Diğer Haberler
E-Dolandırıcılığa Maruz Kalındığında Başvurulabilecek Hukuksal Yollar
Dilekçede mutlaka müşteri hizmetlerinin aranarak kartın kapatıldığı gün ve saat bilgisi de verilmeli. Aksi takdirde kartın bilgilerini eline geçiren kişilerin bu bilgileri kullanarak başka suçları işlemesi durumunda mağdur kişi bu sefer şüpheli durumuna düşer.
E-dolandırıcıların en sık kullandıkları yöntemler
En sık kullanılan yöntem “phishing”. Bu yöntemde, mağdura bir banka ya da alışveriş sitesinin e-postasına benzer sahte bir e-posta gönderilerek mağdurun kendi kişisel bilgileri ile siteye giriş yapması istenir ve girilen bilgiler dolandırıcıya ait web sayfasına yönlendirilir. Kimi zaman da sahte olarak oluşturulmuş bir linke tıklanması istenir ve bu linke tıklandığı anda yeterli korumaya sahip olmayan bir bilgisayardaki tüm kişisel parola ve diğer bilgiler dolandırıcıların eline geçer. Phishing işlemi, mağdurun bilgisayarına “keylogger” denilen ufak bir programcık yerleştirilmesi ile de gerçekleşebilir. Keylogger yüklü bilgisayarda, kişinin klavyedeki giriş yaptığı tüm tuşlamalar bu program tarafından kaydedilir ve daha sonra dolandırıcıya gönderilir. Özellikle bankaların “sanal klavye” ile giriş yapabilme seçeneği kullanmayan müşteriler, bu yöntemin mağduru olur.
Kredi/banka kartımın kopyalandığı ve başkaları tarafından alışveriş yapıldığı nasıl anlaşılabilir?
Özellikle bankaların web sayfalarına giriş yaparken ya da internetten alışveriş yaparken “3D Secure” güvenlik girişi seçeneğinin kullanılması hem dolandırıcılık riskini azaltıyor hem de bankaların bu tür saldırılardan kısa sürede haberdar olmalarını sağlıyor. 3D Secure, hem dışardan müdahalesi daha zor bir koruma hem de kişinin daha önceden bildirdiği cep telefonuna SMS gönderilip onay alınmadan işlemin tamamlanmasını engelliyor. Herhangi bir web sayfasına giriş yapmayan ya da online alışveriş yapma niyeti olmayan kişinin cep telefonuna “….. tarihli işleminiz için 3D Secure şifreniz …..” gibi bir SMS gelmesi halinde, kredi/banka kartının kesinlikle kopyalanmış olduğunu anlayabiliriz.
Kimi zaman da dolandırıcıların, kişileri çağrı merkezi personeli gibi arayarak “kartınız kopyalanmıştır. Kullanıma kapatılması için cep telefonunuza gelen şifreyi, TC kimlik numaranızı bize söyleyiniz” gibi talepleri olduğu görülür. Böyle bir telefonun gelmesi de yine kartın kopyalanmış olabileceğini düşündürmeli. Bankalar kartın kullanıma kapatılması için TC kimlik numarası bilgisini kesinlikle sormaz!
Yine Türkiye’de çok ihmal edilmekle beraber, kredi kartı ekstresinin detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiği söylenebilir. İnternet şubesi kullanan müşterilerin haftada bir, diğer kullanıcıların ise ekstreyi aldıktan sonra inceleme yaparak küçük ya da büyük ölçekli, kendi bilgileri dışında herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığını kontrol etmeleri gerekir. Dolandırıcıların dikkat çekmeme amaçlı olarak küçük meblağlar ile alışveriş/EFT işlemleri yaptığı durumlarda oldukça yaygın.