Haberler
“07-PUANTAJ KAYITLARI” EKSİK GÜN NEDENİNİN 0 GÜN VE 0 KAZANÇLI BİLDİRİMLER İÇİN SEÇİLEMEMESİ HAKKINDA SGK DUYURUSU
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK ) internet sitesinde yayımladığı bir duyuru ile ay içerisinde hiç çalışmayan, (0) gün (0) kazanç ile bildirimi yapılan sigortalılar için işverenlerce eksik çalışma nedenlerinden biri olan “07-Puantaj Kayıtları” nın seçilmesinin engellendiğini bildirdi.
Yeni uygulama ile ay içerisinde hiç çalışmayan sıfır gün sıfır kazanç ile bildirimi yapılan sigortalılar için işverenlerce eksik çalışma nedenlerinden biri olan “07-Puantaj Kayıtları”nın seçilmesi engellendi. Günlük bir saat bile çalışmış olsa bile o günü tam gün sigortalı bildirilmesi uygulaması yönünden puantaj kaydı kodu kaldırılmadı. Buna göre sigortalı olarak çalışanlar günlük bir saat çalışsa bile her gün bir tam gün olarak bildirilecek.
Duyuruda şu açıklamalar yapıldı:
Bilindiği üzere, ay içinde bazı iş günlerinde çalıştırılmadığı ve ücret ödenmediği beyan edilen sigortalıların eksik çalışma nedenleri aylık prim ve hizmet belgesinde/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde kaydedilmektedir.
2020/20 sayılı Genelgenin “1.2.3.6- Eksik gün bildiriminde puantaj usulü çalışma” başlıklı maddesinde,
“Eksik gün nedeni olarak 07-Puantaj kayıtları seçeneğini kodlayan işverenlerin, kısmi süreli bir iş sözleşmesi olmaksızın yalnızca puantaj kayıtlarındaki giriş çıkış saatlerini baz alarak ve toplam çalışma saati sayısını yedi buçuk saate bölmek suretiyle prim gün sayısı tespit etmeleri durumunda, bu bildirimlerin doğruluğunun kabulüne imkan bulunmamakta olup, kısmi süreli iş sözleşmesinin olmaması sigortalıların puantaj cetvelindeki çalışma süresi bir saat bile olsa prim gün sayısı bir gün olarak kabul edilecektir.
Dolayısıyla kısmi süreli sözleşme olmaksızın sigortalıların puantaj cetvellerindeki çalışma sürelerini toplayarak yedi buçuğa bölen ve bu şekilde bulduğu sayıyı sigortalıların prim gün sayısı olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna bildiren işverenlerin -eksik güne ilişkin belgelerin ibrazının istenilmesi halinde- bildirimleri kabul edilmeyecek, sigortalıların günde kaç saatlik çalışmasının bulunduğu üzerinde durulmaksızın puantaj kayıtlarında sigortalının imzası bulunduğu her gün bir tam gün olarak kabul edilerek, bu şekilde haftanın altı gününde çalışması bulunan sigortalıların yedinci günde de hafta tatiline hak kazandıklarını kabul edilerek, eksik sürelerin ayın 28, 30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın 30 güne tamamlatılması gerekecektir.”
Denilmektedir.
Bu kapsamda, ay içerisinde hiç çalışmayan, (0) gün (0) kazanç ile bildirimi yapılan sigortalılar için işverenlerce eksik çalışma nedenlerinden biri olan “07-Puantaj Kayıtları” nın seçilmesi engellenmiştir. (20/11/2023)
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Duyuruya SGK'nın sitesinden erişmek için aşağıdaki bağlantıyı tıklayın:
Maliye Postası garantisiyle
- En yeni mevzuat değişikliklerini hızlı ,güvenilir ve kolaylıkla takip ederek zaman kazanmak;
- Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza sağlıklı cevaplar almak;
- Uygulamaya yönelik makaleleri okumak için siz de abonemiz olun.
Abonelerimizin sorularına verdiğimiz cevapları okumak için tıklayın.
Dergimizde yayımlanmış bazı makaleler için tıklayın.

KAMU İHALE TEBLİĞ VE YÖNETMELİKLERİNDE DEĞİŞİKLİK

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARIN UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK

ARAÇLARIN SATIŞ, DEVİR VE TESCİL HİZMETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

ANAYASA MAHKEMESİ TEBLİĞE ELVERİŞLİ e-POSTA KULLANILMA ZORUNLULUĞUNU İPTAL ETTİ

ÖLÜM HALİNDE ENGELLİ ADINA İSTİSNA KAPSAMINDA ALINAN ARAÇ İÇİN ÖDENMEYEN VERGİLERİN VARİSLERDEN ARANILMASI

YENİ YÖNETMELİĞE GÖRE TARIM ALANLARINDAKİ KAÇAK YAPILAR YIKILACAK

KURUMLAR VERGİSİ BEYAN DÖNEMİ

ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

KVKK AİDAT BORÇLARININ ORTAK ALANLARA ASILMASINI KİŞİSEL VERİ İHLALİ SAYDI

UZLAŞMA KOMİSYONLARININ BELİRLENMESİ HAKKINDA VUK TEBLİĞ

TEFAS'TA İŞLEM GÖRMEYEN HİSSE SENEDİ FONLARINDAN ELDE EDİLEN GELİRLERDEN KESİNTİ YAPILACAK

VERİ SORUMLULARI TARAFINDAN AÇIK RIZA VE AYDINLATMA METİNLERİNİN AYRI AYRI DÜZENLENMESİ GEREKTİĞİ HAKKINDA KVKK KARARI

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR ESASLARDA DEĞİŞİKLİK

TÜRKİYE İLE AB ARASINDA IPARD III ANLAŞMASINDA DEĞİŞİKLİK

