Haberler
ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN İŞE İADE İÇİN ARABULUCUYA BAŞVURULMASINA İLİŞKİN İPTAL KARARI
Anayasa Mahkemesi, 3/6/2025 tarihli ve E: 2024/157, K: 2025/121 sayılı kararı ile 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun 3. maddesinin (15) numaralı fıkrasını iptal etti.
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı işlenmiş en güncel hali ile 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanununu okumak için tıklayın.
Anayasa Mahkemesi kanununun "asıl işveren-alt işveren ilişkisinin varlığı hâlinde işe iade talebiyle arabulucuya başvurulduğunda, anlaşmanın gerçekleşebilmesi için işverenlerin arabuluculuk görüşmelerine birlikte katılmaları ve iradelerinin birbirine uygun olması aranır." hükmünü iptal etti.
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararını aşağıdaki gerekçelerle verdi:
"İşçinin tarafı olmadığı asıl işveren ve alt işveren arasındaki hukuki ilişkiyi tespit ederek arabuluculuk sürecini asıl işveren ve alt işverene karşı birlikte yürütmesini zorunlu kılan kural işe iade talebinde bulunan işçiye katlanamayacağı bir külfet yüklemektedir. Başka bir deyişle kuralda yargılamada taraf sıfatı sorununun oluşmasının önlenmesi ve asıl işveren ile alt işverenin arabuluculuk sürecine dâhil edilmesinin sağlanması amacındaki kamusal yarar ile işçinin mahkemeye erişim hakkından yararlanmasındaki bireysel yarar arasında makul bir denge kurulamamıştır. Bu itibarla kuralın orantılılık alt ilkesi yönünden ölçülülük ilkesini ihlal ettiği sonucuna ulaşılmıştır."
| Maliye Postası garantisiyle |
|
|
Abonelerimizin sorularına verdiğimiz cevapları okumak için tıklayın. Dergimizde yayımlanmış bazı makaleler için tıklayın. Elektronik yayınlarımıza eklenen Danıştay Kararları ve Özelgeleri incelemek için tıklayın. |

TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE 2026 YILINDA UYGULANACAK OLAN İDARİ PARA CEZALARI

2026 YILI SMMM VE YMMM ASGARİ ÜCRET TARİFESİ BELLİ OLDU

KARŞIT İNCELEME ZORUNLULUĞUNA DAİR SINIR ARTIRILDI

2025 YIL SONU DEFTER TASDİKLERİ - 2026 YILINDA TUTULACAK DEFTERLER

BASİT USULDEN GERÇEK USULE GEÇECEKLERİN KULLANACAKLARI BELGELER , DEFTER KAYITLARI VE BEYANNAMELERİNİN VERİLMESİ

BÜYÜKŞEHİRLERDE BASİT USUL MÜKELLEFİYET HAKKINDA CUMHURBAŞKANI KARARINDA DEĞİŞİKLİK

İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

GVK GEÇİCİ 67.MADDENİN SÜRESİ 31.12.2030'A UZATILDI

SERMAYENİN KAYBI, BORCA BATIK OLMA DURUM HESAPLARINDA KUR FARKI ZARARLARI

KVKK OTELLERDE KİMLİK FOTOKOPİSİ ÇEKİLMESİNİ VERİ İHLALİ SAYDI

BELGESİZ TURİSTİK TESİSLERE CEZA KESİLECEK

2025 YILI YENİDEN DEĞERLEME ORANI BELİRLENDİ

KONUTLARIN TURİZM AMAÇLI KİRALANMASI FAALİYETLERİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

KIYMETLİ MADEN FAALİYETİ İLE DÖVİZ BÜFELERİNİN FAALİYET İZİN ÜCRETLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

