Maliye Postası Dergisi
YURT DIŞINDAN GÖNDERİLEN ÜCRETLERİN VERGİLENDİRİLMESİ
Levent BAŞAK
93 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun (G.V.K.'nun)(1) 3'üncü maddesine göre, bu maddede belirtilmiş olan şartları taşıyan gerçek kişiler tam mükellefiyete tâbi gerçek kişi olarak gerek Türkiye'de gerekse yurt dışında elde ettikleri kazanç ve/veya iratlar üzerinden gelir vergisine tâbi tutulacaktır.
G.V.K.'nun 6'ncı maddesine göre ise, "Türkiye'de yerleşik olmayan" gerçek kişiler sadece Türkiye'de elde ettikleri gelirler üzerinden dar mükellefiyete tâbi gerçek kişi olarak vergilendirilecektir. Bu kişilerin yurt dışında elde ettikleri kazanç ve/veya iratlar Türkiye'de gelir vergisinin konusuna girmemektedir.
Tam veya dar mükellefiyete tâbi gerçek kişiler elde ettikleri ücret gelirlerini Türkiye'de elde edebileceği gibi ücret ödemesinin yurt dışında yerleşik bir işveren tarafından da ödenmesi söz konusu olabilecektir. Ücret ödemesinin yurt dışından yapılması durumunda vergilendirme esasları tam ve dar mükellefiyet rejiminde farklılık arz etmektedir.
Bu nedenle, bu makalemizde tam veya dar mükellefiyete tâbi gerçek kişilerin elde ettikleri ücret gelirlerini yurt dışından elde etmeleri durumunda vergilendirme esasları analiz edilecektir. Bu makalemizde ayrıca yurt dışından elde edilen ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde mükelleflerin dikkat etmeleri gereken bazı hususlar üzerinde durulacaktır. Ancak öncelikle vergi anlaşmalarına göre ücret gelirlerinde vergilendirme yetkisine sahip olacak Akit Devletin belirlenmesi esasları kısaca analiz edilecektir.
VERGİ ANLAŞMALARINA GÖRE ÜCRET GELİRLERİNDE VERGİLENDİRME ESASLARI
Bu makalemizde Türkiye'nin Japonya ile imzaladığı vergi anlaşmasının 15'inci maddesinde yer alan düzenleme analiz edilecektir. Bu maddede şu düzenleme yer almaktadır: