Maliye Postası Dergisi
YÖNETİM ÜCRETİ (MANAGEMENTFEE) VE KURUMLAR VERGİSİ KANUNU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
Çok uluslu şirketlerde yurtdışında mukim ana şirket yurtiçindeki bağlı şirkete bazı hizmetler verebilmektedir. Grup içi hizmet olarak adlandırılan bu duruma sık rastlanmakta olup, yurtiçindeki şirketler; veri işleme ve kontrol, insan kaynakları, kalite yönetimi, finans, muhasebe, tedarik, sigorta, lojistik, güvenlik vb. alanlarda ihtiyaç duydukları “management service” denilen yönetim hizmetlerini ayrı ayrı almak yerine bağlı oldukları yurtdışında mukim ana firmadan tek seferde alabilmektedir. Bu durum, ana firmadan bağlı grup şirketlerine yılsonlarında yönetim ücreti (management fee) adı altında faturalar gelmesine neden olmaktadır.
Yurtdışı grup şirketlerden hizmet alan bağlı şirketler açısından hizmetin fiilen alınıp alınmadığı, hizmeti alan şirket veya şirketlerin söz konusu hizmete ihtiyacı olup olmadığı, hizmetin alınmış olması halinde hizmet bedelinin emsallere uygunluk ilkesine göre belirlenip belirlenmediği ve hizmete ilişkin belge düzeni büyük önem taşımaktadır. Mükelleflerin ilerleyen dönemlerde cezalı tarhiyatlarla karşılaşmaması için 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 1 Seri No’lu Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Genel Tebliği ile yapılan düzenlemelere uyması gerekmektedir. Biz de bu makalemizde grup içi hizmet karşılığında ödenen yönetim ücretlerinin Kurumlar Vergisi Kanunu karşısındaki durumunu irdeleyeceğiz.

TEMMUZ 2026 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
TAŞINMAZLARDA OLUŞAN DEĞER ARTIŞI NEDENİYLE DAVALIYA KARŞI AÇILAN SEBEPSİZ ZENGİNLEŞME DAVASI
GEÇERSİZ İLK SATIŞTAN SONRAKİ DEVİRLERİN DE DAVALIYA HAK BAHŞETMEYECEĞİ
MALİ TATİLDE DEFTER BELGELERİ GİZLEME FİİLİ
GELİR VERGİSİNDE YER ALAN BAZI VERGİSEL TEŞVİKLERİN UYGULAMA SONUÇLARI
7577 SAYILI KANUN İLE SERBEST BÖLGELER KANUNU’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN ANALİZİ
VARLIK BARIŞI, TRANSİT TİCARETE VERGİ İNDİRİMİ VE KAMU ALACAKLARININ ÖDEME ŞARTLARINDA ESNEKLİK GETİREN 7582 SAYILI KANUNLA YAPILAN DÜZENLEMELER
ŞİRKET AKTİFİNDE KAYITLI BULUNAN GAYRİMENKULLERİN BANKAYA OLAN BORCA KARŞILIK DEVREDİLMESİ
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ NELER GETİRMEKTEDİR?
KISMİ SÜRELERİ ÇALIŞANLARDAN AYDA 8 GÜN VE ALTI ÇALIŞANLARA SGK TARAFINDAN GSS PRİM BORCU ÇIKARTILACAK
İŞÇİ ÜCRETİNDEN KESİNTİ YAPILMASININ KOŞULLARI
ÇALIŞAN KADINLARA VERİLEN DOĞUM İZİN SÜRELERİ ile İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEKLERİNE AİT SÜRELER ÖNEMLİ ORANDA DEĞİŞTİRİLMİŞTİR
GEMİ ADAMLARININ KIDEM TAZMİNAT NASIL DÜZENLENMİŞTİR?
YURTDIŞINDA ŞUBE AÇILIŞI HAKKINDA
