Maliye Postası Dergisi
YENİ TİCARET KANUNU VE VERGİ HUKUKU AÇISINDAN İLMÜHABERLER
Anonim şirkette, paylar ya hamiline ya da nama yazılı olur. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK)’nda ise hisse senedi yerine pay senedi kanunî terim olarak kullanılmış ve bazı koşulların varlığında anonim şirketlere pay senedi çıkarma zorunluluğu getirilmiştir. Eğer anonim şirkette paylar hamiline yazılı ise, yönetim kurulu, pay bedelinin tamamının ödenmesi tarihinden itibaren üç ay içinde pay senetlerini bastırıp pay sahiplerine dağıtmak zorundadır. TTK’nın 486’ncı maddesinin üçüncü fıkrasında “Azlık istemde bulunursa nama yazılı pay senedi bastırılıp tüm nama yazılı pay senedi sahiplerine dağıtılır.” Hükmü yer aldığından, nama yazılı pay senetlerin bastırılması için ise azlığın talebi aranır.
Mülga 6762 sayılı eski Ticaret Kanunu (ETK) döneminde anonim şirketlerce pay senedi çıkarılıncaya kadar ilmühaber bastırılması da sıklıkla tercih edilmekteydi. Zira, ilgili vergi kanunlarında pay senedi ile yapılan devirlere açıkça vergi avantajları tanınmış, Maliye Bakanlığı’nın ikincil düzenlemeleri ile ilmühaberler de aynı kapsama dahil edilmişti. İlmühaber çıkarılması hususu Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenmiştir. Ancak, TTK’da anonim şirket tarafından ilmühaber çıkarılması hususu, ETK’dan farklı bir şekilde düzenlenmiştir. İşte bu çalışmada, anonim şirket tarafından çıkarılacak ilmühaberin ticaret ve vergi hukuku açısından konumu üzerinde durulmaktadır.
İLMÜHABERE TANINAN İSTİSNALAR VE VERGİ İDARESİNİN İLMÜHABERE BAKIŞI

EKİM 2026 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
MEMURLARLA İLGİLİ SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNUN TESİS EDECEĞİ İŞLEMLERDE GÖREVLİ MAHKEME
BAĞIMSIZ BÖLÜMÜ KULLANMAYAN PAYDAŞIN PAYININ TAPUSUNUN İPTALİ VE TESCİLİ
TASFİYE SÜRECİNDE ÖZ SERMAYE KALEMLERİNE İLİŞKİN ENFLASYON DÜZELTMESİ FARKLARININ (502 VE 570 HESAPLARI) VERGİSEL BOYUTU
MESAFELİ SÖZLEŞMELERİN DAMGA VERGİSİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
DEVİR VE BÖLÜNME İLE HİSSE DEĞİŞİMİ İŞLEMLERİNİN DAMGA VERGİSİ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ
E-İHRACAT GÜMRÜK BEYANI
SOSYAL İÇERİK ÜRETİCİLERİNE YAPILAN ÖDEMELER ÜZERİNDEN GELİR VERGİSİ VE KDV TEVKİFATI YAPILIP YAPILMAYACAĞI
KİŞİSEL VERİLERİN YURT DIŞINA AKTARILMASI
BELEDİYE BÜNYESİNDE KURULAN İŞLETMEDE İSTİHDAM EDİLEN PERSONEL İÇİN YAPILAN ÖDEMELER
SGK UYGULAMALARINDA ALT İŞVERENLİK
KALP KRİZİ ve BEYİN KANAMASININ İŞ KAZASI SAYILIP SAYILMADIĞI
YARIM GÜN YILLIK ÜCRETLİ İZİN KULLANIMI
DEFTER-BEYAN SİSTEMİNE TABİ MÜKELLEFİN ÖLÜMÜ
