Maliye Postası Dergisi
ZOR DURUM HÜKÜMLERİNDE YENİ DURUM KENDİSİ VEYA YAKINI VEFAT EDEN MESLEK MENSUPLARININ MÜHLET VERME KARŞISINDAKİ DURUMU
Cihan TEKİN
MÜHLET VERME
Mükelleflerin vergi muamelelerine ilişkin ödevleri süreleri içinde yerine getirmeleri gerekmektedir. Aksi halde vergi cezaları ile karşı karşıya kalabileceklerdir. Ancak mükellefin ya da meslek mensuplarının özel durumundan dolayı beyanname ve bildirimlerin kanuni süresi içerisinde verilememesi söz konusu olabilmektedir.
213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’ nun 17. maddesine göre zor durumda bulunmaları hasebiyle vergi muamelelerine müteallik ödevleri süresi içinde yerine getiremeyecek olanlara, kanunî sürenin bir katını, kanunî sürenin bir aydan az olması halinde bir ayı geçmemek üzere, Maliye Bakanlığınca münasip bir mühlet verilebilmektedir.
Ancak bu mühletin verilebilmesi için:
1. Mühlet istiyen sürenin bitmesinden evvel yazı ile istemde bulunmalı,
2. İstemde gösterilen mazeret, mühlet verecek makam tarafından kabule lâyık görülmelidir ve
3. Mühletin verilmesi halinde verginin alınması tehlikeye girmemelidir.
Ancak 15/10/2019 tarihli ve 118 No.lu Vergi Usul Kanunu Sirkülerinde kendisi veya yakını vefat eden meslek mensuplarının beyanname ve bildirimlerini verdikleri mükelleflerin 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 17 nci maddesinde yer alan zor durum hükümlerinden faydalandırılmasına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.
Yukarıda bahsedildiği üzere, 3568 sayılı Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu uyarınca çıkarılan tebliğlere göre aktif büyüklükleri veya net satış hasılatlarının belli bir tutarın üzerinde olması nedeniyle, beyannamelerini meslek mensubuna imzalatmak zorunluluğunda bulunmayan mükellefler istemeleri halinde beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebileceklerdir. Ancak yukarıda yer verilen düzenlemeler çerçevesinde hâlihazırda birçok mükellef beyanname ve bildirimlerini 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirler (meslek mensubu) aracılığıyla göndermek zorunda olup, meslek mensupları aracılığıyla gönderilen beyannameler mükellef tarafından verilmiş kabul edilmektedir.
Beyanname ve bildirimleri meslek mensubu aracılığıyla verilen mükellefler, meslek mensubunun vefatından geç haberdar olabilmekte ya da yakını vefat eden meslek mensupları, defin işlemleri ve vefatla ilgili diğer vecibelerin yerine getirilecek olması nedeniyle süreye ihtiyaç duyabilmekte, bu nedenlerle beyanname ve bildirimlerin verilme süreleri aşıldığından vergi cezaları ile muhatap olunabilmektedir.
Bu itibarla, 213 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden, meslek mensubunun kendisinin veya yakınının vefat etmesi ve vefat tarihi itibarıyla beyanname/bildirimin verilme süresinin bitimine 7 gün veya daha az süre kalmış olması durumunda, yakını veya kendisi vefat eden meslek mensubu tarafından beyanname/bildirimleri verilen mükelleflerin mezkûr beyanname/bildirim verilme süreleri ile bunlara istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin son günü, bunların verilmesi gereken sürenin son gününü takip eden günden itibaren 7 nci güne uzatılmıştır.