Maliye Postası Dergisi
YEREL YÖNETİMLERDE KAMU OYU DENETİMİNİN ARAÇLARI VE SONUÇLARI
Güven DENİZ
1. Giriş
Demokratik toplumların en yegâne paydaşlarının başında yerel yönetimler ve kamuoyu denetimi gelmektedir. Zira layıkıyla uygulanan bir demokrasinin varlığından söz edebilmek için yönetimde merkezi idarenin yanında yerel yönetimlerinde yer alması olmazsa olmaz şartlardan birisidir. Aynı şekilde etkin bir kamuoyu denetimi de demokrasinin varlığına ilişkin en önemli göstergelerdendir. Dolayısıyla yerel yönetimlerin kamuoyu denetimine tabi tutulması, ileri demokrasinin uygulandığı ülkelerde en verimli şekilde uygulanmaktadır.
Yerel yönetimlerde kamuoyu denetimi, merkezi denetimin dışında bir faaliyet olarak etkin ve doğrudan bir denetim yapabilme imkânı sunmaktadır. Bu anlamda yerel yönetimlerde şeffaflık, hesap verebilirlik ve saydamlığın sağlanmasında en etkili araçlardan biri kamuoyu denetimidir. Kamuoyu denetimi, hizmetin sunulduğu kitle tarafından yapılmakta ve böylece demokratik bir denetim usulü hayata geçirilmektedir. Bu çalışmada, yerel yönetimlerin denetlenmesinde kamuoyu denetiminin nasıl yapılacağı, söz konusu denetimde hangi araçların kullanıldığı, nasıl sonuçlar meydana getirdiği üzerinde kısa bir değerlendirme yapılacaktır.
2. Yerel Yönetimlerde Kamuoyu Denetimi
Denetimin bir türü olarak kamuoyu denetimi, bireylerin zihinsel uyanmalarıyla doğru orantılı gelişen bir denetim türüdür. Kamuoyunun denetleme fonksiyonlarını ifa edebilmesi için toplumu oluşturanların entelektüel yapılarının çağın getirileriyle örtüşmesi gerekmektedir. İdare üzerindeki denetim yollarından biri de, kamuoyu denetimidir.(1) Kamuoyu denetimi, demokrasinin tam olarak yerleştiği toplumlarda etkin ve etkili bir denetim çeşidi olarak bilinir.
Bu denetim yönteminde, bireylerin tek tek veya toplu olarak yazılı, sözlü veya gösteri yaparak veya kamu mallarından veya bireysel imkânlarından yararlanarak fikir ve düşüncelerini, idarenin yanlış buldukları eylem ve işleminin geri alınmasını, sonuçlarının tazminini, eylem ve işlemin kendi istekleri doğrultusunda yeniden düzenlenmesini istemeleri, bunun için de kamu makamlarını uyarma, kınama, protesto etme, aydınlatma, etkileme vb. yöntemleri kullanmaları sık karşılaşılan durumlardır. Kamuoyunun rahatsızlık duyduğu konularda uyarı için umumi yerlerde broşür, duyuru, bildiri dağıtılması, bunların posta kutusuna bırakılması, umumi yerlerde bağış, yardım toplanması, posterler ve sembollerin asılması, yurttaşlık hakları gösterileri ve boykotlar, grevler gerçekleştirilmesi de bu çerçevede ele alınmaktadır. Yine, kamuoyu denetiminde bireysel hareketlerin de yönetim üzerinde etkisi olmakla birlikte, sivil toplum örgütlerinin ve geniş kitlelerin etkisi daha çok olmaktadır.

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
