Haberler
GECİKME ZAMMI ,TECİL FAİZİ VE 3095 SAYILI KANUNLA BELİRLENEN FAİZ ORANLARI ARTIRILDI
8484 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile her ay için ayrı ayrı yüzde 3,5 olarak uygulanan gecikme zammı 4,5’e ; Tahsilat Genel Tebliği (Seri: C Sıra No:8) ile de amme alacaklarında uygulanan tecil faizi yüzde 36’dan yüzde 48’e çıkarıldı . 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanunun ile düzenlenen kanuni faiz oranı, 1/6/2024 tarihinden geçerli olmak üzere yıllık % 24 olarak belirlendi.
6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci Maddesinin Birinci Fıkrasında Yer Alan Gecikme Zammı Oranının, Her Ay İçin Ayrı Ayrı Uygulanmak Üzere %4,5 Olarak Belirlenmesi Hakkında 8484 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı .
Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci Maddesi'ne göre gecikme zammı Vergi Usul Kanununa göre uygulanan vergi ziyaı cezalarında bu madde uyarınca belirlenen oranda, mahkemeler tarafından verilen ve ceza mahiyetinde olan amme alacaklarında ise bu oranın yarısı ölçüsünde uygulanır. Bunların dışındaki ceza mahiyetinde olan amme alacaklarına gecikme zammı tatbik edilmez.
Tahsilat Genel Tebliği (Seri: C Sıra No:8) ile yıllık %36 olarak uygulanmakta olan tecil faizi oranı bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren yıllık %48 olarak belirlendi.
6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine istinaden bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren yapılacak müracaatlara dayanılarak tecil edilen amme alacaklarına yıllık %48 oranında tecil faizi uygulanacak. 48. Maddeye göre amme borcunun vadesinde ödenmesi veya haczin tatbiki veyahut haciz olunmuş malların paraya çevrilmesi amme borçlusunu çok zor duruma düşürecekse, borçlu tarafından yazı ile istenmiş ve teminat gösterilmiş olmak şartıyla, alacaklı amme idaresince veya yetkili kılacağı makamlarca amme alacağı 36 ayı geçmemek üzere ve faiz alınarak tecil olunabiliyor.
Tecil faiz oranına göre tecil faizi, Seri:A Sıra No:1 Tahsilat Genel Tebliğinde yer alan esaslar doğrultusunda hesaplanacak.
3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanuna göre Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanununa göre faiz ödenmesi gereken hallerde, miktarı sözleşme ile tespit edilmemişse kanunun 1. maddesi ile belirlenen oranda faiz ödenir. Bu faiz oranı 8485 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 1/6/2024 tarihinden geçerli olmak üzere yıllık % 24 olarak belirlendi.
Kanunun 2. maddesine göre bir miktar paranın ödenmesinde temerrüde düşen borçlu, sözleşme ile aksi kararlaştırılmadıkça, geçmiş günler için 1 inci maddede belirlenen orana göre temerrüt faizi ödemeye mecburdur.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının önceki yılın 31 Aralık günü kısa vadeli avanslar için uyguladığı faiz oranı, yukarıda açıklanan miktardan fazla ise, arada sözleşme olmasa bile ticari işlerde temerrüt faizi bu oran üzerinden istenebilir. Söz konusu avans faiz oranı, 30 Haziran günü önceki yılın 31 Aralık günü uygulanan avans faiz oranından beş puan veya daha çok farklı ise yılın ikinci yarısında bu oran geçerli olur.
Temerrüt faizi miktarının sözleşmede kararlaştırılmamış olduğu hallerde, akdi faiz miktarı yukarıdaki fıkralarda öngörülen miktarın üstünde ise, temerrüt faizi, akdi faiz miktarından az olamaz.
Türk Ticaret Kanununun 1530 uncu maddesinde belirtilen ticari işletmeler arasında yapılan işlemlerde borçlunun temerrüde düşmesi halinde 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanacak temerrüt faiz oranı hakkında Tebliği okumak için tıklayın.

VERGİ İNCELEMELERİNDE UYULACAK USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

FİNANSAL TABLOLARDA SUNUM VE AÇIKLAMA STANDARDI

DÖVİZ POZİSYONUNU ETKİLEYEN İŞLEMLERİN TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI TARAFINDAN İZLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

İHRACAT BEDELLERİNİN BANKALARA SATILMA ZORUNLULUĞU %35 ' E ÇIKARILDI

ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİNDE SÜRELER UZATILDI

İMALAT SANAYİ VE TURİZM YATIRIMLARI İNŞAATLARINDA KDV İSTİSNASININ SÜRESİ UZATILDI

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR ESASLARDA DEĞİŞİKLİK

DEVLET TAHVİLİ VE HAZİNE BONOLARINDAN 31 TEMMUZA KADAR VERGİ KESİNTİSİ YAPILMAYACAK

OCAK - MART 2025 DÖNEMİ ORTALAMA TİCARİ KREDİ FAİZ ORANLARI

KOOPERATİFLERİN KURULUŞ VE ANASÖZLEŞME DEĞİŞİKLİK İŞLEMLERİ İLE KURUCU ORTAK SAYILARI HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK

KURUMLAR VERGİSİ BEYAN DÖNEMİ

RUHSATLARINI BAŞKALARINA KULLANDIRAN MALİ MÜŞAVİRLER MESLEKTEN ÇIKARILACAK

BAZI YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM İŞLERİNDE TEVKİFAT ORANI DÜŞÜRÜLDÜ

İŞLETMELERE DAHİL OLMAYAN ŞAHISLARA AİT ARAÇLARA TAŞIT TANIMA BİRİMİ TAKMA ZORUNLULUĞU KALDIRILDI
