Haberler
Gayrimenkullerin Elden Çıkarılması Halinde, Değer Artışı Kazancının Hesaplanması
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Gayrimenkullerin Elden Çıkarılması Halinde, Değer Artışı Kazancının Hesaplanmasında, İktisap Tarihi Olarak Hangi Tarihin Esas Alınacağına İlişkin Açıklamaların yer aldığı Gelir Vergisi Sirküleri/76 'yi yayımladı. Sirkülerle taşınmazın (gayrimenkul) tanımı yapıldı, gayrimenkullerin iktisap tarihinin nasıl belirleneceği örneklerle izah edildi.
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Gayrimenkullerin Elden Çıkarılması Halinde, Değer Artışı Kazancının Hesaplanmasında, İktisap Tarihi Olarak Hangi Tarihin Esas Alınacağına İlişkin Açıklamaların yer aldığı Gelir Vergisi Sirküleri/76 'yi yayımladı. Sirkülerle taşınmazın (gayrimenkul) tanımı yapıldı, gayrimenkullerin iktisap tarihinin nasıl belirleneceği örneklerle izah edildi.
Sirkülerin (Gelir Vergisi Sirküleri/76) tamamını okumak için tıklayınız.
Gayrimenkuller, Türk Medeni Kanununda "Taşınmaz" olarak tanımlanan ve esas niteliği bakımından bir yerden başka bir yere taşınması mümkün olmayan, dolayısıyla yerinde sabit olan mallardır.
Bunlar Türk Medeni Kanununun 704 üncü maddesinde;
- Arazi,
- Tapu siciline ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar,
- Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler
olarak sayılmıştır.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 16.03.2010 gün ve 2010/4-1697 No.lu Genelgesinde, cins değişikliği (cins tashihi), bir taşınmaz malın cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsa, arazi iken, bağ, bahçe vb. duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlem olarak tanımlanmıştır.
İktisap edilen gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde, değer artışı kazancının tespiti yönünden iktisap tarihi olarak, gayrimenkulün tapuya tescil edildiği tarih esas alınacak.Ancak, gayrimenkulün tapuya tescil tarihinden önce sahibinin fiilen kullanımına bırakıldığı bazı özel haller de iktisap tarihi olarak tapuya tescil tarihi yerine fiilen kullanıma bırakılma tarihinin kabul edilmesi gerekir.
Bu çerçevede, konut yapı kooperatifleri, Toplu Konut İdaresi veya diğer kişilerden gayrimenkulü fiilen kullanıma hazır şekilde teslim alanların, söz konusu gayrimenkulleri fiilen kullandıklarını; tahsis belgesi, teslim tutanakları, su, elektrik, telefon, doğalgaz faturaları ve benzeri belgelerle tevsik etmeleri halinde değer artışı kazancının tespiti yönünden fiilen kullanıma başladıkları tarih iktisap tarihi olarak kabul edilecek.
İvazsız olarak iktisap edilen gayrimenkulün üzerine, sahibi tarafından inşa edilen veya kat karşılığı olarak alınan gayrimenkullerin, daha sonra elden çıkarılması halinde elde edilen gelir, değer artışı kazancı kapsamında değerlendirilmeyecektir.

SGK 2026 YILINDA PRİME ESAS KAZANCA DAHİL EDİLMEYECEK YEMEK BEDELİ VE DİĞER BAZI İŞLEMLER HAKKINDA GENELGEYİ YAYIMLADI

BORÇLU BAĞ-KUR VE GENEL SAĞLIK SİGORTALILARI SAĞLIK HİZMETİNDEN FAYDALANABİLECEK

YURT DIŞINDAN POSTAYLA GELEN EŞYADA GÜMRÜK VERGİSİ İSTİSNASI KALDIRILDI

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI DÜŞÜRÜLDÜ

2026 YILININ İKİNCİ YARISI İÇİN KIDEM TAZMİNATI TAVANI

2026 YILI İÇİN DEFTER TUTMA VE VERGİ USUL KANUNDAKİ DİĞER HADLER BELLİ OLDU

2026 YILI İÇİN GELİR VERGİSİ KANUNUNDA YER ALAN HAD VE TUTARLAR BELİRLENDİ

POSTA VE HIZLI KARGO YOLUYLA TAŞINAN EŞYANIN GÜMRÜK İŞLEMLERİNE İLİŞKİN TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK

TEMERRÜT FAİZ ORANLARI BELİRLENDİ

2026 DAMGA VERGİLERİ VE HARÇ TUTARLARI BELLİ OLDU

AKARYAKIT ,TÜTÜN VE ALKOLLÜ İÇECEKLERİN ÖTV TUTARLARI ARTIRILDI

2026 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİNİ BELİRLEYEN TEBLİĞ

İNDİRİMLİ ORANA TABİ İŞLEMLERDE İADE EDİLMEYECEK KDV VE ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ

ENGELLİ ARAÇ ÖTV MUAFİYETİNDE ÜST SINIR ARTIRILDI

