Haberler
2021 YILI BASİT USUL BEYANNAME VERME DÖNEMİ BAŞLADI
Gelir Vergisi Kanunu kapsamında geliri sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlardan ibaret olan mükelleflerin; 2020 yılı kazançlarına ilişkin yıllık beyannameleri 2021 yılı Şubat ayının başından 01.03.2021 akşamına kadar verilecektir. (Vergi Usul Kanunu Sirküleri/115 ile basit usul için beyanname verilme zamanı şubat ayının son günü olarak belirlenmiştir. 28 Şubat’ın hafta sonu olması nedeniyle beyan ve ödeme süresi 01.03.2021 tarihidir.)
Vergi Usul Kanunu ve Bazı Kanunlarda değişiklik yapan 7338 sayılı Kanun'a göre mükellefler 2022 yılında 2021 yılı basit usule tabi ticari kazançları dolayısıyla yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyecekler ve gelir vergisi ödemeyeceklerdir.
Değişikliklerden sonra basit usul mükelleflerin yükümlülükleri hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.
Basit usulde tespit edilen ticari kazanç yanında beyana tabi başka bir gelir unsurunun bulunması halinde, 2020 yılı kazançlarına ilişkin yıllık beyanname 2021 yılı Mart ayında verilmiştir.
486 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile usul ve esasları belirlenen Defter-Beyan Sistemi kapsamında yer alan beyana ait gelirleri sadece basit usulde tespit edilen mükellefler, yıllık gelir vergisi beyannamelerini Sistem üzerinden göndereceklerdir.
Verilecek yıllık beyannameler üzerinden hesaplanan gelir vergisinin ilk taksiti 01/03/2021 tarihine kadar, ikinci taksit ise 30/06/2021 tarihine kadar (iki eşit taksitte) ödenecektir.
Gelir Vergisi kanunun 46’ncı maddesine göre basit usulde ticari kazanç; bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farktır. Bu fark, faaliyetle ilgili olarak alınması ve verilmesi mecburi olan alış ve giderler ile hasılatlara ilişkin belgelerde yazılı tutarlara göre hesaplanmaktadır.
Elde edilen hâsılat, tahsil olunan paralarla tahakkuk eden alacakları; giderler ise, tediye olunan ve borçlanılan meblağları ifade eder.
Kazancın basit usulde tespiti sırasında emtia ticareti ile uğraşanlarca; hesap dönemi sonundaki emtia mevcudunun değeri hasılata, hesap dönemi başındaki emtia mevcudunun değeri giderlere, ilave edilecektir.
Basit usule tabi mükelleflerin kullandıkları sabit kıymetler, alışlarında gider yazılmayacak ve takvim yılı sonunda üzerlerinden amortisman hesaplanmayacaktır.
Basit usule tabi mükelleflerin iktisadi kıymet satışından elde ettikleri hasılat ticari kazancın tespitinde dikkate alınmayacaktır. Ancak, sabit kıymetlerin elden çıkarılmasından doğan değer artışı kazancı (safi kazanç), Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 ve mükerrer 81 inci maddeleri uyarınca hesaplanarak vergiye tabi gelire dahil edilir.
Basit usule tabi mükellefler, amortisman ayırma imkanı bulunmadığından, kullanmak üzere satın aldıkları ödeme kaydedici cihazlarının alış bedellerinin tamamını vergiye tabi kazançlarının tespitinde indirim konusu yapabilirler.
Basit usulde tabi olarak vergilendirilen mükelleflerin 2020 takvim yılında elde ettikleri ve beyan edecekleri ticari kazançlarına 13.000 TL kazanç indirimi uygulanır. Mükellefin beyana tabi diğer gelir unsurlarının da (kira geliri, menkul sermaye iradı vb.) bulunması halinde bu gelirlere indirim uygulanmaz.
Ayrıca, vergilendirme döneminde kazanç elde edilmemesi veya 13.000 TL’nin altında kazanç elde edilmesi nedeniyle yararlanılamayan indirim tutarı ertesi yıllara devredilemez.
Gelir Vergisi Kanununun “Genç girişimcilerde kazanç istisnası” başlıklı mülga mükerrer 20 nci maddesine göre, ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı, Kanunda öngörülen şartlarla gelir vergisinden müstesnadır. Bu istisna kazanç uygulamasından kazancı basit usulde tespit edilenler de şartları taşımaları kaydıyla faydalanabilirler.
Ancak basit usulde vergiye tabi mükellefler, genç girişimcilere ilişkin 75.000 TL’lik kazanç istisnası ile kazanç indiriminden aynı anda faydalanamazlar. Mükellefler söz konusu istisna veya indirimin hangisinden faydalanacaklarını kendileri seçerler.
Basit Usul hakkında daha fazla bilgi, makale ve 2021 yılı Basit Usul Beyanname Rehberini içeren Maliye Postası'nın Şubat sayısı için tıklayın.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri , yargı kararları,genelgeleri ve özelgeleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.
Maliye Postası Dergilerini incelemek için tıklayın.
Abonelerin soruları ve Maliye Postası'nın yanıtlarından bazılarını incelemek için tıklayın.