimizde yayımlanmış bazı makaleler için tıklayın.

OFİSLERİN KONUTA DÖNÜŞMESİNE İMKAN TANINDI

TRANSİT TİCARETTE KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ - KURUMLAR VERGİSİ ORANININ İNDİRİMLİ UYGULANMASI

BAZI VARLIKLARIN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ

2026 YILININ İKİNCİ YARISI İÇİN KIDEM TAZMİNATI TAVANI

YURT DIŞINDAN ELDE EDİLEN KAZANÇ VE İRATLAR İÇİN VERGİ GELİR VERGİSİ İSTİSNASI

ÇALIŞANLARA PAY SENEDİ VERİLMEK SURETİYLE SAĞLANAN MENFAATLERDE ÜCRET İSTİSNASI

NİTELİKLİ HİZMET PERSONELİNİN ÜCRETLERİNDE İSTİSNAYA DAİR TEBLİĞ

AKARYAKIT VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ ÖTV'LERİNE İLİŞKİN KARARLAR

DAVA DİLEKÇESİNDE YER ALMAYAN BİR TALEP, KISMEN İSLAH YOLUYLA DAVAYA DAHİL EDİLEMEZ

TAKSİ PLAKA SATIŞLARINA İSTİSNA GETİREN , ELEKTRONİK TEBLİGAT DÜZENLEMELERİ YAPAN KANUN YAYIMLANDI

SGK'DAN İNŞAAT VE İHALE KONUSU İŞLERDE İLİŞİKSİZLİK BELGESİ ALINMASINA DAİR GENELGE

2025 YILI HESAP DÖNEMİNE AİT KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ TASDİK RAPORLARININ VERİLME SÜRESİ UZATILDI

İKİNCİ EL ARACIN SIFIRDAN PAHALI VE 6 AY VE 6 BİN KM'DEN DÜŞÜK SATILMASINA DAİR YASAK SÜRESİ UZATILDI

İADE TALEPLERİ VERGİ İNCELEMESİNE GÖRE SONUÇLANDIRILACAK MÜKELLEFLER KAPSAMINA ALINMAYA KARŞI İPTAL DAVALARI

